Hungarikumok

 

Széki forgó


Széki forgó

Bár a székiek "csárdás"-nak nevezik, ez a tánc korántsem viseli magán új stílusú táncunk alapvető vonásait. Általában a táncos mulatságok nyitó- és záró táncaként, névnapi-húsvéti köszöntők alkalmi táncaként és a második félpár második táncaként jelent meg a hagyományban. 

A tánc kísérő zenéjét mérsékelt tempójú (Mm. negyed = 108-120), esztammal kísért kanásztánc dallamok adják, de közöttük újabban divatos műdalok is megjelenhettek. A tánc formai felépítése viszonylag egyszerű; egy-egy táncszakasz néhány dobogtató lépésből, a hosszabb, egyirányú páros forgást megelőző, félköríven végzett oda-vissza keringésből, más szóval félforduló motívumból és a zárt összefogódzással járt páros forgásból áll. A páros forgás térváltásának mértékét nem a lépések aprózásával, hanem a forgás mennyiségének növelésével érik el. Egy teljes fordulatot olykor egy lépéssel megtesznek. A testoldalak szorosan egymáshoz simulnak, s a forgás lendületének növelésével az egymást tartó karok fogása feszessé válik. A férfiak külső lábán történő testsúly váltása megrövidül a belső javára. A forgás tengelyét ilyenkor a férfi belső lába jelenti, s azt nő gondosan kerülgeti, átlépi. Három váltakozó irányú (jobb-bal-jobb) forgássorozat után a fogás meglazul, a szédítő forgás egy lépésből álló pihenésbe csap át. A táncszakaszokat pihenő, helyben lépegető motívummal választják el egymástól. Az újabb táncszakaszt a dobogtató, vagy a félforduló motívumokkal indítják. 

A szűk tánchelyen a párok sohasem táncolnak egyszerre, hanem a zenekar előtt forogják ki magukat, "rendre táncolnak". A párok körben állnak, és a nap járásával ellenkező irányba lépve kerülnek egyre közelebb a zenekar előtti szűk tánchelyhez. A banda elé kerülő pár először dobogtatva, vagy rövidebb forgással lendül táncába. A többiek mögötte várják a sorukat. Amint befejezték a hármas forgást, s átadják helyüket a következőnek, egy kicsit még forognak a szabad helyen, majd újra beállnak a sorba. A tánc így szakaszos intenzitással zajlik, s a táncosok nem fáradnak el a hosszú táncfolyamat alatt. A tánc végén a legények a lányokat megemelve köszönik meg a táncot.

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. május 20.
Nézettség: 2,081 Kategória: Magyar folklór
Előző cikk: Sebes magyaros Következő cikk: Verbunk táncok

Forrás:
tudasbazis.sulinet.hu


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: