Hungarikumok

 

Hungarikumok - Épített örökségünk

   

A Dunakanyar és Visegrád  (360° panorámás virtuális túra)
A Duna Esztergom és Budapest között, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között szeszélyes kanyart ír le. Ez a terület Magyarország egyik legszebb tája: a meredek partokat zöld erdőség borítja, itt emelkedik ki a kék víztükörből a Szentendrei sziget, valamint olyan költői szépségű történelmi települések övezik, mint Visegrád, Esztergom, Szentendre.
A kétszáz éves szellemkastély – Pártosfalva
Hajner Gyula legújabb cikke a Pártosfalvi szellemkastélyról szól, Zslebics Gyula és Szabó Anikó képeivel.   A magyar-szlovén határ közvetlen közelében lévő falutól délre fekvő parkban áll a Matzenauer család neoklasszicista kastélya. A 19. század elején a Batthyány család építtette olasz mesterekkel. Jelük, az oroszlán még ma is látható az ablakok sarkaiban.
Az elhagyatott Heim Pál Megyei Gyermekkórház – Magyarország
"Épült, az örök emberszeretet nevében, az 1901 évi VIII. törvényczikk rendelkezéséből."– áll a lépcsőház falában lévő emléktáblán.Az eredetileg gyermekmenhelyként funkcionáló, közel száz évig működő létesítmény túlélt két világháborút is. Emberek tízezrei köszönhetik életüket vigyázó falainak.
Budai vár (360° panorámás virtuális túra)
A Budai vár, a várnegyed 1987 óta a világörökség része: páratlan látványával, évszázados történelmi és műemlékeivel országunk egyik büszkesége. A Várhegy, amelyre épült, több kilométeres barlang- és pincerendszert rejt, búvóhelyek, raktárak nyomaival.
Budapesti gyógyfürdők  (360° panorámás virtuális túra)
Budapest egyike annak a néhány szerencsés fővárosnak, amelynek rendkivül értékes gyógyvize van: területén több mint száz természetes hőforrás fakad. Ezek különleges összetételű vizét ma tíz gyógyfürdő hasznosítja, többsége történelmi és műemlék, valamint turisztikai látnivaló is egyben.
Debreceni református templom  (360° panorámás virtuális túra)
Magyarország legnagyobb református temploma a "kálvinista Rómának" is nevezett cívis város, Debrecen belvárosában áll. A Rómával való összehasonlítás korántsem túlzó: Debrecen városában már a XV. században megerősödött a felvilágosult polgári réteg, így a kálvini tanok termékeny táptalajra hullottak, és a XVI. század közepére a város teljes lakossága áttért református hitre.
Dicső múltról mesélő délvidéki kastélyok
Tucatjával vannak pusztulásra ítélt kastélyok a Délvidéken. A trianoni területrablás után szinte kivétel nélkül államosították őket, egy részüket lerombolták, napjainkban pedig a megoldatlan magánosítás hátráltatja a restaurációt.
Dohány utcai zsinagóga (360° panorámás virtuális túra)
Európa legnagyobb zsinagógája Budapest egykori zsidónegyedében áll. A historizmus képviselőjeként számon tartott Ludwig Förster osztrák építész (az ő nevéhez fűződik a bécsi nagyzsinagóga is) egy mór stílusú épületet tervezett, amelynek belső terét a Vigadó építésze, Feszi Frigyes vetette papírra. Az építkezés 1854-ben kezdõdött meg, a zsinagóga ünnepélyes felavatására 1859.
Egri vár (360° panorámás virtuális túra)
2005-ben a Nagy Könyv címen meghírdetett versenygésen Magyarország kedvenc könyvévé elsöprő többséggel Gárdonyi Géza Egri csillagok művét választották. Nem csoda, ez az a regény, melyet minden betüvetésben jártas magyar ember elolvasott.
Élet a tanyán, villany nélkül
Ma már nehezen tudjuk elképzelni az életet elektromos áram nélkül, holott ahhoz, hogy egész évben minőségi és tartós élelmiszerekhez jussunk nem kell villamos energia. Így az áram nélküli tanyákon is gond nélkül megoldható az élelmiszerek tárolása. A régi paraszti világban a tanyákon villany nélkül is remekül megoldották az élelmiszerek tarolását, tartósítását.

33 cikk | 1 / 4 oldal