Hornok Magdolna

Hornok Magdolna

1948-ban Dunakömlődön születtem. Jelenleg Bicskén élek.

Az alkotás iránti vágy, az önmegvalósítás már gyermekkoromban is hihetetlen erővel tört fel bennem. Rajzoltam, festettem, barkácsoltam.

Később, már a felnőtté válás időszakában komolyan kezdtem foglalkozni azzal, hogy a kezdeti kísérletezgetést felváltsam a tudatos alkotással, többek között a népművészeti tárgyak (riseliőzés, kerámiafestés, gobelin-előfestés) készítése. A festés csak később lépett be az életembe, de annál intenzívebben, hiszen a színek világa sokkal nagyobb teret engedett a képzeletemnek, mint bármi, amit eddig csináltam. A természet alkotta jelenségek kíváncsivá tettek, s igyekszem megörökíteni azt, ami megragad ebből a csodálatos világból.

Hangulatilag megnyugtató számomra az alkotás, mert ilyenkor megszűnik körülöttem a világ, és csak a képalkotás van jelen. Csodálom és tisztelem az egyszerű vidéki embereket, akik sokszor igen mostoha körülmények között is képesek mesterségüket - még akár korhű eszközökkel is - művészi fokon végezni. Eltökélt szándékom, hogy megkeresem a Magyarországon még élő és dolgozó ezen mestereket.

E kutatómunka kapcsán egy olyan festménysorozat megalkotásán dolgozom néhány éve, amely méltó emléket állíthat a mestereknek, s ezzel a munkájuk iránti megbecsülésemet, tiszteletemet is kifejezhetem. Érdeklődésemet kifejezetten olyan téma kelti fel, amely az elgépiesedett élettől távol áll. Állandóan keresek, kutatok, próbálom felderíteni az ország és világ legelrejtettebb zugait, s azokat megörökíteni. Elszánt és következetes vagyok ebben a tevékenységben.

A festés fortélyait autodidakta módon igyekszem elsajátítani, törekedve a minél jobb eredmény elérésére.

Nem büszkélkedhetek neves mesterekkel, csupán az elhivatottságom a tanítóm.

Realista festőnek tartom magam.

Az alkotásaim bírálatait mindig átgondolom, legyen az pozitív megnyilvánulás, vagy akár negatív kritika. Igyekszem tanulni belőlük.

Tagja vagyok: a Független Magyar Szalon Képzőművészeti Egyesületnek valamint a Magyar Alkotók Internetes Társulása Egyesületnek és az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak.



Forrás:
www.homafest.hu
www.festomuvesz.hu
www.tolnaart.hu


Képek