Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar állatfajták

   

Székesfehérvári bukó
Galamb
Származási hely: Magyarország, Székesfehérvár és környéke A küllem főbb jellemzői: A keringő galambokra jellemzően keskeny, viszonylag rövid, karcsú testű. Izmos, arányos mellszélességű, erős szárnyú, eleven mozgású, lejtős testtartású bukó galamb. Hossza 21-23 cm, magassága 19-21 cm Fej: Kissé húzott, keskeny, hátrafelé szélesedő, felülről nézve a tarkónál a legszélesebb.
Szolnoki bagdetta
Galamb
Származási hely: Magyarország, a Nagyalföld központjában, a Tisza mentén települt megyeszékhely: Szolnok és közelebbi környéke, ahol a 20-as években tenyésztették ki karrierek, dragonok és utazó postagalambok keresztezésével.
Szolnoki keringő
Galamb
Származási hely: Magyarország, Szolnok város és környéke A küllem főbb jellemzői: Kistestű, kecses, eleven mozgású, középhosszú lábakon álló, széles mellű, rövid galamb. Törzse a farok irányában enyhén lejt. Fej: Gömbölyű és sima. A homlok széles, íve a fejtetőn át a tarkóba törés nélkül megy át.
Szováti kék
Galamb
Származási hely: Magyarország, Hajdúszovát és környéke. Kitenyésztése postagalamb, show homer és king fajták keresztezésével és az utódok küllemi jegyeinek rögzítésével 1975-1986 közötti években történt. Elismerten önállófajtaként 1987- ben került a magyar fajták jegyzékébe.
Temesvári bukó
Galamb
1893-ban már említést tesz róla Dudás, de első leírását Holecz 1909-ben ismerteti e szép, de kissé elhanyagolt galambfajtának. (PÉTERFI, 1961, 1970) Egyszínű (vörös, sárga, fekete, fehér), tarka (fekete, vörös, sárga), szíves rajzú (kék, fekete, vörös, sárga, csokoládé, ezüst) változatokban előforduló. Fekete szalagos kék is létezik. Ismertté a tarkarajzúak tették.

85 cikk | 9 / 9 oldal