Magyar konyha - Gyógynövények

   

Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos verse az 50-es évekből
A népi gyógyászoknak kívülről meg kell tanulni   Világéletemben segítni volt vágyam,Beteget nem látni sem ülve, sem ágyban,Nem jó a szegénység s mégis annyi kába,Kevés garasát is vivé patikába.Bojtorján, útifű, cirok, csalán, forgó.Olyikra ha nem is, más betegségre jó.Mennyi nyavalyája akad az embernek,Gyógyszert az orvosok arra ritkán lelnek.
Amaránt
Gabonák
A nemes amaránt története. Az Amaranthus nemzetség egyes fajait 5-6000 évvel ezelõtt Dél- és Közép-Amerikában háziasították. Az õsi inka és azték kultúrában az Amaránt a kukorica mellett az egyik fõ táplálékforrás volt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában.
Árpa
Gabonák
A lábadozó betegeknek árpalisztet adnak. Az árpavíz hûsítõ, szomjúságoltó ital, lázas betegnek adjuk. Hólyaghurutnál is alkalmazható. Az 1-2 napig áztatott, megpörkölt árpából kapjuk a malátakávét. Ledarálva, megfõzve kellemes "kávét" ihatunk. De köszvénynél borogatást, pa-kolást, gõzölést is alkalmazhatunk a segítségével.
Barnarizs
Gabonák
A hántolatlan barnarizs nagyon ajánlható egészséges táplálék. Fogyaszthatják cukorbetegek, vércukorcsökkentõ hatású. A kínaiaknál egy marék rizs volt a "létminimum" fejadag. Nos ez barnarizsbõl bõven fedezi a napi vitamin és ásványianyag szükségletet.
Búzacsíra, búzafű
Gabonák
A búzafüvet és búzacsírát Isten mannájának hívják. Nem ok nélkül. Már az ókori egyiptomiaknál a búzacsíra a halál utáni újjáéledést jelképezte, a halott mellé a sírba tették. A modern tudomány igazolta a csírázó búza és búzafű újjáélesztő, regeneráló hatását, tápláló és gyógyító értékét. Kivételesen gazdag ásványi anyagokban.
Hajdina
Gabonák
A hajdina egy fűféle magja. Bioboltokban már kapható. Változatossá tehetjük vele étrendünket. Fõleg köretnek, levesbetétnek alkalmas. Erõsíti az érfalakat, ajánljuk orrvérzési hajlamnál, érfaltörékenységnél. A hajdinakása erõsítõ, emésztési gondoknál hatásos. A hajdina biológiailag értékesebb minden más gabonafélénél.
Hajdinacsíra
Gabonák
Rutinsav tartalma az érfal rugalmasságát növeli, természetes gyógyszer. Hajdinakása melegítõ hatású étel, emésztési gondokra. Csírája kenyér és sütemények tésztájához adható, fõételként, salátaként is ehetõ.
Köles
Gabonák
A köles a Közel- és Távolkeleten, valamint Afrikában alapvető magtáplálék. A gabonafélék közül a legtáplálóbb. A köles teljes értékű fehérjeétel, minden esszenciális aminosavat tartalmaz! Vegetárius táplálkozásnál nélkülözhetetlen! Egy csésze kölesben a napi fehérjeszükségletet fedező legmagasabb értékű fehérje van.
Kukorica
Gabonák
Magas szénhidráttartalmú magunk. Olajtartalma is jelentõs. Finom a hidegen sajtolt kukoricaolaj, salátákhoz használjuk.   A kukorica bajusza jó hólyagbántalomra, hólyaggörcsre, vesebajra, vizelethajtó, húgykőoldó. A kínaiak a cukorbetegek részére a kukoricabajuszt nem külön teaként adják, hanem a levesükbe, mártásukba főzik.
Tönkölybúza
Gabonák
A kora középkorban még a legértékesebb gabonának tartották, táplálóértékén kívül számos gyógyhatását is ismerték. Idõvel azonban kiszorították a viszonylag bõvebben termõ egyéb gabonafélék. Ráadásul ez utóbbiakat lényegesen könnyebben is lehetett hántolni. A pelyvától megtisztított magból lisztet õrölhetünk, roppantással pelyhet is készíthetünk.

341 cikk | 1 / 35 oldal