Hungarikumok

 

Hungarikumok - Hagyományok és ünnepek

   

Húsvéti nagytakarítás
Húsvéti népszokások
A takarításhoz, nem is beszélve a nagytakarításról, általában nem sok kedvünk van. Persze vannak kivételek, akik legkedvesebb foglalatossága az édes otthon tisztítása és fényezése. Akár így, akár úgy, jobb túl lenni rajta. A húsvét kedvező alkalom erre, hiszen ébred a természet, megújul, elmúlt valami, és kezdődik egy új.
Húsvéti ünnepek– tippek, ötletek
Húsvéti népszokások
A karácsony után a húsvét az év másik nagy ünnepe. Azonban már rég elfelejtettük, hogy valójában mit is kellene ünnepelnünk – ehelyett sütünk, főzünk, takarítunk, barkácsolunk, vásárolunk, elutazunk stb. Továbbá mértéktelenül eszünk, iszunk – még akkor is, ha már nem esik jól.
Húsvéti versek gyerekeknek
Húsvéti népszokások
Lengyel népköltés – Weöres Sándor ford.  Parton ül a két nyúl,kis nyúl, nagy nyúl,ugrabugrál, lyukba bujkál,bukfencet hány, fűbe turkálitt nyúl, ott nyúl,kis nyúl, nagy nyúl.   Lőrinc Pál: Három füles Három kis nyúl ül a réten.Mesebeli faluszélen.Előttük egy halom tojás,Húsvét táján ez így szokás. Festék is van jócskán, bőven,Fut az ecset tekergően.
Szellemi Kulturális Örökség a hajdúdorogi Krisztus-katonaság hagyománya
Húsvéti népszokások
Hajdúdorogon a Krisztus-katonák nagypéntektől húsvétvasárnapig őrzik a szentsírt. A hagyományt felvették a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, ez segítheti, hogy mindannyian megismerjük ezt az élő hagyományt.                    Ki lehet Krisztus-katona, és hányan vannak? Erős, szép szál fiatalemberek, akik őseik örökségét viszik tovább.
Anyák napja
Anyák napja
Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.   Történet Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére.
Anyák napi kézügyesség / ajándékok saját kezűleg
Anyák napja
Sok szeretettel köszöntjük az Édesanyákat ajándékokkal amit mi készitettünk! Várjuk a kreatív anyák napi ötleteket a tartalom@magyarvagyok.com címre. Készítsd el, fotózd le és küld el emailben. A levél tárgya legyen "Anyák napi kézügyesség". A levélben mindenképpen legyen meg a neved, hogy a kreativ ötlet mellett az oldalon ezt feltüntessük. Varázsoljuk szebbé az idei ünnepet.
Anyák napi kifestők gyerekeknek
Anyák napja
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet!Oszd meg a barátaiddal, máshol is!Jó színezést kívánunk!                          
Dalok Anyák napjára
Anyák napja
Énekeljünk, énekeljünk trallala. Zengedezzen madaraknak víg dala!                   1. Serkenj fel, kegyes nép! Mosolyog az hajnal, arany szárnytollakkal repdes, mint egy angyal.   Ingó-bingó rózsaszál szépen felöltözik, liliom rózsába meg is törölközik.   Amennyi fűszál van a tarka mezőben, annyi áldás szálljon jó anyám fejére!   Dallam         2.
Versek Anyák napjára
Anyák napja
Igazán szép versek Anyák napjára   József Attila: Mama Már egy hete csak a mamáragondolok mindig, meg-megállva.Nyikorgó kosárral az ölében,ment a padlásra, ment serényen. Én még őszinte ember voltam,ordítottam, toporzékoltam.Hagyja a dagadt ruhát másra,Engem vigyen föl a padlásra.
A szüret és a szüreti mulatságok
Szüreti népszokások
A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál. Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő. "A szüret a XVI. és XVII. században igazi sátorosünnep volt, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek.

62 cikk | 4 / 7 oldal