Magyar hírességek - Képzőművészek - Szobrászművészek

   

Bodócs Ferenc
  1993. óta folytatok képzőművészeti tanulmányokat. 1994-95-ben Szekszárdon alakult egy Szabad Képzőművészeti Iskola, ahol Szatmári Juhos László és Baky Péter irányítása alatt folytattam tanulmányokat. 1997-ben felvételt nyertem a Szabad Képző- és Iparművészek Országos Szövetségébe. 1998-tól több közös kiállításon vettem részt munkáimmal.
Böhm József Dániel
  (1794, Szepesolaszi - 1865, Bécs)   Felvidéki származású éremszobrász, műgyűjtő. Bécsi és olaszországi akadémiákon tanult, többek között Canovától. Sok magyar tárgyú érme ismeretes (Bene Ferenc, Toldy Ferenc, MTA stb.  
Bokros Birman Dezső
  (1889, Újpest - 1965, Budapest)   Szobrász, festő, Kossuth-díjas (1949), érdemes művész (1964). Mint fiatal épületszobrász iratkozott be az Iparművészeti Iskolába. Tanárai Mátrai Lajos, Simay Imre és Maróti Géza voltak. Három év után dekoratív szobrászműhelyt nyitott, de vállalkozása nem járt sikerrel.
Borsos Miklós
Nagyszeben, 1906. aug. 13. - Budapest, 1990. jan. 27. szobrász  Képzőművészeti tanulmányait - önképzés keretében - a győri bencés gimnázium diákjaként kezdte. Eredetileg festőnek készült, első akvarelljeit VI. osztályos gimnazistaként festette. A gimnáziumot nem fejezte be, hanem elkezdett aranyművességet és vésnökséget tanulni.
Bory Jenő
Bory Jenő Székesfehérváron született, 1879. november 19-én egy hétgyermekes családban. Édesapja géplakatos mester volt, aki nagy gondot fordított gyermekei nevelésére. Elvégezte a székesfehérvári főreálgimnáziumot, majd beiratkozott a József Nádor Műszaki Főiskola Építőművész karára.
 
(1902, Pécs - 1981, New York)   Építész. Alsó és középfokú tanulmányait szülővárosában végezte, majd 1920-ban a bécsi Művészeti Akadémián kezdett szobrászati tanulmányokat, de egy félév után Weimarba utazott, és a Bauhaus keretében Walter Gropius tanítványa volt.
 
(1888, Szeged - 1971, Párizs)   Szobrász. 1905-től a budapesti Iparművészeti Iskolában Mátrai Lajos növendéke volt, másfél év után Kimnach László műtermében dolgozott. 1907-ben a pécsi Zsolnay-gyárban alkalmazták, de mint tehetségtelent, elbocsátották.
Csekovszky Árpád
„Az vagy, ami a munkád, nem több és nem kevesebb, az eltűnő időből ez őriz meg, emberségednek ez ad alapot, arcod redőibe vési föl nevedet, amelyet te hordasz, amely te vagy magad, egyedül a munkád által örökre” /Bárdosi Németh János/   Mindig hittem a művészet emberformáló erejében, a humánumban. Abban, hogy a munkámon keresztül megszólíthatom az embert.
Csikász Imre
(1884, Veszprém - 1914, Budapest)   Szobrász. 1901-ben szabadult mint szobrászsegéd. Utána tanulmányait az Iparművészeti Iskolában, majd Münchenben és 1907-10 között a brüsszeli akadémián Van der Stappennél végezte. Megkapta az akadémiai aranyérmet. Egy évet Rómában is töltött. Tervezte és kivitelezte a veszprémi Károly-templom portéját.
Csorba Géza
(1892, Liptóújvár - 1974, Budapest)   Szobrász. A Képzőművészeti Főiskolán Stróbl Alajos és Radnai Béla volt a mestere; 1913-ban forradalmi nézetei miatt eltanácsolták. Ez idő tájt állított ki először. Csorba Géza művészetének fontos momentuma, hogy Ady fiatalabb kortársa és közeli barátja volt.

119 cikk | 3 / 12 oldal