Portik Péter

Portik Péter

1964 benn született Gyergyószentmiklóson Erdélyben. 10 éves korában balesetből kifolyólag elvesztette a jobb kezét. Iskoláit Gyergyóremetén, Maroshévizen végezte. Autodidakta ként 1985-ben kezdett el festeni fa, és linómetszeteket készteni majd elvégezte a Csíkszeredai Tudományos Művelődési Egyetem keretében szervezett képzőművészeti tanfolyamot, ahol grafikát és festészetet tanult. Tanárai Karancsi Sándor és Zsigmond Márton festőművészek. Egyéni kiállításai Romániában Gyergyószentmiklós, Maroshéviz, Csíkszereda, Székelyudvarhely, közös kiállítások Csíkszereda, Bukarest. 1990 benn telepedett le Magyarországon, Pápán majd Kupon. Tovább képezte magát a festészet területén (Tagja az Országos Képző és Iparművészeti Társságnak) folyamatosan egyéni és közös kiállításokon vett részt az ország több területén, Budapest, Veszprém, Pápa, Balatonfűzfőn, Várpalota, Papkeszi, Vilonya, Noráp, Kup, Pápakovácsi, Döbrönte,Devecser stb. Festészeti stílusa egyedi, festett absztrakt, impresszionista majd naturalista és szűrealista stílusban is. Végül egy teljesen egyéni stílust alakított ki, festményein a tájakat kockákból, kristály szilánkokból rakja, össze ugyanakkor marad bennük egy egységes naturalista részlet, vagy is azt lehet mondani, hogy az impreszíonizmust, szűrrealizmust, naturalizmust és a kubizmust keverve hozott létre egy új stílust. A csendéleteken, portrékon az alakok naturalista stílusban vannak megfestve, de a hátterek a tárgyakat vagy alakokat körbevevő tér kockákból, szilánkokból van összerakva összeolvasztva az alakkal vagy a tárgyakkal, mint egy fába faragott dombormű. Festményein gazdag színvilág uralkodik majdnem minden szint használva ugyanakkor, mégis minden festményen uralkodó színként megjelenik a kék majdnem mindenárnyalata.

A festmények mindég tükrözi az alkotó lelki világát, a magányát, zárkózottságát de ugyanakkor a vágyakozását is a nyitottságra a külvilághoz való csatlakozásra.

A darabokból összerakott festmények jelképesen megmutatják az alkotó többször összetört, és újból összerakott újra kezdett életútját.

Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. szeptember 29. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,402

Forrás:
festomuvesz.hu


   


Tetszik   

a teljesség igénye nélkül néhány gondolat azokról akik maradandót, szépet alkottak.