Utolsó megjegyzések

 
Képzőművészek » Festőművészek
(Győrszentmárton, 1894. február 3. – Budapest, 1977. november 9.) festőművész, grafikus. Művészeti tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte, mestere Révész Imre volt. Az 1920-as években Olaszországban járt tanulmányúton. Dolgozott a kecskeméti és a pécsi művésztelepen is.
Gera Béla Miklós
Képzőművészek » Festőművészek
1962-ben születtem Budapesten. Alkotási folyamatom gyermekkorom óta tart. A művészetek több területét kipróbáltam, grafikát, festést, kerámiát, drótszobrászatot, üvegfestést, tipográfiát stb. A festészetben célom a tovatűnő pillanatnyi lelkiállapot, emberi érzelmek, kapcsolatok megragadása.
Halápy János
Képzőművészek » Festőművészek
Autodidakta művész, tehetségére bajai rajztanára, id. Éber Sándor figyelt fel, aki tanítani kezdte. Az I. világháború idején katonai szolgálata során orosz hadifogságba esett, és több mint öt évet töltött Szibériában, ahonnan csak 1921-ben tért haza.
Vidovszky Béla
Képzőművészek » Festőművészek
Vidovszky Béla, festőművész (Gyoma 1883. július 2. – Budapest, 1973. február 6.) Édesapja Munkácsy Mihály jó barátja volt Békéscsabán. Középiskolai tanulmányait a Rudolf Főgimnáziumban végezte. (Rajztanára Zvarinyi Lajos, aki a gimnázium első rajztanára volt.) Első olajképét iskolatársáról, Gyóni Gézáról festette 1902-ben.
 
Képzőművészek » Szobrászművészek
(Kolozsvár, 1919. febr. 6. 1972. máj. 18. Kolozsvár) szobrász. Középiskolát szülővárosa Unitárius Kollégiumában végzett (1938), ahol rajztanára, Tóth István szabadiskolai kurzusain is foglalkozott vele. Szakmai tanulmányait a Bukaresti Szépművészeti Főiskolán kezdte meg (1938-40), majd Budapesten a Képzőművészeti Főiskola szobrászati és pedagógiai szakán szerzett oklevelet (1944).
Márkos András
Képzőművészek » Festőművészek
Grafikus. Kolozsvárott, a Képzőművészeti Főiskolán 1973-ban szerzett diplomát. Csíkszeredában formatervezőként dolgozott, majd a múzeum középkori egyházművészeti referense volt (1976-1978). Sepsiszentgyörgyön a Magyar Állami Színház díszlettervezője 1978-1980 között. 1981-től Németországban él.
Simon Ferenc
Képzőművészek » Festőművészek
Gazdagnak és szabadnak születtem, mert eszmélésemmel nekem tárult ki az alföldi táj, változó színeivel, földszagával, részévé váltam, mint a vad, a nádas, a fehérlő szik és a ragadós sár. Enyém lett a nyári ég, enyém a végtelen hómező, s lesz végül a hazai rög. Az égi, földi csodák elvarázsolnak, a festészet számomra eszköz a szépség és szeretet dícséretére.
Tasi János
Képzőművészek » Fotóművészek
Farkas Ádám
Képzőművészek » Szobrászművészek
A szobrászat káoszteremtés a rendben és rendteremtés a káoszban. A szobrászat programozott kudarc, mert mindig van nézet, ami jobb is lehetne. A szobrászat folyamatos szerelem, érzelmi, érzéki viszony az anyagokkal. A szobrászat a változás kifaragása az időből, végtelenített végesség. A szobrászat a formák filozófiája, irodalma, festészete és zenéje.
F. Györffy Anna
Képzőművészek » Festőművészek
Györffy Anna a Kolozsvár melletti Szucságon (ma Suceagu) született Papp Anna és Györffy István néprajztudós második gyermekeként. Bátyja, Györffy István (1912–1999) szemészprofesszor, öccse, Györffy György (1917–2000) elismert történettudós volt. Fiai: Farkas Ádám szobrászművész és Farkas Ferenc agrármérnök.
Magyar József
Képzőművészek » Festőművészek
1957-ben született Szabadszálláson. Gyermek éveit Polgáron tölti. A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium rajz-tagozatú osztályában érettségizik. 1980-ban végez Nyíregyházán, a tanárképző főiskolán, azóta Budapesten él. Rendszeresen részt vesz országos tárlatokon, a hazai és nemzetközi művésztelepek munkájában. Az 5kor képzőművész csoport alapító tagja.
