Magyar konyha - Gyógynövények - Gazok, vagy mégsem?

   

Macskagyökér
Februárban gyűjthető gyógynövényünk a Macskagyökönke gyökere. Már a rómaiak ismerték nyugtató hatását, nevét is (Valeriana officinalisL.) Gyökerében 0,1- 0,5 % illóolaj van, mely valeriánsavat tartalmaz, ennek borneol nevű hatóanyaga csökkenti a reflexingerlékenységet, az izovaleriánsav észterek pedig nyugtató hatásúak.
- Anekdóta
Az ősidőkben egy tudós remetét felkeresett egy ifjú, hogy fogadná tanítványának. Szerette volna a gyógynövények ismeretét elsajátítani. Az öreg egy darabig vonakodott, majd azt mondta: - Rendben van, tanítványom és utódom lehetsz, egy feltétellel.- Mi legyen az?- Ha hozol nekem három növényt, amelynek nincs gyógyító hatása, tanítványommá fogadlak.
Berkenye (+)
A rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó ber­kenye nemzetség 85 faja az északi féltekén honos. A madárberkenye Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben szórványosan nő, a Kárpátokban gyakori. Igazi hegyvidéki, alhavasi faj. Bükkösök, sziklaerdők, fenyvesek és ligetek jellemző növénye. 15-20 méter ma­gasra megnövő, szabályos koronájú lombhulla­tó fa.
Bolondító Beléndek (+++)
A bolondító beléndek latin neve: Hyosciamus Niger. A burgonyafélék családjába tartozó növény. Az egész növény ragadós és bozontos szőrű. A virágzata egyoldalas füzér, virágzási ideje május- június. Termése szabályos fedővel nyíló tok. Ez a 40-50 cm magas növény a szántókon és parlagokon fordul elő. A Kárpát-medencében ebben nemzetségében egyedüli a jelenléte.
Bürök (++++)
A Bürök 1-2 éves, 2 m magasságot is elérő, kellemetlen illatú gyomnövény. A szár elsősorban a töve felé szőrös és foltos (innen származik a magyar és a latin név is). A szár könnyen letörölhető hamvas viaszbevonattal is rendelkezik. A levelek tagoltak, 3-5-szörösen szárnyasak, rövid szeletekkel.
Csalán
Az egyik legtöbbet használt gyógynövény. Friss, fiatal hajtásait a konyhában felhasználhatjuk zöldségként, salátába, vagy lékészítésre is. A csalán legfontosabb tulajdonságai: a testnedvek és a vér tisztítása, vízhajtás, sejtmûködés általános fokozása. A babhüvelyhez hasonlóan glukokinint tartalmaz.
Dohány (++)
A dohány (régies nevén tabak vagy tubák) a növények egy nemzetsége (Nicotiana), a burgonyafélékhez tartozik. Szárított leveléből készülnek a dohánytermékek (bagó, cigaretta, szivar, szivarka, pipadohány, burnót). A dohány (Nicotiana) a burgonyafélék családjának nemzetsége. Egyéves vagy évelő, dudvaszerű növény. Levelei ép szélűek, ellipszis alakúak.
Indiai vadkender (+)
A Cannabis sativa, azaz a "hasznos kender" (cannabis: kender, sativa: hasznos) lágyszárú, egyéves, általában kétlaki növény, amely meleg éghajlat alatt bárhol megterem. Vad változatai 2-3 méter magasra is megnőnek, a melegházban termesztett hibridek (lámpás növények) átlagos magassága 120-180 cm. Könnyen felismerhető jellegzetes, fogazott leveleiről.
Kálmos
Márciusban gyűjthető gyógynövényünk az orvosi kálmos. Ázsiából származik a XVI. sz.-ban hozták be Európába. A régi kínai gyógynövénykönyvek "élethosszabítónak” nevezték és a legjobb gyomorszerként emlegették. A drog a kálmos gyökértörzse 3-5% illóolajat, keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz.
Kövér porcsin (Portulaca oleracea)
Kövér porcsin (Portulaca oleracea)   A legtöbben csak úgy ismerik: gaz Valójában: Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.

24 cikk | 1 / 3 oldal