Hungarikumok

 

Hungarikumok - Hagyományok és ünnepek

   

Boros közmondások
Szüreti népszokások
Bor a bogara! Jól tudja a bor útját! Ennek a bornak se kerepeltek! Bort, búzát, békességet, szép asszony feleséget! Ahol a bor az úr, ott az ész koldulni jár! Bor amennyi én akarom; búza, amennyit az Isten ad! Borban az igazság! Bor, búza, szalonna égnek fo adománya! Bor hajtja a lovat, zab viszi a szekeret! Bor nélkül szegény a vendégség! Bort a serre idd egyszere, ...
Őszi, szüreti versek és mondókák
Szüreti népszokások
Szüretre hívlak! fogd fel a csuport,fogd fel a mustot, mely a kádba forr! Szüreti versrészlet Babits Mihálytól Babits Mihály: Õsz, Kripta, Ciprus, Szüret, Tánc, Kobold Gárdonyi Géza: A bor legendája Kányádi Sándor: Eljött a szüret (részlet) Petőfi Sándor : Furfangos borivó Petőfi Sándor : Bordal Gyulai Pál: Szüreti lakomán Gyulai Pál: Szüreten Veres Csilla: Őszi sus...
Őszi/Szüreti dekoráció és kézügyesség ötletek
Szüreti népszokások
Itt van az ősz, itt van újra… minden évben gyorsan elrepül a nyár, kinek örömére, kinek bánatára.  Bár a napsugarak még próbálkoznak felmelegíteni és felvidítani napjainkat, az egyre rövidebb nappalok és az esték hűvös illata a tél közeledtét jövendölik. Azonban néhány őszi dekorációval könnyen felfrissíthetjük a környezetünket és felvidítathatjuk a kedélyünket :)   1.
Szüreti Dalok és Noták
Szüreti népszokások
Ősszel érik, babám Egy szem szőlőt megehetnék Leszedik a szőlőt nemsokára Megérik a szőlő Érik a szőlő Ettem szőlőt, most érik, most érik A kassai szőlőhegyen         1. Ősszel érik, babám    Ősszel érik babám a fekete szőlő, Te voltál az igazi szerető. Bocsáss meg, ha valavalaha vétettem, Ellenedre babám rosszat cselekedtem.
Szüreti kifestők gyerekeknek
Szüreti népszokások
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet! Oszd meg a barátaiddal, máshol is!   Jó színezést kívánunk!                                                       ...
Szüreti Receptek
Szüreti népszokások
A szüreti előkészületek fontos részét teszi ki azon receptek kiválasztása, amelyeket családunknak, barátainknak és vendégeinknek az ünnep alkalmából el szeretnénk készíteni.  Minden ünnep jó alkalom a régiek mellett új receptek kipróbálásra is. Íme néhány bevált szüreti recept ajánlás. A szüret a bor születésének kezdete! Borokról cikkek itt olvashatók!
Szüreti szabályok  és Néhány jótanács a szüretelőknek
Szüreti népszokások
Sose kezdjük borivással a napot, a reggeli bor megfekszi a gyomrot, rátelepszik a mozgásközpontunkra, és kettőslátás is kialakulhat. Tapasztalt szüretelő törkölypálinkával indítja a reggelt féldecis kiszerelésben, ennek kiváló az értágító hatása, meg a muslincák sem jönnek ránk annyira, mint bor esetében.
Karácsonyi népszokások
Karácsonyi szokások
A karácsonyi ünnepek kezdete november végére, december elejére esik az eljövetelt és az Úrra való várakozást jelentő adventtel, ami egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, amikor heti háromnapos böjttel is megtisztelték.
Karácsony története
Karácsonyi szokások
A XVIII. században karácsony ünnepének még nem volt akkora jelentősége, mint húsvétnak. A karácsony a millenniumi időkben kezdet szokássá válni. Ma a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Jézus a Megváltó születésének napja: a szeretet, az öröm, a békesség, a család, az otthon ünnepe.
Karácsonyfa története
Karácsonyi szokások
A fenyőfa eredetét Bálint Sándor népmondájában így írja le: Amikor Krisztus Urunk a földön járt, a gonosz emberek elől bujdosnia kellett. Az Úrnak ellenségei már nyomában voltak, maikor egy fenyőfához ért. Alig volt lombja, azért ágai rejtették el Jézust, aki így meg is menekült. Az Úr most megáldotta a fenyőfát: "Soha ne hullasd el a leveleidet.

62 cikk | 5 / 7 oldal