
Hozzávalók
A tetejére
- reszelt csokoládé
A krémhez
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- 0,5 dl meleg víz
- 10 dkg étcsokoládé
- 12,5 dkg Rama
A tésztához
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 25 dkg hámozott, darált mandula
- 7 db tojás
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- 10 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához a porcukrot a vaníliás cukorral összeforgatjuk, a tojások sárgájával 4-5 perc alatt habosra keverjük, majd a mandulát és a zsemlemorzsát is hozzáadjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a tojásos masszába forgatjuk. Egy Ramával kikent, kb. 23 cm átmérőjű tortakarikába simítjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt szép világosra sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük, ha nem ragad rá ragacsos massza, akkor jó. Ha kihűlt, lapjában kettéhasítjuk. Az étcsokoládét eltördeljük, lábasba dobjuk. A vizet ráöntjük, a porcukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk. Kevergetve 2-3 perc alatt simára főzzük. A puha Ramát habosra keverjük, azután apránként a kihűlt csokoládés krémet hozzáadjuk. A tortát ezzel megtöltjük úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson belőle. Reszelt csokoládéval megszórva díszítjük. Hűtőszekrényben 2-3 órán át dermesztjük.
Érdekesség:
Kugler Henrik (1830–1904) a múlt század közepétől Budapest neves cukrásza volt. Először a József téren, majd 1870-től a mai Vörösmarty téren állt külföldön is ismert cukrászdája – melyet 1884-től társával, a svájci származású Gerbeaud Emillel vezetett. Tortája a kor kedvelt, keresett édessége volt.