Fűszeres borok - Ürmös bor


Fűszeres borok - Ürmös bor

Ürmös-bor: 

Noha az megkostolásában keserű, de mindazáltal nagy erő van benne az melancholikusoknak, melyet így csinálnak: zölden avagy aszún tegyék az hordóba az ürmöt. De jobb, hogy az bort az üröm által szűrjék az hordóba, azmíg az erejét és szagát magához veszi. Mézet és nádmézet tegyenek belé: azáltal erősebb lészen. Ez a bor jó geleszta ellen, tisztítja a sárvizet és a sárgaságot. Jó az elmének megfogyatkozása ellen. Akinek szava megáll, az ellen is igen jó. Megtisztítja a szemet, májat, gyomrot, vizeletet, nedvességeket. Méreg ellen s asszonyoknak nyavalyája ellen igen jó. Ha az páráját egy tölcsér által fülébe eresztik, meghozza az siketeknek az hallást, és ha az ember az száját mossa véle, nem nő vadhús benne. Meggyógyítja az rühöt. Némelykor pestis ellen is jó, az aernek megváltozásában s gonosz aerben, álmot hoz, torok fájás és dagadás ellen is jó. 

 

 Mai változat receptje:

       5 l borhoz:

  • 2–2 g. fehér ürömfüvet és ezerjófüvet
  • kálmost
  • angelikagyökeret
  • kakukkfüvet
  • 1 dl tiszta szeszt adunk

Ezt a keveréket gyakran megkeverve, egy napig ázni hagyjuk. Másnap tiszta vásznon átszűrjük és 25 –50 dkg cukrot olvasztunk fel benne. Hűtve tároljuk, jéggel kiváló.

 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2012. július 4.
Nézettség: 2,116 Kategória: Italok » Borok
Előző cikk: Fűszeres borok - Rozsmarint bor Következő cikk: Fűszeres borok - Zsályás bor


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: