Magyar konyha - Italok

   

Fűszeres borok - Ürmös bor
Borok
Ürmös-bor:  Noha az megkostolásában keserű, de mindazáltal nagy erő van benne az melancholikusoknak, melyet így csinálnak: zölden avagy aszún tegyék az hordóba az ürmöt. De jobb, hogy az bort az üröm által szűrjék az hordóba, azmíg az erejét és szagát magához veszi. Mézet és nádmézet tegyenek belé: azáltal erősebb lészen.
Fűszeres borok - Zsályás bor
Borok
Zsályás-bor:  Sokképpen csinálják. Némelyek belé akasztják az zsályát az átalagba, némelyek megfőzik. Jó ez a foghús-fájástúl, s fogfájástúl, nyelvet, ereket, s tagokat erősít és a görcsoldás ellen is jó s több következhető nyavalyák ellen.      Mai változat receptje:  Szükségünk lesz 7 szép zsályaágra és 1 liter száraz fehér borra.
Húsvét, ünnep, és fehérbor
Borok
A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt.
Italajánló - Milyen ételhez milyen bort...
Borok
Érdekes kérdés, hogy milyen ételekhez, milyen borokat ajánljunk. A bor meg tudja adni azt a különleges ízt, bukét, ami kiegészítheti, és tökéletessé teheti a felkínált ételünket. Borivásnál lehetőleg a könnyű boroktól haladjunk a tüzesebb borok felé, a világosabb színűtől a sötétebb, szárazabbtól az édesebb , a fiatalabbtól az idősebb évjáratú felé.
Miért használjuk a bordekantálót?
Borok
Nehéz, testes vörösboroknál szokták a dekantálást alkalmazni. Egy erre rendszeresített dekantálóba töltjük a bort vagy egy öblösebb kancsó is megteszi. A művelet lényege, hogy megszellőztessük a bort. Kb. fél deci bort hagyjunk a borosüvegben. Kicsit hagyjuk szellőzni a bort. Borunk minőségellenőrzését és szellőztetését is könnyedén elvégezhetjük egy nagyszerű eszköz segítségével.
Néhány híres, régi borvidékünk
Borok
Buda-sashegyi borvidék: A filoxéravész előtt az egyik legrangosabb borvidékünk volt. Szentendrétől Nagytétényig a budai és a Buda környéki dombok mind szőlővel voltak beültetve. A lakosság kedvtelése és megélhetésének egyik forrása volt a bortermelés.
Neves Személyiségek, Nemes Gondolatai a Tokaji Borról
Borok
Kölcsey Ferenc: Himnusz "...Értünk Kunság mezején dús kalászt lengettél Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél."   Hamvas Béla: A bor filozófiája "...A HEGYALJAIT is nőnek tartom, de királynőnek. A magam részéről nem tudnám elképzelni, hogy hosszabb ideig HEGYALJAIT igyak, bár nem tartom magam hétköznapi embernek.
Rosé bor kultúrája
Borok
Rosé bor kultúra A roséfogyasztás hagyománya külföldön több évtizedes múltra tekint vissza, Magyarországon azonban csak 10-15 éve jelentek meg nagyobb számban a termelők a piacon roséikkal. Bizonyos tévhitek végett a fogyasztók ódzkodtak az "újfajta" boroktól, hiszen nem tudták, hogy mi ez a "vékony" világos bor.
Sangria
Borok
A sangria egy spanyol ital, gyakran hívják a köznyelvben "spanyol bólénak" is. Főként nyáron, behűtve, hűsítőként fogyasztják ezt a bor alapú, méltán népszerű alkoholos üdítőt. A narancs és rum által kölcsönzött egzotikus zamatok miatt gyakran fogyasztják a nyugati országokban karácsony tájékán is összejöveteleken, mint partyital.
A pálinkák
Pálinkák
A nyelvtudomány számos példát ismer arra, hogy egy szó jelentése idővel megváltozik. Ilyen példával az alkoholtörténet is szolgálhat. A gyümölcspálinka is brandy lett, holott az elnevezés eredete a holland brandewijn, illetve a német Branntwein szóra vezethető vissza, jelentése égetett bor.

107 cikk | 4 / 11 oldal