Magyar hírességek - Legújabb cikkek

   

Szabó Mónika
Képzőművészek » Festőművészek
"... A művészet gyermekkorom óta közel áll hozzám, de intenzíven 1997 nyarán kezdtem festeni. Ekkor találkoztam Cs. Vasváry Ibolya művésznővel, aki megismertetett a színek rejtélyes birodalmával. Megmutatta és megtanította milyen csodálatos világot rejt magában az alkotás öröme. Szeretem a természetet és a virágokat, ezért témáimat is leginkább innét merítem. 2000.
Szabó Dezső
Képzőművészek » Festőművészek
"Festő. Először rajztanári oklevelet szerzett, majd beiratkozott a budapesti Képzőművészeti Főiskolára. Utóbb a müncheni akadémián képezte magát. Ferenczi Károly, Kálmán Péter és Franz Stuck voltak a tanítómesterei. Tanulmányutat tett Német- és Olaszországban.Először Szekszárdon élt, majd Budapesten folytatta művészi tevékenységét.
Strissowszky Szilárd
Képzőművészek » Festőművészek
Anyai nagyapja ács- és kőművesmester volt. Tolna megyében és a megyén kívül is megtalálhatók munkái (pl. a dunaföldvári híd és a szekszárdi vármegyeháza felújítása). Tőle tanult rajzolni. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában végzi, rajztanára Martinek József festőművész. 1968-ban érettségizik a Pécsi Művészeti Gimnáziumban.
Stekly Gyula
Képzőművészek » Festőművészek
Budapesten született, a család 13. legkisebb gyermekeként. Az Ipari Rajziskolában címfestőként végzett. Később az Operaházban díszletfestőként dolgozott. A háborúban bombatalálat érte a lakását, ezért Bonyhádra költözött. A Bonyhádi Zománcgyárban dolgozott 1946-tól 1977-ig, nyugdíjazásáig. Művezető, majd dekortervezői feladatokat látott el.
 
Képzőművészek » Festőművészek
1959 – ben született Magyarországon, Szekszárdon. Képzőművészettel általános iskolában Molnár M. György festőművész, középiskolában Végh János festő - és Farkas Pál szobrászművész segítségével ismerkedett. A középiskola után a Budapesti Dekoratőrképző Iskolában tanult, tanárai Károlyi Zsigmond és Károlyi Ernő, nagy hatással voltak rá.
Korcsmárné Spirk Márta
Képzőművészek » Festőművészek
"...Tanulmányaim befejeztével az Iparművészeti Főiskolára jelentkeztem, de sajnos felvételt nem nyertem. Ezek után műszaki pályára kerültem. Férjhez mentem, gyermekeim születtek így a rajzolással, festészettel nem foglalkoztam. 1997-ben egy kedves ismerős biztatására kezdtem festeni. Témáimat főleg a természetből merítem.
Simsay Ildikó
Képzőművészek » Festőművészek
1942. október 19-én született Budapesten. Rajzi-festészeti alapismereteit Blaskó János festőművésztől kapta, majd 1966-ban diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola murális festő szakán. Tanárai Ridovics László és Z. Gács György voltak. Tanulmányainak lezárása után rendszeresen résztvevője volt a bel- és külföldi kiállításoknak.
Sebestyén Gáspár
Képzőművészek » Festőművészek
Szekszárdon születtem 1952-ben, bukovinai székely szülők gyermekeként. Édesapámtól örököltem a művészet iránti érdeklődésemet. Ő szobrász szeretett volna lenni, de a bukovinai székelységet sújtó viharos történelmi időszak nem tette lehetővé álmai megvalósítását. Asztalosként, faragásaiban mutatta meg tehetségét, és a szobrászat iránti szeretetét.
 
Képzőművészek » Festőművészek
1900. december 9-én született SCHELL JÓZSEF festõ és grafikus, a vadászattal kapcsolatos témavilág egyik legavatottabb tolmácsolója hazai képzõmûvészetünkben. Fiatalon nem folytatott mûvészi tanulmányokat, rajzkörökbe nem járt; a Tolna megyei homokvidék volt legjobb mestere.
Dobos Attila
Zeneszerzők »
Dobos Attila (Budapest, 1941. április 27. – ) zeneszerző, táncdalénekes, fogorvos.   Dobos Attila táncdalai c. válogatáslemeze 1968-ban jelent meg, ezen 6 dalát saját maga énekli. Gyakran lépett színpadra feleségével, Mary Zsuzsival, akivel 1965-ben házasodtak össze és öt évig voltak együtt. Angéla lányuk Németországban született meg.

1855 cikk | 12 / 186 oldal