Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar állatfajták

   

Dél- Bácskai keringő
Galamb
Származási hely: A 30-as évektől kezdődően, de főként a második világháború utáni évtizedekben kialakított makói, a szegedi és a fésűs kőnigsbergi gyöngyszemű keringők egymás közötti keresztezésével Újvidéken és környékén, Bácska déli vidékein állandósultak, s hozták létre a jellegzetes bélyegeket viselő fajtát.
Egri kék keringő
Galamb
Fej: Szélességénél valamivel hosszabb, oldalnézetben trapéz alakú. A homlok lapos fejtetőbe, az pedig a tarkón át, a nyak hátsó vonalába, tompított éllel megy át. A csőrtől enyhén emelkedő homlok vonala a csőgerinc törés nélküli folytatása. A fejtető közepén alig észlelhető mélyedés.van. Hátsó része a tarkón át, meredek ívvel csatlakozik a nyaknak, a vállak közé érkező éléhez.
Erdélyi duplakontyos bukó
Galamb
Származása:  Erdély. Már a 18.század vége óta ismert fajta.  Összbenyomás: Közepesnél kisebb, zömök testű, közel vízszintes tartású, duplakontyos,alig középhosszú csőrű, sima lábú galamb.   Fajtajegyek: Fej: Kicsi, lekerekített, kör alakú csőrrózsával, ami az orrdudorokat és a homlokot befedi, körfésűs, a fésű rozettákban végződik, de a betűzött fésű is megengedett.
Hódmezővásárhelyi ernyőszemű keringő
Galamb
Származási hely: Hódmezővásárhely. A fajta kitenyésztésének alapjául a maköí, a miskolci, az aradi keringőkkel megegyezően a Duna-táj egykori kis testű, fésűs keringői szolgáltak. Fajtajegy értékű jellemzői spontán mutáció eredményeként jelentkeztek, és szelekcióval kapcsolatos vonaltenyésztéssel rögzültek.
Kassai bukó
Galamb
Kassán és környékén nyert teret, de az 1920-as években több alkalommal kiállításra került Budapesten is. Az ősi magyar fehérfejű szarka bukóhoz közel álló galambfajta. Hosszabb és kevésbé lefelé irányuló csőrével, kisebb testalkatával, kisebb és keskenyebb fésűjével különbözik a többi bukófajtától.
Kecskeméti keringő
Galamb
Származási hely: Kecskemét és az Alföld nagyobb városai. Testfelépítés, testtartás: Rövid, zömök testű, magassága 18-20 cm, testhossza 24-26 cm, alacsony állású galamb. Fej: Rövid, széles. A homlok meredeken emelkedő, a fejtető lapos, a tarkóban enyhe íveléssel megy át. Szem, szemgyűrű: A szemek nagyok, a szemgolyók enyhén kidomborodnak.
Kiskunfélegyházi keringő
Galamb
Származási hely: Magyarország, Kiskunfélegyháza A küllem főbb jellemzői: A közepesnél kisebb testű, élénk vérmérsékletű, fésűs keringő. A széles, domború meilből induló és hátrafelé keskenyedő törzs csaknem vízszintes. Hossza a begycsúcstól a kormánytollak végéig 23-26 cm. Fej: A test méreteihez viszonyítva nagy és széles.
Kiskunfélegyházi simafejű keringő
Galamb
Származási hely: Magyarország, Kiskunfélegyháza A küllem főbb jellemzői: Közepes nagyságú,mérsékelten emelt mellű, sima fejű, szívhátú rajzú, élénk vérmérsékletű keringő fajta. Fej: Mérsékelten nyújtott. A domborodó és enyhén húzott homlok törésmentesen találkozik az alig ívelt, lapos fejtetővel. Szem, szemgyűrű: Sötétbarna ún. bükkönyszem.
Komáromi bukó
Galamb
Származási hely: Magyarország területén, a Duna menti városokban (Vác, Komárom, Győr) tenyésztették ki. A küllem főbb Jellemzői: Közepes nagyságú, fésűs fejű, dús tollazatú keringő- galamb fajta. Közepes hosszúságú lábakon nyugvó, zömök törzse izmos, kissé emelt meliből indulva, enyhén lejtő, a farok felé elkeskenyedő.
Magasröptű magyar deres
Galamb
Származási hely: Budapest és környéke. A küllem főbb jellemzői: Arányos testfelépítésű, élénk vérmérsékletű keringő galamb. Hossza a begytől a kormánytollak végéig 23-26 cm, magassága 23-25 cm. Mérsékelten magas, erősen lejtős tartású, a törzs és a farok vonala a vízszintessel mintegy 45 fokos szöget zár be.

85 cikk | 7 / 9 oldal