Bánki Ákos
Képzőművészek » Festőművészek
Diplomáját 2006-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő és tanár szakán szerezte, mesterei Molnár Sándor, Lossonczy Tamás és Drozdik Orsolya voltak. A mű-VÉSZ pince, Roham Galéria, és a Latarka Galéria alapítója. Festészetét a formától és témától való teljes függetlenítés jellemzi, a totális absztrakcióra törekszik.
Esse Bánki Ákos
Képzőművészek » Festőművészek
Művésztanár, festőművész Tanulmányok • 2012-2013: Eszterházy Károly Főiskola, Vizuális és Környezet kultúra tanári szak • 2002-2008: Magyar Képzômûvészeti Egyetem, Festô szak, Mester: Molnár Sándor • 1997-2001: Építő és Díszítőművészeti Szakközépiskola, díszítőfestő szak   Egyéb tevékenységek: Kispesti Waldorf iskola mûvésztanára Latarka Galéria alapító tagja és kurátora ...
Sipos Balázs
Iparművészek » Üvegművész
1994 és 1998 között Kaposváron, a Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskolában tanult, majd 1998 és 2003 között a Magyar Iparművészeti Egyetem üveg szakán végezte tanulmányait.. 2003 óta az Ajka Kristály tervezőjeként dolgozik. 1999-től Fiatal Üvegművészek Egyesülete, a FISE és a Magyar Üvegművészeti Társaság tagja.
Hetey Katalin
Képzőművészek » Festőművészek
Kossuth-díjas magyar grafikus-, festő- és szobrászművész. Miskolc, 1924. augusztus 2. – Budapest, 2010. április 25. Művészetében geometrikus elemekből építkezett, a rész és az egész, a mozgás és az energia összefüggéseit; a pozitív és a negatív formák ellentétét, az ezekből adódó fény-árnyék hatást ábrázolta.
Konok Tamás
Képzőművészek » Festőművészek
A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és szobrászművész. A magyar festészetben és relief épületszobrokban a geometrikus absztrakció markáns képviselője, aki gyakran megküzd a művészet értelmének témájával, ugyanekkor színezett, vékony vonalakból építkező alkotásai lírai oldottságot jeleznek.
Dohnányi Ernő
Zeneszerzők »
(Pozsony, 1877. július 27. – New York, 1960. február 9.) zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus.   Dohnányi Ernő 1877. július 17-én született Pozsonyban.   A Dohnányi nevet először 1697-ben említi egy hivatalos irat, amelyben I. Lipót nemesi címet adományozott Dohnányni Györgynek.
Cyránsky Mária
Képzőművészek » Szobrászművészek
  Tanulmányok: Budapest, Képző- és Iparművészeti Gimnázium 1955-59, tanára: Somogyi József. Budapest, Képzőművészeti Főiskola 1959-64, mesterei: Szabó Iván, Pátzay Pál. Díj: Derkovits-ösztöndíj, 1974-77. 1965 óta Dunaújvároson él és dolgozik, 1986-tól Dunaföldváron van műterme. Egyik alapítója a Dunaújvárosi képzőművészeti tárlatoknak.
Welser Gabriella
péntek, 2018. szeptember 28. 09:17
1 . Igen, sajnos eltávozott közülünk. Szerettük, első volt, ki a képzőművész pályán elindított anno. Nyugodjék békében.
Wigner Jenő
Nobel-díjasok »
Wigner Jenő Pál (Budapest, 1902. november 17. – Princeton, New Jersey, 1995. január 1.) Nobel-díjas magyar–amerikai fizikus.1963-ban fizikai Nobel-díjat kapott „az atommagok és az elemi részecskék elméletének továbbfejlesztéséért, különös tekintettel az alapvető szimmetriaelvek felfedezéséért és alkalmazásáért.
Galambos Éva Anna
hétfő, 2017. október 2. 22:49
1 . Nagyon szép volt amikor az evangélikus gimnázium fizika tanárának köszönte meg a Nobel díját!
Lénárd Fülöp
Nobel-díjasok »
Lénárd Fülöp (németül Philipp Eduard Anton (von) Lenard) (Pozsony, 1862. június 7. – Messelhausen, 1947. május 20.): Nobel-díjas fizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.A bécsi, majd a budapesti egyetemen fizikát és kémiát, Heidelbergben és Berlinben ezenkívül matematikát hallgatott. Doktorátusát 1886-ban szerezte meg a Heidelbergi Egyetemen.
Lázár János
szerda, 2013. január 23. 14:50
1 . A nyakláncát jó lenne közelebbről is megnézni..
Galambos Éva Anna
hétfő, 2017. október 2. 22:47
2 . Köszönöm a cikket, nagyon keveset hallottam erről a Nobel díjasról!