Magyar hírességek - Legújabb cikkek

   

Márkos András
Képzőművészek » Festőművészek
Grafikus. Kolozsvárott, a Képzőművészeti Főiskolán 1973-ban szerzett diplomát. Csíkszeredában formatervezőként dolgozott, majd a múzeum középkori egyházművészeti referense volt (1976-1978). Sepsiszentgyörgyön a Magyar Állami Színház díszlettervezője 1978-1980 között. 1981-től Németországban él.
 
Képzőművészek » Szobrászművészek
(Kolozsvár, 1919. febr. 6. 1972. máj. 18. Kolozsvár) szobrász. Középiskolát szülővárosa Unitárius Kollégiumában végzett (1938), ahol rajztanára, Tóth István szabadiskolai kurzusain is foglalkozott vele. Szakmai tanulmányait a Bukaresti Szépművészeti Főiskolán kezdte meg (1938-40), majd Budapesten a Képzőművészeti Főiskola szobrászati és pedagógiai szakán szerzett oklevelet (1944).
Vidovszky Béla
Képzőművészek » Festőművészek
Vidovszky Béla, festőművész (Gyoma 1883. július 2. – Budapest, 1973. február 6.) Édesapja Munkácsy Mihály jó barátja volt Békéscsabán. Középiskolai tanulmányait a Rudolf Főgimnáziumban végezte. (Rajztanára Zvarinyi Lajos, aki a gimnázium első rajztanára volt.) Első olajképét iskolatársáról, Gyóni Gézáról festette 1902-ben.
Halápy János
Képzőművészek » Festőművészek
Autodidakta művész, tehetségére bajai rajztanára, id. Éber Sándor figyelt fel, aki tanítani kezdte. Az I. világháború idején katonai szolgálata során orosz hadifogságba esett, és több mint öt évet töltött Szibériában, ahonnan csak 1921-ben tért haza.
Gera Béla Miklós
Képzőművészek » Festőművészek
1962-ben születtem Budapesten. Alkotási folyamatom gyermekkorom óta tart. A művészetek több területét kipróbáltam, grafikát, festést, kerámiát, drótszobrászatot, üvegfestést, tipográfiát stb. A festészetben célom a tovatűnő pillanatnyi lelkiállapot, emberi érzelmek, kapcsolatok megragadása.
 
Képzőművészek » Festőművészek
(Győrszentmárton, 1894. február 3. – Budapest, 1977. november 9.) festőművész, grafikus. Művészeti tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte, mestere Révész Imre volt. Az 1920-as években Olaszországban járt tanulmányúton. Dolgozott a kecskeméti és a pécsi művésztelepen is.
Bene János
Képzőművészek » Festőművészek
Kaposváron születtem. A középiskolai tanulmányaim idején a Balázs János Képzőművészeti Körben Gerő Kázmértól és Ruisz Györgytől kaptam a művészeti képzést. Ezt követően a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szereztem tanári diplomát földrajz és rajz szakon. 1982-től foglalkozom általános iskolás gyerekekkel.
Balog Tamás
Képzőművészek » Festőművészek
Főként festményeket festek, ugyanakkor nem áll messze tőlem a PC grafika, ezen belül az ipari minták szerkesztése, vagy más dizájn cucc, illetve a zeneszerkesztés sem. Jó szórakozást!
Vass Viktor
Képzőművészek » Szobrászművészek
Tanulmányait Bécsben, az Iparművészeti Akadémián végezte, majd hat éven keresztül Tilgner Viktor mellett dolgozott. 1901-ben Budapestre költözött, 1909-től a Műcsarnok kiállításainak is résztvevője volt. A Százados úti művésztelep egyik kezdeményezője volt, 1911-től egészen haláláig munkálkodott itt.
Pintér István Pál
Képzőművészek » Festőművészek
A fény, a mindent meghatározó és éltető fogalom, a napfény a művészetnek ez a megfoghatatlan illúziója, melynek keletkezését, eredetét keresem képeimen. A fény láttatása, vibrálása és színné válása az alkotás folyamán mintha a megvilágított felületeken keletkezne, s így mint jelenséget ábrázolni a feladatom.

1855 cikk | 2 / 186 oldal