Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar állatfajták

   

Bajai keringő
Galamb
Származási hely: A két világháború között Baja városában, korábbi típusú szegemagasszálló keringők és bácskai keringők keresztezésével kialakított kis testű, esús keringőfajta. A küllem főbb jellemzői: Parlagigalamb nagyságú és testtartású, mérsékelten emelt, enyhén előredomborodó, viszonylag széles mellű galambok.
Budapesti bíbic keringő
Galamb
Származási hely: Budapest és környéke. Az osztrák ó-típusú keringő bíbic rajzváltozatának, a mai bécsi bíbicnek magyar ízlés szerint tenyésztett változata, mely ősi típusát a bécsivel megegyezően megtartva attól legkevésbé különbözik. A küllem főbb jellemzői: Erőteljes testfelépítésű, közepes testnagyságú, alacsony állású röpgalamb.
Budapesti magasröptű csapos keringő
Galamb
Származási hely: Budapest és környéke, ahol a magasröptű “fehéreket” (gólyásokat) rendszeresen röptető tenyésztők hívták életre ún. jelző galambként. A küllem főbb jellemzői: Közepes keringő nagyságú, enyhén nyújtott törzsének tengelye közel vízszintes tartású. Fej: Keskeny, hosszúkás.
Budapesti magasröptű keringő
Galamb
Származási hely: Budapest és környéke. A küllem főbb jellemzői: Méreteiben arányos, közepes nagyságú, élénk vérmérsékletű, zárt falkában hosszan és igen magasan szálló keringőfajta. Hossza begyétől a kormánytollak végéig 24-27 cm, magassága 20-24 cm. Testének tengelye a farok felé közepes mértékben lejt. Fej: Sima, élek és sarkok nélkül.
Budapesti rövidcsőrű
Galamb
Származási hely: Budapest A küllem főbb jellemzői: Kicsi, kecses, nyúlánk, elegáns megjelenésű, szilárd szervezetű, élénk vérmérsékletű, meredek testtartású, ujjhegyen álló galamb. Fej; Széles. A fejtető szélességi és hosszúsági mérete azonos, hátulsó része keskenyebb és magasan kiemelkedik. A szemboltok párhuzamosak, ugyancsak kiemelkedők, a fejtető középen bemélyedt.
Budapesti tollaslábú gólyás
Galamb
Kevés szó és írás jelenik meg erről a fajtáról, mintha egy kicsit elfelejtettük volna ezt a kecses kis madarat.
Budapesti tükrös keringő
Galamb
Származási hely: Budapest és környéke, de bizonyos, hogy ősei a múlt század végén Bécsből kerültek a magyar fővárosba. Közös tőről - valószínűleg a bécsi rózsás keringő - fakadva sok a küllemi hasonlóság a mai bécsi fehér pajzsos és a budapesti tükrös fajták között.
Ceglédi rövidcsőrű szívhátú
Galamb
Származási hely: Magyarország, Cegléd. A küllem főbb jellemzői: Közepesnél kisebb testű, 20-23 cm hosszú és 17-18 cm magas, szilárd testfelépítésű, kecses tartású galamb. Fej: Szélesség és hosszméretei majdnem azonosak. Homloka telt, magas, széles. A fejtető kissé bemélyedt, a tarkó tompítottan sarkos. Szem, szemgyűrü: A szem közepes nagyságú, tágra nyitott, kissé dülledt.
Csepeli magasröptű hófehér keringő
Galamb
Az egyik legismertebb keringő fajtánk. Magyarországon az 1940-es évek óta tenyésztik és röptetik. Minden röpgalambot tenyésztő sporttárs részéről felmerülhet a kérdés vajon milyenek ezek a galambok? A fajta tenyésztésénél nyugodtan számolhatunk azzal, hogy az állományunk létszáma rövid időn belül megduplázódik.
Debreceni pergő
Galamb
Származási hely: Debrecen és környéke A küllem főbb jellemzői: Közepes nagyságú pergőfajta, mely viszonylag hosszú, széles tollakból álló, ferdén felfelé irányuló farka, valamint lógó szárnyai következtében valamivel nagyobbnak látszik. Törzse középmagas lábain vízszintesen nyugszik.

85 cikk | 6 / 9 oldal