Reiki

Tradícionális Usui Shiki Ryoho Reiki


A reiki japán szó, jelentése: az egyetemes életerő energiája

REI = kozmikus
KI = a létfontosságú életerő energiája

/kinai akupunkurában chi-nek nevezik/

Mindanyiunknak van reiki-energiánk /Egyetemes Életerő Energiája/ és alkalmazzuk is, amikor ösztönösen a fájós testrészünkre helyezzük a kezünket vagy amikor az édesanya gyermeke fájós testrészére helyezi a kezét és ezzel a legmagasabb szintü szeretet-energiát közvetiti gyermekének.

A kézrátétes gyógyítás valamikor minden ember természetes képessége volt. Erről azonban megfeledkeztünk, és mai rohanó világunkban inkább a gyorsabban ható (hosszútávon számos mellékhatással járó) fájdalomcsillapító gyógyszerekkel nyomjuk el a betegségünket jelző tüneteket, addig amíg egy súlyosabb betegség életmódunk megváltoztatására nem kényszerít.

A reiki beavatás ősi módszerével testünk magasabb rezgésszintre emelkedik, energiaközpontjaink /csakráink/ nagyobb mennyiségű egyetemes életerő-energiát képesek magukon átáramoltatni, amit azután kézcsakránkon keresztül "csatornázni" tudunk akár saját magunk beteg testrészéhez, vagy akár egy másik személynek. A reikinem az orvosi kezelés helyett van, hanem fokozza annak hatását, rendszeres használatával a TEST-LÉLEK-SZELLEM harmóniájának megteremtésével megelőzhetjük ill. visszafordíthatjuk a betegségeket.

A reiki egy egyetemes módszer, összefér bármelyik vallással vagy filozófiai rendszerrel. Alapelvei a korszerű holisztikus gyógyítási szemléletnek és a betegségek pszichoszomatikus felfogásának felelnek meg, mely szerint a betegség okát lelki szinten is orvosolni kell, és a betegséget mindig figyelmeztető jelként kell tekinteni, arra vonatkozóan, hogy életünk valamely területén kibillentünk a harmónia állapotából.

A reiki tehát nem egy bioenergetikai módszer, hanem önálló rendszer. Alapvetően nem a betegségek, hanem a mögöttük álló okok megszüntetésére szolgál, az életünkből egyre inkább hiányzó egységet, harmóniát hivatott helyreállítani.

A reiki legnagyobb előnye, hogy teret ad az önkezelésnek. Ez egy különösen hatásos módszer a teljes relaxációhoz és a stressztől való megszabaduláshoz, amellyel a test öngyógyító folyamatai automatikusan beindulnak.

Nemcsak fizikai szinten gyógyít, de segít a mentális szint kiegyensulyozásában is, segíti tudatosságunk növelését - a reiki kezelés közben elért tudatállapotban lehetőségünk nyílik a Felsőbb Énünkkel való kapcsolatfelvételre, intuíciónk fejlesztésére, önmagunk mélyebb megismerésére, ezáltal segíti szellemi fejlődésünket, tudatunkat a megvilágosodás irányába vezeti.

A reiki elsajátitásához nem szükségesek született képességek, speciális tudás vagy előképzettség. Szükséges viszont hozzá az úgynevezett beavatási /behangolási/ eljárás. A beavatást egy két napos tanfolyamon bárki megkaphatja, hogy segíthessen önmagán és környezetén.

A beavatás lehetőséget ad az önfejlesztésre, amelyet mindenki saját hitrendszere, szükségletei szerint tehet meg belső munkálkodással, lelki gyakorlatokkal /imával, meditációval, különböző önfejlesztő módszerekkel kombinálva/.

A reiki alapgondolai - önmagunk és a másik ember feltétel nélküli elfogadása, a szeretetteljes közeledés és segítőkészség, a pozitív érzelmek erősítése - lelki fejlődésünket segítik.

A test vibrációs szintjének erősítésével a reiki minden embert képessé tesz arra, hogy nagyobb energiamennyiségeket áramoltasson át magán, ezzel emeli az egész BOLYGÓ vibrációs szintjét is.


Dr. Mikao Usui- A Tradícionális Usui Shiki Ryoho Reiki alapító nagymestere

A hagyományok szerint Dr. Mikao Usui buddhista szerzetes-orvos volt. A buddhista szerzetesek főleg a lélek gyógyítását tartották fontosnak, Dr. Usui viszont úgy gondolta, hogy a buddhista hagyományokban lennie kell olyan módszernek is, amelyek a testet-lelket egyaránt gyógyítják. Kereste a választ Jézus és Buddha csodálatos gyógyításaira.

Tanulmányozta a buddhizmus szent könyveit, majd mikor ugy érezte, hogy megtalálta a keresett válaszokat elzarándokolt a szent Kuriyama hegyre, ahol már korábban is sokat meditált, és egy 21 napos böjtbe és meditációba kezdett. A 21 napos böjt és meditáció végén ért megvilágosodás élménye során kinyilatkoztatásban megkapta a reiki gyógyító módszerét, a reiki szimbólumokat és a beavatási rituálét.

Usui ezután még 7 évig Kyotoban maradt, és szerzetesi életet élve gyógyította az embereket. Néhány év múlva, amikor visszatért Kyoto nyomortelepére, azt tapasztalta, hogy sokan visszatértek a nyomortelepre ugyanolyan állapotban, amilyenben annak idején találta őket. Usui ráébredt, hogy csak a testüket gyógyította meg, de nem tanította meg őket megbecsülni az életet.

1921-ben elhagyta a nyomortelepet Tokióba ment, és megalapította iskoláját. Az érdeklődőket megtanította önmaguk gyógyítására és átadta a reiki alapelveit. Halála előtt megbízta egyik legodaadóbb tanítványát dr. Churijo HAYASHIT, hogy vigye tovább a reiki hagyományait. Dr. Hayashi alapította meg az első reiki-klinikát Tokióban, ahol feleségével és tanítványaival folytatott gyógyító munkát.

Hawajo TAKATA japán bevándorlók gyermekeként született Hawaiin. Halálos betegen tért vissza ősei földjére meghalni, és Hayashi klinikáján nyerte vissza egészségét. Hálából és elkötelezettségől halála napjáig szolgálta a Reikit. Közel 40 éven át ő volt az egyetlen reiki mester a nyugati világban. Az 1970-es években Takata asszony más reiki mestereket is képzett, 1980-ban bekövetkezett halálakor már 21 képzett reiki mester volt.

Takata asszony két hivatalos követője unokája Phyllis Lei Furomato és Barbara Weber Ray, akik megalapították az „American reiki Association” szervezetet, védejegyezve a tradicionális USUI-féle gyógyitó módszert a TRADICIONÁLIS USUI SHIKI RYOHO REIKIT.

Az 1990-es évek elején Magyarországra is eljutott a reiki az alábbi reiki mesterek közvetítésével:

Napjainkban az USUI-féle gyógyitó módszert világszerte alkalmazzák nemcsak ugy mint a kézrátétes gyógyitás egy formáját, hanem mint életformát és személyiségfejlesztő módszert, ami az önmagunkra és másokra való szeretetteljes odafigyeléssel, pozitív érzésekre hangol minket, segit megélni a nehéz élethelyzeteket, enyhíti a stresszt, a szorongást, segiti a pozitiv gondolkodást, önmagunk és mások megismerését és elfogadását, az Univerzum törvényeinek megismerését és elfogadását.


Usui mester tanításai

Megegyeznek a mai holisztikus gyógyitás szemléletével:

1. Először a lélekkel foglalkozz, azután a testtel
2. Ha változást, gyógyulást akarsz, tudj magad is megváltozni!
3. Tudj áldozatot hozni! Légy hálás mindenért!

Usui mester öt életszabályt ajánlott tanítványai figyelmébe. Látszólag egyszerűnek tűnő szabályok, mégis nagyon magas szellemi szintre vall, ha valaki életének minden percét ezen szabályok szerint éli.


A Reiki öt életszabálya

1. Pont ma ne mérgelődj!
2. Pont ma ne aggodalmaskodj!
3. Tiszteld szüleidet, tanitóidat és az idősebbeket!
4. Tisztességes munkával keresd a kenyered!
5. Érezz szeretetet és tiszteletet minden élő iránt!

A „pont ma ne...” kezdet arra figyelmeztet, hogy a mában éljünk. A mérgelődés egy múltbeli eseményre vonatkozik, amin már nem tudunk változtatni, az aggodalmaskodás pedig egy jövőbeli eseményre vonatkozik, amelyet itt a jelenben teremtünk. A mérgelődés és az aggodalmaskodás negatív gondolatok, amelyekkel önmagunknak ártunk, azt is jelzik, hogy nem tudjuk elfogadni, ha valami nem ugy történik, ahogy mi szeretnénk.


A reiki és a gyerekek

A gyerekek teljesen természetesen érzékelik a reiki energiát.

A reiki kezelések nagyon hatásosak kismamáknál is a terhesség során fellépő fizikai és lelki problémákban egyaránt. A magzat is érzékelhetően élvezi a reiki kezelést és ő is feltöltődik energiával és fejlettebb, nyugodtabb, kiegyensulyozottabb kisbaba lesz.

Nagyon jó hatású a magzatra is, ha a kismama reiki beavatáson vesz részt. A későbbiekben is nagy segítség, ha az anyuka kezelni tudja a gyermeket, segíteni fejlődésében, gyógyulásában.

A reiki energia megnyugtatja a túlmozgásos, hiperaktív gyerekeket. Iskoláskorú gyermek a szülőkkel együtt, u.n. „családi reiki tanfolyamon” beavatást is kaphat, így energiaszintje tartósan megemelkedik. A gyermekek jobban alszanak, jobban tanulnak, immunrendszerük is erősebbé válik. Gyakran nyitottabbak, barátságosabbak, segitőkészebbek, mint társaik. A közös családi reikizések hatására az egész család légköre harmonikusabbá, nyugodtabbá, szeretetteljesebbé válik.Forrás - csevi.nimbusz.hu

Adminisztrátor