Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar állatfajták

   

Magyar autoszex tyúkgalamb
Galamb
A magyar autoszex tyúkgalamb fajtát Forgács József 1965–1975 között tenyésztette ki. Fő jellemzője, hogy nyugodt és jó szaporodóképességű, egy-egy szülőpár évente tizennégy utódot is fölnevel. A kifejlett hímek súlya elérheti az egy kiló 15 dekát, a tojóké pedig a 95 dekát is.
Magyar csirkegalamb
Galamb
Származási hely: Magyarország A küllem főbb jellemzői: Kecses, tyúkidomú galamb, súlya 60-80 dkg. Rövid, széles. Mély törzsű, vízszintes tartású. Fej: Erőteljes, széles. A fejtető enyhén nyújtott. Szem, szemgyűrű: Élénkek, narancssárga vagy citromsárga szivárványhártyával. A fehérek sem lehetnek bükkönyszeműek. A közepesen széles szemgyűrűk húsvörösek.
Magyar díszposta
Galamb
Származási hely: Dél-kelet Magyarország - elsősorban Gyula, és Orosháza városok, valamint a környező települések. A küllem főbb jellemzői: Impozáns, jól izmolt, erős testfelépítésű, emelt meflű, lábtoflas utazóposta jellegű, de annál nagyobb testű és hosszabb galamb. Magassága 27-30 cm, hossza 37-40 cm.
Magyar óriás galamb
Galamb
Õshonos magyar fajtánk, nemzeti büszkeségünk egyike a Magyar Óriás galamb. Kitenyésztésével kapcsolatos, pontos írásos anyag nem áll rendelkezésünkre, de az apáról fiúra terjedõ szájhagyományok alapján a török világból maradt ránk. Évszázadokon át a nevét is innen kapta. Balassa György 1901-ben kiadott könyvében Magyar házigalambnak mutatja be az olvasónak...
Magyar óriásbegyes
Galamb
Származási hely: Magyarország Összbenyomás: igen nagy, elsősorban, hosszú (55-60cm). Alacsony, tág lábállású, hatalmas, gömbölyű ballont fuvó begyes fajta. Egyedül rá jellemző nyugalmi állapotban is laposan ívelt hát és has vonallal, kormánytollakon fekvő és azon túlérő evezőkkel. Az evezők végei a kormánytollakon túl kismértékben keresztezik egymást. Fej: sima, hosszúkás.
Magyar szarka keringő
Galamb
A cikk módosut: A hivatalos fajtaleirást átküldöm képként, az elöbbi linken a fajta kialakulásának folyamán korábbi fajtaleirást közölnek. Obetkó Miklós - elnök- Békéscsaba tel: 06/702009050   magyar szarkagalamb klub elnökének jováhagyásával küldöm el mellékletként a jelenleg hivatalos fajtaleirást.
Makói magasszálló keringő
Galamb
Származási hely: Makó városa és szűkebb környéke. 1930 óta önállóként elismert fajta, mélyet korábban a szegedi magasszálló kenngő változataként tartottak számon. A küllem főbb jellemzői: Kis testű, kecses megjelenésű fésűs keringőfajta. Altalános jellemzői: széles kissé emelt mell, alacsony állás és viszonylag rövid, függőleges tartású, enyhén ívelt nyak. Fej: Közepes nagyságú.
Miskolci keringő
Galamb
Származási hely: Magyarország, Miskolc városa, ahol danzigi magasszálló keringő és szegedi magasszálló keringő fajták keresztezésével hozták létre. Önállófajtaként első leírása (standardirozása) 1924-ben történt.
Monori keringő
Galamb
Származási hely: Magyarország, Monor város és környéke. A küllem főbb jellemzői: A közepesnél kisebb, zömök testű, leeresztett szárnyú, élénk tekintetű és mozgású, de nyugodt vérmérsékletű, dús tollazatú keringő galamb. Testhossza: 24-27 cm, magassága: 17-20 cm. Fej: A testméreteivel arányos un. „szilva fej”, amelynek a képzeletbeli szára a csőrével megegyező irányú.
Szegedi magasszálló keringő
Galamb
Származási hely: A fajtát Magyarországon a Nagyalföld déli tájain tenyésztették ki. A küllem főbb jellemzői: Közepes nagyságú, méreteiben arányos, elegáns megjelenésű, a fej hátrahúzottan megtartott, enyhén meredek testtartású röpgalamb. Testhossza: 22-24cm, magassága: 20-22cm. Fej: Enyhén hosszúkás, a homlok húzott, ék alakú, a csőrgerinchez törés nélkül csatlakozik.

85 cikk | 8 / 9 oldal