Magyar konyha - Italok - Borok

   

A bor és az egészség (videó)
A bor az emberi kultúra talán legrégebb, legkedveltebb itala. Már az ókorban a görögök is több hatást tulajdonítottak a bornak, s főbb tulajdonságait egy háromszög csúcsaival ábrázolták. Az egyik csúcs táplálékot, a másik orvosságot, a harmadik – bizonyos mágikus hatással – mérget jelentett. A borfogyasztás ellenfelei a bor káros hatását (joggal) alkoholtartalmának tulajdonítják.
A bor készítése
Csak megfelelõen érett és egészséges szõlõbõl lehet jó bort elõállítani. A szüret helyes idõzítése meghatározza a bor jellegét. Mindig sok függ az idõjárástól is, számolni kell az õszi szeszélyes idõvel. Egy ideális évben a nem túlságosan hideg tél után a tõkék májusig kihajtanak. Júniusban kezd el virágozni.
A bor megértése
Hamvas Béla egyik művében a bort a versekhez hasonlítva megjegyzi, hogy mindkettő nélkül lehetne élni, csak éppen nem volna érdemes. A bor és a versek együttes említése nem véletlen: a bor is, akárcsak a művészetek, azon kulturális vívmányok egyike, melyek otthonossá teszik számunkra a világot.
A bor szó jelentése
A magyarság azon ritka népek egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére. A legtöbb európai nép a bor szót a latinból (vinum) vette át: win, wine, vin, vino, vina. A szó eredetét követve, visszatérhetünk a hun-magyar őstörténet távoli korszakaiba, ősvallásunk, istenhitének a világába. Az első leírt magyar szó a bor! Meglepő módon a kínaiak írták le először.
A borivó tíz parancsolata!
1. Bort sohase igyál éhgyomorra! Ivás előtt édességet ne egyél! 2. Jobban esik a bor, ha közben eszegetsz. 3. Ivás közben használd ki mind az öt érzékszerved: Gyönyörködj a bor színében, élvezd a bor ízét, zamatát, illatát, a poharak csengését! 4. A bort, ha gyakran is, de mindig kisebb kortyokban igyad, így kevésbé árt meg! A bort élvezni illik, nem vedelni. 5.
A borkóstolás szókincse (videó)
A bírálat vagy kóstolás során természetes igény, hogy a különböző véleményeket kölcsönösen megismerjük, az eltérő tapasztalatok és tudás alapján született bor leírásokból tanulhassunk. Ehhez nélkülözhetetlen egy közös nyelvet beszélni, a használt kifejezéseket azonosan értelmezni.
A borok megfelelő tárolása (videó)
Zilai Zoltán nemzetközi borbíráló, a borok otthoni, megfelelő tárolását ismerteti négy percben. Szót ejt a vörös, fehér, és rozé borok tárolásáról, az optimális tárolási hőfokról, a páratartalomról.   Forrás www.desszert.eu
A kaliforniai borkultúra megteremtése
Lepipálva Sonomát és Napa Valley-t is a történelemben, Buena Vista Carneros az első prémium borászata egész Kaliforniának és a legnagyobb földbirtokosa a Sonomai Carneros vidéknek. A borászatot 1857-ben, a magyar születésű Ágoston Haraszthy alapította és Buena Vista Carneros szeptember 7.-én ünnepli 150 éves évfordulóját. Jeff Stewart borász boldogabb mint valaha.
A pohárnok (sommelier) szerepe, feladatai (videó)
Zilai Zoltán nemzetközi borbíráló, a borok otthoni, megfelelő tárolását ismerteti négy percben. Szót ejt a vörös, fehér, és rozé borok tárolásáról, az optimális tárolási hőfokról, a páratartalomról.   Forrás www.desszert.eu
A Tokaji bor a történelemben
Magyarország zászlós bora, világhírû borkülönlegesség, amit a világon szinte mindenki ismer. Az írásos emlékek az 1200-as évektõl tesznek említést a tokaji borról 1252-ben a turóczi prépostság alapítólevelében. A tokaji aszú világhírét a 16.

38 cikk | 1 / 4 oldal