Hungarikumok

 

Hungarikumok - Ősmagyar népművészet

   

Turkevei tarsolylemez
Tarsolylemez
Lelőhely: Jász-Nagykun-Szolnok megye. Túrkeve várostól 8-9 km-re lévő Ecsegpuszta, Bokros-halom. Meglelése: 1938-ban az erdőtelepítést megelőző talajjavítási munkálatok közben az ásott csatornából kikerült gát egy részének elhordása közben Tóth József erdőmérnök talált rá az agyagrögbe ágyazódott ezüst tarsolylemezre. A leletanyag további részei a II.
Izsáki tarsolylemez
Tarsolylemez
Lelőhely: Bács-Kiskun megye. Izsák-Balázspuszta, a solti műút északi oldalán. Meglelése: 1974. május 18-án szőlőkarók cseréjekor egy honfoglalási sírt bolygattak meg. A munkások a sírt teljesen szétrombolták. Három nittszeg a lemez jobb alsó darabjával együtt a megtaláláskor elveszett. A megtalálók okozta sérülésektől behorpadt, felülete megrepedezett.
Aldebrői hajfonatkorong
Hajfonatkorong
Lelőhely: Aldebrő Mocsáros (Heves megye) A községhez közel lévő Mocsáros-dűlő homokbányában, 1962-ben 34 db X. századi sírt tártak fel. A szerényebb leletanyag alapján, egy módosabb szabad jogállású csoport tagjaihoz tartozók temetkezési helye lehetett. Kiemelkedőbb melléklet a két női sírból előkerült honfoglalás kori hajfonatkorong pár.
Anarcsi hajfonatkorong
Hajfonatkorong
Lelőhely: Anárcs (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) Czóbel Imre birtokán 1899-ben szőlő aláforgatási munkák közben, három honfoglaló sírra bukkantak. A sírok egyike valószínűleg gazdag női temetkezéséből származik ez a sokak által ismert korong. Többen csak az életfáshajfonatkorong ként említik ezt a valóban szépen megrajzolt és elkészített ékszert. Ezüst lemezből készült.
Biharkeresztesi hajfonatkorong
Hajfonatkorong
Lelőhely: Biharkeresztes Bethlen Gábor utca 25. szám (Hajdú-Bihar megye)1994. október második felében, a Bethlen utca 25. számú ház előtt, gázvezeték építés közben, X. századi sírt találtak.
Dunaszekcsői hajfonatkorong
Hajfonatkorong
Sok információt errő a hajfonatkorongról nem tudunk, az biztos, hogy kihangsúlyozza a női pólus teremtő erejét. Valószínű tehát, hogy "születést serkentő "ereje volt! Révész László ötvösművész munkája.
Rakamazi Turul hajfonatkorong
Hajfonatkorong
Lelőhely: Rakamaz Túróczi part (Gyepiföld) (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)Rakamaztól északra homokkitermelés során sírokat találtak. 1956 május elején egy helyi óvónő vitte be a korongpárt a nyíregyházi múzeumba. A másnap leletmentésre érkező régészt, már csak a teljesen szétdúlt sir látványa fogadta. Csak pár leletet sikerült utólag begyűjteniük.
Sárospataki hajfonatkorong
Hajfonatkorong
Aranyozott ezüst hajfonatkorong (Sárospatak, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) egy tőből kiinduló életfát mintáz burjánzó indákkal, pálmalevelekkel.Mérete: 59 mm.Révész László ötvösművész munkája.
Szoboszlói hajfonatkorong
Hajfonatkorong
A 3600 éves Tatárlaki "napvárta" -naptár- megfejtése!
Rovásírás
A Tatárlaki leleten lévő írást Dr. Baráth Tibor és csapata fejtette meg! Így szól:EZ IRÁNY ELÉ JÖN ISTEN 4 ÓRAKOR. HÓNAP JELE: RÁK ÖVÖN 10 TELEK UTÁN. Megállapították, hogy a korong alakú tárgy egy "napvárta", melynek lyukába beletekintve, és a nap felé fordulva, megállapíthatták a pontos hónap idejét!!!

63 cikk | 3 / 7 oldal