Fügelekvár


Fügelekvár

Hozzávalók:

  • 5 kg érett füge
  • 1500 g kristálycukor

 

Elkészítés:

A fügéket egyesével alaposan megmossuk, a szárukat levágjuk.

A megszárított gyümölcsöket először félbe, megint félbe, s a negyedeket is félbe vágjuk. (Vagyis felnyolcadoljuk.)

A felvágott fügét a rézüstbe (vagy lekvárfőzésre használt edénybe tesszük), ráöntjük a tetejére a cukrot, letakarjuk és az éjszakára állni hagyjuk.

Másnap közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon, 3-4 órán keresztül főzzük. Ha túl sok lenne a leve, merjünk le belőle (én majdhogynem egy liternyit lemertem), majd a tűzről lehúzva botmixerrel pépesítsük a fügedarabokat.

Tegyük vissza a tűzhelyre, várjuk meg, míg egy-kettőt rottyan.

A kész lekvárt sterilizált üvegekbe merjük, befőttes fóliát feszítünk a tetejük alá, rácsavarjuk a fedőket, befőttes gumit teszünk az üvegek nyakára és mehetnek is a száraz dunsztba egy-másfél napra, vagy amíg ki nem hűlnek. (9 db 375 ml-es üvegnyi lekvár lett belőle)

 

Forrás: NoSalty


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2011. augusztus 25. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,959 Kategória: Befőzés » Lekvárok
Előző cikk: Eperlekvár Következő cikk: Kávés-kardamomos fügelekvár


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: