Bánovszky Miklós


 

(1895, Besztercebánya - 1995, Szentendre)

 

Festőművész. A szentendrei művésztelep (1926) és a Szentendrei Festők Társaságának (1928) egyik alapító tagja. Szentendre Város Díszpolgára (1988), a Magyar Köztársaság Kis Keresztje (1995).

Művészeti tanulmányokat végez Csemitzky müncheni festő magániskolájában 1913-ban. A Képzőművészeti Főiskolát Révész Imre és Edvi Illés Aladár tanítványaként kezdi el 1915-ben, frontszolgálat miatt majd csak 1918-ban folytatja, új mestere Réti István lett. Ugyanebben az évben Nagybányára látogat. 1926-tól Szentendrén dolgozik, részt vesz a művésztelep megalapításában, a szervezési munkákban. A Szentendrei Festők Társaságának fennállása alatt szinte mindvégig választott tisztségben dolgozik, pénztárosként vagy ellenőrként. Ugyancsak 1926-ban az Országos Egyházművészeti kiállításon elnyeri a második díjat Szent Ferenc képével, amelyet már a szentendrei művésztelepen fest. 1927-ben a kőszegi művésztelepen dolgozik, 1938-ban pedig elnyeri a balatoni ösztöndíjat. 1942-ben kilenc hónapon át katonai szolgálatot teljesít Kijevben. Rendszeresen részt vesz a szentendrei művészek csoportos kiállításain, 1985-ben kerül sor retrospektív kiállítására a Szentendrei Képtárban. 1994-ben egyéni kiállítása látható a Szentendrei Műhely Galériában. 1996-ban jelenik meg önéletírása Egy festő naplója címmel Hann Ferenc szerkesztésében és előszavával.

Eleinte tájképeket fest a nagybányai plein air szellemében, majd érdeklődése egyre inkább a portréfestészet felé fordul. Az 1930-as évek elején az Ő művészetét is megérinti a neoklasszicizmus mint több művésztársáét a szentendrei művésztelepen. Tárgyilagos előadásmód jellemzi mind tájképeit, mint portréit. Ez utóbbi műfajban eljut a pszichologizáló mélységű ábrázolásig. A negyvenes évek végétől haláláig zsánerképeket, utcarészleteket fest.

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. július 3.
Nézettség: 1,328 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Bánki H. Margó Következő cikk: Bánsági Vince


   Tetszik  

Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: