Szentkuthy Pál

(1920 - 2002)
festőművész
 
   

Szentkuthy Pál

Szentkuthy Pál

Szentkuthy Pál a budapesti Iparművészeti Főiskolán szerzett képzőművészeti diplomát. Elhagyva a nyomasztó szovjet rendszert, 1948-ban az „új világba” indult, hogy tehetségét kibontakoztathassa. Sao Paulo-ban, Braziliában egy sikeres művészeti grafikai céget hozott létre. Számos jelentős freskó és olajfestmény elkészítésére kapott megbízást, és művészeti kiállítások állandó vendége volt. Később családjával Kanadába települt, ahol egész munkásságát a festészetnek szentelhette. 2002 –ben halt meg, Torontóban.

Szentkuthy Pál hosszú művészi pályája során számos díjat nyert a világ több kontinensén. 1988-ban munkája érmet nyert a Bostoni Copley galléria világhírű kiállításán. 1990-ben olajfestményét a „Salome”-t első díjjal jutalmazták az Art Credo kiállításon (Torontó). Ugyanebben az évben a neves Veronai EuroÁrt Expo meghívott vendége volt. Szerteágazó művészetét jól jellemzi a kanadai nemzeti balett „Romeó és Júlia” előadásaira tervezett díszlet.

Szentkuthy Pál egyéni és csoportos kiállításai három kontinensen voltak találhatók. Műveit privát gyüjtők, nyilvános intézetek, és vállalatok vásárolták Európa, Észak és Dél Amerika szerte.



Forrás:
www.festomuvesz.hu