Magyar konyha - Italok - Borok

   

Fűszeres borok - Zsályás bor
Zsályás-bor:  Sokképpen csinálják. Némelyek belé akasztják az zsályát az átalagba, némelyek megfőzik. Jó ez a foghús-fájástúl, s fogfájástúl, nyelvet, ereket, s tagokat erősít és a görcsoldás ellen is jó s több következhető nyavalyák ellen.      Mai változat receptje:  Szükségünk lesz 7 szép zsályaágra és 1 liter száraz fehér borra.
Húsvét, ünnep, és fehérbor
A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt.
Italajánló - Milyen ételhez milyen bort...
Érdekes kérdés, hogy milyen ételekhez, milyen borokat ajánljunk. A bor meg tudja adni azt a különleges ízt, bukét, ami kiegészítheti, és tökéletessé teheti a felkínált ételünket. Borivásnál lehetőleg a könnyű boroktól haladjunk a tüzesebb borok felé, a világosabb színűtől a sötétebb, szárazabbtól az édesebb , a fiatalabbtól az idősebb évjáratú felé.
Miért használjuk a bordekantálót?
Nehéz, testes vörösboroknál szokták a dekantálást alkalmazni. Egy erre rendszeresített dekantálóba töltjük a bort vagy egy öblösebb kancsó is megteszi. A művelet lényege, hogy megszellőztessük a bort. Kb. fél deci bort hagyjunk a borosüvegben. Kicsit hagyjuk szellőzni a bort. Borunk minőségellenőrzését és szellőztetését is könnyedén elvégezhetjük egy nagyszerű eszköz segítségével.
Néhány híres, régi borvidékünk
Buda-sashegyi borvidék: A filoxéravész előtt az egyik legrangosabb borvidékünk volt. Szentendrétől Nagytétényig a budai és a Buda környéki dombok mind szőlővel voltak beültetve. A lakosság kedvtelése és megélhetésének egyik forrása volt a bortermelés.
Neves Személyiségek, Nemes Gondolatai a Tokaji Borról
Kölcsey Ferenc: Himnusz "...Értünk Kunság mezején dús kalászt lengettél Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél."   Hamvas Béla: A bor filozófiája "...A HEGYALJAIT is nőnek tartom, de királynőnek. A magam részéről nem tudnám elképzelni, hogy hosszabb ideig HEGYALJAIT igyak, bár nem tartom magam hétköznapi embernek.
Rosé bor kultúrája
Rosé bor kultúra A roséfogyasztás hagyománya külföldön több évtizedes múltra tekint vissza, Magyarországon azonban csak 10-15 éve jelentek meg nagyobb számban a termelők a piacon roséikkal. Bizonyos tévhitek végett a fogyasztók ódzkodtak az "újfajta" boroktól, hiszen nem tudták, hogy mi ez a "vékony" világos bor.
Sangria
A sangria egy spanyol ital, gyakran hívják a köznyelvben "spanyol bólénak" is. Főként nyáron, behűtve, hűsítőként fogyasztják ezt a bor alapú, méltán népszerű alkoholos üdítőt. A narancs és rum által kölcsönzött egzotikus zamatok miatt gyakran fogyasztják a nyugati országokban karácsony tájékán is összejöveteleken, mint partyital.

38 cikk | 4 / 4 oldal