Magyar konyha - Italok - Borok

   

A Tokaji bor évjáratok
2003-Magas cukorfokról induló aszúsodás, mely megakadt a korai rossz idő miatt. Várhatóan nagy mennyiségű, de… 8- 9* 2002-Viszonylag kevés jó minőségű aszú a korai nagy esők miatt. 7- 8* 2001-Rendkívül esős évjárat, nagyobb mennyiségű aszúszem, várhatóan kisebb koncentráltság. Néhány termelőtől, néhány dűlőből származ--hatnak nagy borok is. Érdemes jól körülnézni.
A Tokaji borfajták
Furmint A tokaji furmint Hegyalja egyik fo szolofajtája és legismertebb bora, az aszúk legfontosabb alapbora. Furmint borainkat a furmint szolo nem aszúsodott szemeibol készítjük hagyományos eljárással,legalább egy évig tartó tölgyfahordós érleléssel,majd palackozzuk. Tükrösen fényes, szalmasárga színu,gyümölcsös illatú, határozott savgerincu, fuszeres ízu, harmonikus bor.
A Tokaji borvidék története
Magyarországon a legkorábbról származó ős-szőlőlelet Erdőbényéről, Tokaj-Hegyaljáról származik. A Vitis Tokayenis megközelítőleg 15 millió éves. A borászat az emberi civilizációval gyakorlatilag egyidős.
A Tokaji mint gyógybor
A hagyomány szerint Aszklépiadész (szül. Kr.e. 128-ban) híres ókori orvos fedezte fel a bor gyógyászati értékeit. A bort külsőleg alkalmazták borogatásra, bedörzsölésre. Spártában az újszülött csecsemőket borban fürösztötték meg. Az ókori gyógyászat nemcsak tisztán rendelte el a bor fogyasztását, hanem mindenféle gyógyfüvekkel készült gyógyborok alakjában is.
A Tokaji szőlőfajták
A tokaji szőlőművelés A filoxéravészt megelőzően a kopaszmetszéses fejművelés volt jellemző a borvidéken. Ma az alacsony-kordon, kis sortávolsággal terjedt el. Ennek előnye a talajról visszaverődő fénysugarak és a hő kedvezőbb hasznosíthatósága. Mindazonáltal fontos figyelemmel lenni arra, hogy ne legyen túl alacsony a kordon, mert ez a hosszú fürtök talajra fekvését eredményezné.
A világ ital- és borfogyasztási szokásainak változása
Felgyorsult, átalakuló világunkban az emberek italfogyasztási szokásai is jelentősen megváltoztak. A bor és gasztronómia kérdéskörének taglalása előtt érdekes lehet áttekinteni, milyen átalakuláson estek át az elmúlt évtizedekben az ital- és borfogyasztói szokások.
Aszúkészítés
Az aszúkészítés minden fázisát nagy gondossággal ellenőrzik. A szüretkor egyenként válogatott aszúszemeket nagy kádakban gyűjtik össze, majd tapossák péppé. Erre az aszútésztára a tokaji borvidékrlő származó mustot öntenek, és egy-két napig ázni hagyják az aroma és édesség kivonása végett. Régen az aszúszemeket faputtonyokba (25-27kg) gyujtötték, majd egy kádba ürítették.
Az utolsó alföldi kádármester-Babarczi János kádármester
Az utolsó alföldi kádármester - Babarczi János kádármester from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.
Borászati Kislexikon
A-Á | Abroncs: a fából készült edények gyűrű alakú összetartó pántja. Legújabban a fokozott korrózióvédelem érdekében anyaguk galvanizált, melegen hengerelt acél, avagy alumíniummal ötvözött, saválló acél. Acetaldehid: a cukrok alkoholos erjedésének utolsó előtti lépcsőjében megjelenő bomlástermék. A fiatal borok acetaldehid tartalma rendszerint még kicsi.
Borfogyasztási kellékek, eszközök otthonra (videó)
Klemens Ádám sommelier röviden összefoglalja, hogy otthon milyen eszközökkel, hogyan tudunk szakszerűen bort fogyasztani.Kellékek eszközök otthonra from Desszert.eu on Vimeo.Forráswww.desszert.eu

38 cikk | 2 / 4 oldal