Sült oldalas pirított káposztával és gancával


Sült oldalas pirított káposztával és gancával

Hozzávalók kb. 5-6 személyre:

  • 1 kg sertésoldalas
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 80 kg burgonya
  • kb. 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 vöröshagyma
  • (mangalica) zsír
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • egész kömény
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • 2 teáskanál cukor
  • 3-4 körömnyi babér

Elkészítés:

Az oldalast a csontok mentén kb. 2 ujjnyi csíkokra darabolom, sóval, borssal, szerecsendióval bedörzsölöm. Kb. 8 dkg zsírt felhevítek, a húsdarabokat hirtelen átsütöm, kevés vizet vagy bort öntök alá, egész köménnyel meghintem, fokhagymát, darabolt vöröshagymát teszek közé, puhulásig lefedve, lassan párolom, majd zsírjára sütöm, és mindkét oldalát pirosra pirítom.

A káposztát kimosom, jól kifacsarom. Felhevített zsiradékban üvegesre dinsztelem a félfőre aprított vöröshagymát, megfuttatom a köményt. Belekeverem a káposztát, a babért, a cukrot, és sűrűn kevergetve aranybarnára pirítom, közben - ha szükséges - sóval, borssal ízesítem.

A gancához a krumplit vékony karikákra szeletelem, annyi sós vízben főzöm puhára, amennyi kb. egy ujjnyira ellepi. A levét leszűröm, a krumplit összetöröm. Visszaöntöm a levét, összekeverem a tört krumplival, visszahelyezem a tűzhelyre, folytonos, gyors keveréssel annyi lisztet keverek apránként hozzá, hogy a kanálról ne folyjék le

(kis segítség sem árt, jó, ha valaki fogja keverés közben az edényt, amikor már nagyon sűrű). Pár perc hűlés után 1 felvert tojást keverek bele, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval ízesítem.

Egy nagy tepsit kikenem az oldalas zsírjával, elterítem benne a káposzta 3/4 részét. A gancát zsírba mártott kanállal kb. 5 cm távolságra a káposztára szaggatom. A közökbe elosztom a sült oldalast, a maradék káposztát vékonyan a tetejére szórom.

Tálalás előtt előmelegített 180 fokos (légkeveréssel) sütőben kb. 10-15 perc alatt átsütöm, rövid ideig pihentetem és tálalom.

Megjegyzés:

Ha valaki elkészíti, nem fogja megbánni, régi magyar étel, általában disznóvágás idején készítették.

                           

                          


Szerkesztés dátuma: szombat, 2012. november 3. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,415 Kategória: Receptek » Főételek
Előző cikk: Stefánia szelet Következő cikk: Sütőtök leves zsemle kockákkal

Forrás:
www.mindmegette.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: