Hungarikumok

 

Galgóczi tarsolylemez


Galgóczi tarsolylemez

Lelőhely:

Egykor Nyitra megye, Galgócz, ma Szlovákia, Hlohovec. Erdődy Ferenc birtokán a Vágtól nem messze.

Meglelése:

1868 nyarán, árokásás alkalmával a munkások lovassírra bukkantak. A megmentett leleteket ifj. Kubinyi Ferenc mutatta meg Rómer Flórisnak, aki egyébként megsejtette e lemez valódi rendeltetését: „..egy ezüst paizs alakú lemez, hasonló a huszár-tarsoly födőjéhez, ez bőrre volt szegekkel és apró kampókkal erősítve". Rómer később csatlakozott Lehocky Tivadar süvegdísznek tartott véleményéhez. A leleteket Erdődy a Nemzeti Múzeumnak ajándékozta.

Anyaga:

Aranyozott ezüstlemez.

Mérete:

130x112 mm.

Műhelymunka:

A mintázat éles szerszámmal történő kirajzolása után a lemezt szurokra helyezték, s a hátteret mélyebbre kalapálták. A szélére ugyancsak ezüstből készült szalagkeretet illesztettek 23 ezüstszegecs segítségével. Ezek a szegecsek erősítették a lemezt a rosszezüstből készült hátlapra, s a bőrtarsoly fedelére is. A mintát alkotó palmettalevelek szegélyét vésővel vonalkázták, a levelek és szárak erezetét pedig poncolóvassal alakították ki. Az erezetet szemléltető vonalakat kerek ponttal zárták le. A hátteret a mélyebbre kalapálása után dúsan tűzaranyozták. A munka nagy ötvösgyakorlatról árulkodik.

Tatárlaki
Fotó: Hapák József, adatok: A honfoglaló magyarság, 1996 Magyar Nemzeti Múzeum

Képi világ:

A galgóczi lemez mustrája végtelen hálóba szerkesztett palmettákból áll. A hálót az alulról induló négy inda alkotja, amelyek egymásba fonódása 9 rombusz alakú mezőt keretez. Ezek mindegyikét egy-egy rövid száron ülő ötlevelű palmettacsokor tölti ki. Ugyanilyen palmetta zárja középütt fölül a kompozíciót, a két felső sarokban pedig egy-egy rövidebb levelű csokor helyezkedik el. Alul és oldalt a szegély mellett 8 félpalmetta tölti ki a teret. Mintázata a szolyvai lemezzel mutat rokonságot.

Használat:

Csak enyhe kopásnyomok figyelhetők meg. Az eredetileg szintén tűzaranyozással fedett szegélykeretről az aranyozás a használat során erősen megkopott.

tarsolylemez
Huszka József: A magyar turáni ornamentika története
 
Az 1913-ban készült Nyitra vármegye térképrészletén megtalálható a tarsoly lelőhelye.
 

Forrás: www.tarsolyosok.hu


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 5,558 Kategória: Ősmagyar népművészet » Tarsolylemez
Előző cikk: Etelközi tarsolylemez Következő cikk: Karosi (29. sír) tarsolylemez


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: