Magyar konyha - Gyógynövények - Erdők-mezők kincsei

   

Fekete bodza
A muskotályos illatú virágokat édességekbe, pikáns mártásokba keverik. Ezenkívül üdítõitalokat, szörpöket készíthetünk belõle. A virágokból készült tea meghûlés, szénanátha, torokgyulladás, izületi bántalmak, székrekedés kezelésére alkalmas, izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító hatású.
Fenyõ
A fiatal ághajtásokból teát készíthetünk idült hörghurut ellen. Másfél deka összevágott ágvéget 2 dl vízben megfõzünk. Alkoholos kivonata inhalálásra alkalmas, és bedörzsölõnek reuma ellen. Fõzete fürdõvízbe téve idegnyugtató. A fenyõfa kérge és levele porrázúzva és sebekre hintve kitûnõ sebhegesztõ szer. Fenyõolaj készen kapható, jó bedörzsölõ hátfájásra.
Fenyőtinorú
Fenyőtinóru Suillus granulatus Népies elnevezése: Vajgomba, Tehéngomba.   Májustól novemberig, kéttűs fenyő (erdei és feketefenyő) alatt növő, gyakori faj. Sárgásbarna, rozsdaszínű ragadós kalapú, fenyvesben termő, közepes termetű tinóru. Sárga tönkjén fiatal korban fölül finom, korpaszerű szemcsék vannak.
Fülőke
    Fülőke   Európa szerte megtalálható. Többnyire fatönkön, korhadó anyagon, erdei fák tövében terem, különböző fajtáik tavasztól őszig megtalálhatóak, de a téli fülőke ebben is kivétel, hiszen termésideje szeptembertől áprilisig tart. Az egyik fülőke fajnak a kora téli időszakban kezdődik a termésidőszaka.
Fürtös gyöngyike (+++)
A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) évelő, hagymás növény. A természetben a száraz gyepeket kedveli. A gyöngyikék nemzetségébe több mint ötven faj tartozik, ezek többsége a Földközi-tenger vidékén őshonos. Hazánkban négy faja él: a fürtös, az üstökös, a karcsú és az epergyöngyike.
Fűzfakéreg
A fűzfakéreg kis koncentrációban (1-2%) egy „szalicin" nevű összetevőt tartalmaz, mely a májban és a bélcsatornában szalicilsavvá alakul. A szalicin, a szalicilsav és az aszpirin a szalicilátok vegyületcsoportjához tartoznak. A XIX. század elején a szalicilátokat a fűzfakéregből különítették el.
Galagonya
Általában vadon élõ cserje. A levél, a virág és a termés hatóanyagai élénkítik a szívmûködést és a keringést. Teájuk szívelégtelenség, koszorúér bántalmak, szívidegesség, artériás görcsök, ritmuszavarok, vizenyõk kezelésére alkalmas. Tágítja a szívkoszorús ereket, csökkenti a vérnyomást, növelheti a szív pumpáló hatását.
Galambgomba
Galambgomba Russulaceae család   Egész Európában elterjedt, erdőtalajon, fák alatt, nyáron és ősszel, egyesével, gyakran seregesen terem. Több mint 100 faja Magyarországon is megtalálható. A nemzettségbe tartozó gombákat könnyen felismerhetjük, de az egyes fajok meghatározása igen nehéz. Szabályos alakú, nagy termetű gomba, amelynek.
Gilisztaűző varádics
Réteken találkozhatunk vele. Ültessük kertünkbe, dekoratív sárga virága van. Kesernyés, csípõs aromájú leveleivel tejsodóval leöntött pudingot ízesítettek. Zöld levele levesbe fõzve a köhögést gyógyítja, süteménybe vagy kekszbe sütve nátha ellen segít. Szent Hildegárd receptje a prosztatabor, gilisztaûzõ varádicsból készül. Receptje a gyógyreceptek között található.
Gyalog bodza (+)
Az ehető bodza, azaz a fekete bodza akár 3 – 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa, bár a fa méretet csak a legjobb termőhelyeken éri el. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatók, a termések lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi része ennek is mérgező.

79 cikk | 3 / 8 oldal