Hungarikumok

 

Alföldi (kőrösi) keringő


Alföldi (kőrösi) keringő

Származási hely: Nagykőrös és a Nagyalföld környező települései.

A küllem főbb jellemzői: Közepes nagyságú vagy annál valamivel kisebb, zömök testalkatú, magassága 18-20 cm, hossza a csőr hegyétől a kormánytollak végéig 28-30 cm, fésűs keringőfajta, mélyen leeresztve hordott szárnyakkal és a törzshöz magasan illesztett, széles, felfelé irányuló, vasalt farokkal. A törzs széles mellből indul, zömök, vízszintes tartású, rövid lábakon nyugvó. A hátközéptől a faroktő felé enyhén emelkedő, széles és telt, dús tollazatú farokpárna, alul pedig ívelt határvonalú, mély,takart hashoz csatlakozó lágyék.

Fej: Rövid, széles, a homlok meredekívben emelkedő. A fejtető lapos, a tarkótájba enyhe íveléssel fordul. A hátsó nyakél kezdetén közepes magasan tűzött, dús tollazatú, széles ívű fésű, mely a fülek tájékától, a níak oldalaira nyúló, fokozatosan alacsonyabbá váló fodorban fejeződik be. A kétoldali tollforgóból a fésű mögé irányuló tollak sörényt képeznek.

Szem , szemgyűrű: A szemgyűrűk közepes szélességűek, kör alakúak, kétsororsak, finomszövetűek, felületük enyhén redőzőtt. A fej két oldalán párhuzamosan helyezkedők. fehérek szemgyűrűi halvány pergamen, a színeseknél vajszínűek.Kivételt képeznek a kékek, a kékfakók és kovácsolt kékek, amelyek világos esetleg sötétebb kékesszürke szemgyűrűi elfogadottak. A fehérek és a fehér alapszínű tarkázottak szivárványhártyája (írisz) gesztenyebarna, ún. bükkönyszem a színeseké viszont mindíg narancssárga. A pupillák kicsik, kerekek.

CSőr: A közepesnél valamivel rövidebb. 12-15 mm, tőben vastag,ék alakú és zárt. A zárt csőkávák gerince és a rá a csőrből húzott függőleges 90 fokos szöget zár be. Az orrdudorok kicsik, de osztottak, felületük sima és enyhén porozott. A felső csőrkáva vége az alsó csőrkáva hegyén túl ér. Valamennyi egyszínű és tarka rajzos csőre világos, enyh rózsaszín árnyalattal. A kékek, a kékfakók és a kovácsolt kékek csőre világos vagy sötétebbszürke. Ugyanez a csőrszín feketéknesetében is előfordul, de a világosat előnyben kell részesíteni.

NYak: Nagyon rövid, vastag, függőleges tartású, a fej irányában enyhén vékonyodó. A toroktáj szűk ívben kimetszett.

Mell: Széles vállközből indulva nagyon rövid, a farok felé alig keskenyedő, középen mély ívben folytatódik a deréktájban, majd viszonylag széles , dús farokpárnában fejeződik be.

Szárnyak: A törzshöz lazán simúlók, teljes terjedelmükben mélyen leeresztve hordottak. Olyan mértékben csüngők, hogy viszonylag rövid elsőrendű evezők és a kéztollak a talajjal közel párhuzamosan futnak. Az előbbiek vége járás közben a talajt 2-3 cm hosszan érinti. A szárnypajzsok rövidek és szélesek, a szárnybúbok a mell tollaival teljesen fedettek. az ellenkező oldali evezők hegyei között a távolság alig kisebb a farokszélességnél.

Farok: Széles és jól zárt, felfelé irányuló, felülete enyhén domborodó, tollai széles zádzlójúk, s egymásra cserépszerűen, rés nélkül zárulnak (vasalt farok). A szélső kormánytollak enyhén kifelé irányulnak. A farok tollainak vége kissé frizurárott is lehet. A kormánytollak száma a zsírmirigy hiányával kacsolatosan 14-18. A farok 13-14 cm hosszú, emelten hordott, a vízszintassel legalább 45 fokos szöget zár be. A farokfedők és a hasonlóan dús tollazatú faroktámasztók következtében a valóságosnál rövidebbnek tűnik.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 5,121 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Következő cikk: Alföldi buga galamb


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: