Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar állatfajták - Galamb

   

Kiskunfélegyházi simafejű keringő
Származási hely: Magyarország, Kiskunfélegyháza A küllem főbb jellemzői: Közepes nagyságú,mérsékelten emelt mellű, sima fejű, szívhátú rajzú, élénk vérmérsékletű keringő fajta. Fej: Mérsékelten nyújtott. A domborodó és enyhén húzott homlok törésmentesen találkozik az alig ívelt, lapos fejtetővel. Szem, szemgyűrű: Sötétbarna ún. bükkönyszem.
Komáromi bukó
Származási hely: Magyarország területén, a Duna menti városokban (Vác, Komárom, Győr) tenyésztették ki. A küllem főbb Jellemzői: Közepes nagyságú, fésűs fejű, dús tollazatú keringő- galamb fajta. Közepes hosszúságú lábakon nyugvó, zömök törzse izmos, kissé emelt meliből indulva, enyhén lejtő, a farok felé elkeskenyedő.
Magasröptű magyar deres
Származási hely: Budapest és környéke. A küllem főbb jellemzői: Arányos testfelépítésű, élénk vérmérsékletű keringő galamb. Hossza a begytől a kormánytollak végéig 23-26 cm, magassága 23-25 cm. Mérsékelten magas, erősen lejtős tartású, a törzs és a farok vonala a vízszintessel mintegy 45 fokos szöget zár be.
Magyar autoszex tyúkgalamb
A magyar autoszex tyúkgalamb fajtát Forgács József 1965–1975 között tenyésztette ki. Fő jellemzője, hogy nyugodt és jó szaporodóképességű, egy-egy szülőpár évente tizennégy utódot is fölnevel. A kifejlett hímek súlya elérheti az egy kiló 15 dekát, a tojóké pedig a 95 dekát is.
Magyar csirkegalamb
Származási hely: Magyarország A küllem főbb jellemzői: Kecses, tyúkidomú galamb, súlya 60-80 dkg. Rövid, széles. Mély törzsű, vízszintes tartású. Fej: Erőteljes, széles. A fejtető enyhén nyújtott. Szem, szemgyűrű: Élénkek, narancssárga vagy citromsárga szivárványhártyával. A fehérek sem lehetnek bükkönyszeműek. A közepesen széles szemgyűrűk húsvörösek.
Magyar díszposta
Származási hely: Dél-kelet Magyarország - elsősorban Gyula, és Orosháza városok, valamint a környező települések. A küllem főbb jellemzői: Impozáns, jól izmolt, erős testfelépítésű, emelt meflű, lábtoflas utazóposta jellegű, de annál nagyobb testű és hosszabb galamb. Magassága 27-30 cm, hossza 37-40 cm.
Magyar óriás galamb
Õshonos magyar fajtánk, nemzeti büszkeségünk egyike a Magyar Óriás galamb. Kitenyésztésével kapcsolatos, pontos írásos anyag nem áll rendelkezésünkre, de az apáról fiúra terjedõ szájhagyományok alapján a török világból maradt ránk. Évszázadokon át a nevét is innen kapta. Balassa György 1901-ben kiadott könyvében Magyar házigalambnak mutatja be az olvasónak...
Magyar óriásbegyes
Származási hely: Magyarország Összbenyomás: igen nagy, elsősorban, hosszú (55-60cm). Alacsony, tág lábállású, hatalmas, gömbölyű ballont fuvó begyes fajta. Egyedül rá jellemző nyugalmi állapotban is laposan ívelt hát és has vonallal, kormánytollakon fekvő és azon túlérő evezőkkel. Az evezők végei a kormánytollakon túl kismértékben keresztezik egymást. Fej: sima, hosszúkás.
Magyar szarka keringő
A cikk módosut: A hivatalos fajtaleirást átküldöm képként, az elöbbi linken a fajta kialakulásának folyamán korábbi fajtaleirást közölnek. Obetkó Miklós - elnök- Békéscsaba tel: 06/702009050   magyar szarkagalamb klub elnökének jováhagyásával küldöm el mellékletként a jelenleg hivatalos fajtaleirást.
Makói magasszálló keringő
Származási hely: Makó városa és szűkebb környéke. 1930 óta önállóként elismert fajta, mélyet korábban a szegedi magasszálló kenngő változataként tartottak számon. A küllem főbb jellemzői: Kis testű, kecses megjelenésű fésűs keringőfajta. Altalános jellemzői: széles kissé emelt mell, alacsony állás és viszonylag rövid, függőleges tartású, enyhén ívelt nyak. Fej: Közepes nagyságú.

38 cikk | 3 / 4 oldal