A helyes táplálkozás (videó)


A helyes táplálkozás (videó)

Az életmód-váltás egyik alappillére a helyes táplálkozás kialakítása. Ez azért nagyon fontos, mert a táplálkozási piramis, ahol azt lehet látni, hogy miből mennyit lehet fogyasztani, gyakorlatilag a feje tetejére állt

A megfordult táplálkozási piramis

Manapság éheznek az emberek, de nem úgy, mint Afrikában vagy a harmadik világban, ők mennyiségileg éheznek, mi ezzel szemben minőségileg éhezünk, mert nem olyan tápanyagokat veszünk magunkhoz, amire szükségünk volna.

A gabonafélék

A táplálkozás alapját a gabonafélék képezik, ezekből sem mindegy, hogy milyen fajta gabonát veszünk magunkhoz, illetve milyen minőségben. Manapság nagyon elterjedtek a fehér lisztből készült kenyerek és pékáruk, kekszek. Ezek nagyon elsavasítják a szervezetet, és a gabona hántolásával éppen a lényegét veszíti el a gabona. Gyakorlatilag lesegítjük a gabonáról azt a kabátot, aminek egyik zsebében a vitaminok vannak, a másik zsebében az ásványi anyagok, maga a kabát pedig a rost lenne, amire óriási szüksége van a szervezetnek. Teljes kiőrlésű gabonaféléket érdemes fogyasztani, az ebből készült pékárukat, különböző müzliket, pelyheket, barna rizst.

A zöldségek

A következő rész a piramisban a zöldségek, ami szintén az óriási rosttartalom és vitaminok miatt fontos táplálék. Fontos, hogy ezeket ne csak főzelék formájában, hanem nyersen, salátaként is fogyasszuk.

A gyümölcsök

A következő rész a gyümölcsök, melyekből kicsit kevesebbet kell fogyasztatunk, mint zöldségből, főként a magas cukortartalmuk miatt, de szintén fontosak, és fontos, hogy minél színesebben állítsuk elő a zöldség-gyümölcs készletet. Minden szín egy-egy antioxidánst, egy-egy fontos vitamint vagy ásványi anyagot jelez.

A húsok, hüvelyesek és a tojás

A következő szinten a húsok, tojás és a hüvelyes növények találhatók. Ezek sokkal kisebb arányban szükségesek a helyes táplálkozáshoz. Ezért mondhatjuk, hogy a piramis a feje tetején áll, mert manapság az európai ember húsból, állati fehérjéből sokkal többet fogyaszt, mint amennyire szükség van, vagy fel tud dolgozni. Ezek az állati fehérjék a bomlás során rengeteg savat képeznek és a feldolgozatlan fehérje is komolyan megterheli a szervezetet.

A tejtermékek

A tejtermékek is nagyon fontosak, sok ásványi anyagot tartalmaznak, de ezeket sem szabad túlzásba vinni és ezek közül is a savanyított tejtermékek fogyasztása javasolt, mert azok könnyebben emészthetőek, jobban lebomlanak, és a bélflóra számára is kedvezőbbek, pl. a joghurtok, kefírek és a túró.

A zsiradékok

A végén a zsiradékokat találjuk, ami nem mindegy, hogy milyen típusút vegyünk magunkhoz, mindenképpen növényi zsiradékot fogyasszunk, ne állati eredetűt. Fontos, hogy hidegen sajtolt olaj legyen ez a növényi zsiradék, mert hevítéskor az olaj úgy átalakul, hogy a szervezet számára használhatatlanná válik, ráadásul káros is lesz. Ezek okozzák az érelmeszesedést, elhízást.

Az édességek

Ugyanebben a pici kis csúcsban találhatóak az édességek, melyeket szintén kis mennyiségben vegyünk magunkhoz, mert az édességekhez használt fehér cukor szintén az egyik legsavasítóbb táplálék és nincs rá szüksége a szervezetnek. Az édes íz csak az élvezet kedvéért, időnként kell, de inkább a gyümölcsöket és aszalt gyümölcsöket fogyasszuk ha édességre vágyunk.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2011. március 11. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 6,109 Kategória: Gyógynövények » Egészség ABC
Előző cikk: Laborlelet értelmezése - Vérkép Következő cikk: A kefírgomba és a kefír készítése


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: