Hungarikumok

 

Húsvéti ünnepek– tippek, ötletek


Húsvéti ünnepek– tippek, ötletek

A karácsony után a húsvét az év másik nagy ünnepe. Azonban már rég elfelejtettük, hogy valójában mit is kellene ünnepelnünk – ehelyett sütünk, főzünk, takarítunk, barkácsolunk, vásárolunk, elutazunk stb. Továbbá mértéktelenül eszünk, iszunk – még akkor is, ha már nem esik jól. A húsvéti ünnepek után így nem kipihenve és kiújulva nézünk az új évszak elé, hanem fáradtan, másnaposan, felpuffadva és megint öt kilót felszedve.

Pedig a húsvéti ünnepek lényege az önmegtartóztatás és a megújulás – maga a húsvét szó héber eredete is kikerülést jelent. A húsvéti tippek sorozatunkban ötleteket adunk ahhoz, hogy miképp tudjuk a húsvétot mértékkel de élvezettel megünnepelni, közben felfrissülni és kipihenni magunkat, és ugyanakkor időt szakítani házkörüli és háztartási munkák elvégzésére is.

A siker titka a felkészülés és a szervezettség. Ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra, a húsvéti előkészületeket már most kezdjük el. Íme néhány tipp:

-A húsvéti nagytakarítást ne nagyszombatra hagyjuk, hanem csináljuk meg az előző hétvégén!

-A húsvét legfontosabb szimbóluma a tojás. Manapság a húsvéti tojás azonban lehet mű, csoki vagy absztrakt. Érdemes korán elkezdeni a kreatív hímes tojások készítését.

-Gyerekekkel a húsvét ünnepek nagyon kreatívan telhetnek el – készítsünk velük díszeket, vagy már most kezdjük el a tojásfestést. Később szívesen segítenek sütemények, édességek készítésében, díszítésében.

-Ha locsolkodókat várunk, azoknak szokás ajándékot adni – de pénz, vagy boltban vásárolt tömegtermék helyett készítsünk előre egyedi, egyszerű húsvéti ajándékokat.

-Hagyomány szerint Nagyszombaton szokás otthonunkat feldíszíteni. Azonban, ha már most elkezdjük a húsvéti díszek készítését vagy beszerzését, így a húsvéti dekorációt egy-két óra fel lehet tenni.

-Sütést-főzést illetően, gondolkodjunk egy húsvéti menün. Ne legyünk túl ambíciósak – készítsünk egyszerű húsvéti ételeket. A húsvét tipikus ételei a főtt sonka, tojás ás a bárány. Húsvéti receptjeinkben egyszerű ötleteket, tippeket adunk ezek elkészítéshez, így nem kell majd napokat tölteni a konyhában. Süteményeket illetően is válasszunk bevált egyszerű húsvéti süteményeket és kekszeket. A húsvéti kekszeket fel is használhatjuk díszként!

A húsvéti ünnepi időszak Hamvazó szerdával kezdődik, amit 4o napos böjt követ. Hagyományosan ez idő alatt nem szabad húst enni, Nagypénteken semmi állati eredetűt sem. A modern változat alapján lemondhatunk akármi másról is, pl süteményekről, alkoholról, TV nézésről, autó használatról stb – akármiről, a lényeg, hogy igazi lemondás legyen. Íme néhány tipp:

-Ha az újévi fogadalmainkat nem tudtuk betartani, itt egy második alkalom, hogy véghezvigyük!

-A húsvét a megújulás és megtisztulás ünnepe is. Méregtelenítsük testünket-lelkünket és környezetünket. Egy tavaszi méregtelenítés modern változata lehet a hagyományos húsvéti böjtnek, amellyel egy nagy lépést tehetünk az egészséges életmód irányába.

-Az egészséges táplálkozás nem jár borzasztó nagy lemondással – egészséges ételek mellett még egészséges sütemények is léteznek! Tippek a húsvét egészségesen cikkünkben olvashatók.

-Mozogjunk – tavasz van, egyre jobb az idő – sétáljunk rendszeresen. Autó helyett menjünk gyalog (amennyit csak lehet) vagy kerékpárral munkába, iskolába, ide-oda…

Figyeljünk környezetünkre és a természetre, ne szemeteljünk, ne pazaroljunk, ne vegyünk-együnk-igyunk mindent hajthatatlanul. Környezet-tudatosan éljünk és vásároljunk. Bolti termékek helyett használjuk természetes háztartási tisztítószereket, és készítsünk néhány házi szépségápolási szert.

-Méregtelenítsük otthonunkat is – de ne húsvétkor. Akkor csupán üljünk le, és készítsünk egy jegyzetet arról, hogy mit kell kidobni, megjavítani, kicserélni, felújítani, dekorálni. Ha lakásfelújítást vagy dekorációt tervezünk tavaszra, a tutitippek Otthon rovatában tippeket adunk majd ehhez a témához. Addig is vegyünk egy nagy vázlatfüzetet, és kezdjünk el gyűjteni azokat az elemeket, amelyek elnyerik a tetszésünket – ez lehet egy magazinból kivágott kép, egy virág színe, egy falevél alakja, egy szövet tapintása stb. Ragasszuk ezeket be a vázlatfüzetbe.

 

Forrás:

www.tutitippek.hu


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. március 15. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 3,731 Kategória: Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
Előző cikk: Húsvéti nagytakarítás Következő cikk: Húsvéti versek gyerekeknek


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: