Magyar konyha - Italok - Borok

   

Boros történetek a népi bibliából
A nagy GöncölszekérMiért törött a Göncölszekér rúdja? Szent Péter ült a Göncölszekér bakján. Hát amint ment a csillagok között, meglátott szembe jönni egy másik szekeret. Nézte, mi rakomány van rajta, hát boros szekér volt, hordókat szállított. Gondolta Szent Péter, talán megkóstolta a kocsis a bort, így tévedt rá az égi útra.
Egy kis „bortan”
Készítési eljárás szerint öt bortípust különböztetünk meg: egyszerű fajbor, cuvée, barrique, aszúbor jégbor. Az egyszerű fajbort egyféle szőlőből, hagyományos eljárással, míg a cuvée-t többfajta szőlőből állítják elő. A barrique- ot kiégetett tölgyfahordóban érlelik. Az aszúbor - neve is mutatja- részben aszú szőlőből készítik, a jégbort pedig fagyott szőlőből.
Forralt bór
Egy hideg téli estén nincs is kellemesebb, mint egy jó fűszeres forralt bor! Már az illata is csodálatos! A forralt bor sokféle lehet. A legtöbb, amit elém tettek messze nem volt olyan jó, mint amilyen lehetett volna.
Fűszeres borok - Ánizs bor
Ánizsbor:    Tiszta szemet csinál, tisztátalanságot indít, jó az vízi-kórság, hurut és száraz betegség ellen. Használ az lépnek, vesének, az asszonyi állatok betegségét is tisztítja, megnyitja az lépnek, az májnak rekedését.
Fűszeres borok - Aszúszőlő bor
Aszúszőlő-bor:   Végy tengeriszőlőt – rárom fontot, fahajat – négy lothot, főzd meg édes mustban, s töltsd oztán egy hordóba az musttal együtt. Tizenkét nap alatt megtisztul. Élj télben véle. Kiváltképpen jó beteg embernek és az öreg embernek. Megerősíti az gyomrot, májat és vesét.   Mai változata itt az oldalon: http://www.magyarvagyok.
Fűszeres borok - Bodzavirág bor
Bodzavirág bor:    Végy bodzavirágot, szedd le az szárárúl. Szárazd meg egy tiszta ruhában az szélben, s ne az verőfényen. Egészen őszig hadd álljon úgy, hogy meg ne penészedjék, s mikor az must forr, tedd belé az bodzavirágot, s jó ízű lészen attúl, mint a muskotály-bor.
Fűszeres borok - Ökörnyelv vagy Borrágófű bor
Ökörnyelv-bor vagy Borragófű bor:   A gyükerét tisztítsd meg szépen, áztasd meg szépen borban, amíg az bor magához szíja az erejét. Ez a vizelet által kiviszi az kolyikát és melancholiai nedvességet, megtisztítja az agyvelőt az melancholiátúl való mérges gőztűl, meghozza az elmét. Tégy három font borragot hét avagy nyolc font mustközé.
Fűszeres borok - Örvénygyükeres bor
  Örvénygyükeres bor:    Mosd meg szépen az örvénygyükereket, szárazd meg. Forrald meg édes mustban, amíg a belső részétűl meghámlik, s ha megtisztul, töltsd az ordóba a musttal együtt. Úgy csinálhatod az zsályás bort is. Ez a bor egészséges, ha az erek megdüllednek, mellyfájástúl és hideg hurut ellen igen jó.
Fűszeres borok - Rozsmarint bor
Rozsmarint-bor:   Az rozsmaritn virágbúl végy olajat, s szintén olyan haszna vagyon, mint balsamumnak. A rozsmarint-bort úgy csinálják, mit az több fűves borokat, s minen nyavalyák ellen jó: megerősíti az tagokat és ereket, megszépíti az ábrázatot, ha megmosdanak véle, jószagú lélegzetet csinál, jó az foghúsnak, meggyógyítja az fenét, jó a köszvény ellen.
Fűszeres borok - Ürmös bor
Ürmös-bor:  Noha az megkostolásában keserű, de mindazáltal nagy erő van benne az melancholikusoknak, melyet így csinálnak: zölden avagy aszún tegyék az hordóba az ürmöt. De jobb, hogy az bort az üröm által szűrjék az hordóba, azmíg az erejét és szagát magához veszi. Mézet és nádmézet tegyenek belé: azáltal erősebb lészen.

38 cikk | 3 / 4 oldal