Magyar konyha - Gyógynövények - Egészség ABC

   

Hogyan zajlik egy léböjt kúra? (videó)
A nálunk meghonosodott Buhinger-kúra felépítése három szakaszból áll, melyet szakemberek segítségével végezhetünk el. Az első szakasz A felvezető szakasz, amikor leépítjük a táplálkozást. Ilyenkor kb.
Kinek ajánlható a böjtölés? (videó)
A szervezetünkben felhalmozódó salak- és méreganyagokat, a lerakódott savakat érdemes rendszeresen kiüríteni, melynek egyik legjobb módja a léböjt-kúra.
Laborlelet értelmezése - Gyulladási fehérjék
   PCT= Prokalcitonin 0,5 µg/L alatt   A Prokalcitonin a pajzsmirigy C-sejtjeiben termelődik normál esetekben vérben nem található meg, kóros körülmények között viszont a máj és a bél hámsejtjei is elkezdik termelni, mint akutfázis fehérjét.
Laborlelet értelmezése - Májfunkció
  A májfunkciós vizsgálatok önmagukban, egyesével nem adnak a májra tekintve célzott eredményt, csak összességét nézve akkor, ha minden eredmény emelkedett vagy csökkent, ez alól a bilirubinok kivételt jelentenek, abban az esetben, ha epeprobléma áll fent.
Laborlelet értelmezése - Pajzsmirigy diagnosztika
  I. Pajzsmirigy   A pajzsmirigy egy vöröses barna, bő vérellátású, két lebenyből álló szerv a nyak területén. Saját hormont termel a Tirozint. A Tirozinhoz attól függően, hogy hány jód molekulát köt meg (ami ívó vízzel kerül be szervezetbe ) jön létre a T3 = Trijódtironin vagy T4 = Tetrajódtironin = Tiroxin nevű hormon.
Laborlelet értelmezése - Vasháztartás
  Ezen vizsgálatokra akkor van szükség, ha vashiány, vastúlterhelés gyanúja vagy vaseloszlási zavar, felszívódási rendellenesség áll fent.    Szérum vas =FE  A szervezet a vasat a lépben, májban, csontvelőben Ferritin nevű fehérjéhez kötötten tárolja, onnan a Transzferin molekula szállítja a felhasználási helyére.
Laborlelet értelmezése- Vérzsírok
  Koleszterin =Chol 3,0-5,2 mmol/L   A Koleszterin egy nagyon fontos vérzsír, az agy kivételével bármely szövet képes előállítani, legnagyobb mennyiségben a májban és a vékonybélben szintetizálódik. Testfolyadékaink közül az epe tartalmazza a legtöbb Koleszterint. Alkotó része a sejthártyának, vitaminoknak, az epesavnak és a hormonoknak.
Laborlelet értelmezése- Vesefunkció
    Karbamid -Nitrogén = CN 3,6-7,2 mmol/L = Urea = BUN  A Karbamid a fehérje anyagcsere legfontosabb anyagcsereterméke, így értéket az elfogyasztott táplálék fehérjetartalma befolyásolja. A bevitt fehérjék májban való lebontása során Karbamiddá is alakulnak, amit a vese szűr meg és ürít ki vizelettel a szervezetből. Így a Karbamid fontos mutatója a vese működésének.
Laborlelet értelmezése-Cukorháztartás
   Vércukor = Glucoz = VC 3,6-6,0 mmol/L  Vércukor vizsgálat előtt nagyon fontos, hogy legalább 12 órával a vérvétel előtt ne együnk, és előző nap ne fogyasszunk túl sok édes vagy szénhidrátban dús ételeket. Amennyiben nem tartjuk be ezen szabályokat álpozitív eredményt kaphatunk, ennek következménye pedig egy újabb vérvétel lenne.
Mit együnk és igyunk? (videó)
A léböjt étkezési alapeleme a gyümölcslé, a zöldséglé és a gyógytea. Nem mindegy azonban, hogy milyen alapanyagokból állítjuk össze az étrendet, és hogy mikor mit iszunk. Honnan szerezzük be az alapanyagokat? Fontos, hogy mindezt olyan helyről szerezzük be, ahol tiszta élelmiszereket tudunk vásárolni, és leginkább hazai élelmiszereket válasszunk.

24 cikk | 2 / 3 oldal