Magyar konyha - Régi receptek

   

Erdélyi fejedelmi konyha - Főúri konyha 1600-ban
Az Ősmagyarok konyhája
                                                       A konyha jellege   Az alapszinten megrekedt népi sütés-főzési technikát, amit messze túlszárnyalt a főúri mesterszakács tudomány, hiszen ők nemcsak a halászat-vadászat előjogával élhettek, amivel változatosabb ételek kerülhettek az asztalra, hanem a megengedhettek maguknak bármilyen drága import fűszert, gyümölcsöt és húst i...
Erdélyi fejedelmi konyha - Az szelíd négylábú állatokbúl
Az Ősmagyarok konyhája
                                                       Négylábú szelíd állatokbúl   Négylábú állatokból ebbe a besorolásba nemcsak a házi állatok, mint ökör, borjú, tehén, birka, bárány, kecske vagy malac tartozik, hanem a vadászat során elejtette vadak is (ami kizárólag úri kiváltság volt): mint például a szarvas, dámvad, őz, nyúl, vadkan, vadkecske, törökjuh.
Erdélyi fejedelmi konyha - Az négylábú vadakbúl
Az Ősmagyarok konyhája
                                                           Vadbúl készűlt étkek   Főúri kedvtelés és kiváltás lévén csak az ő asztalukra kerülhetett vad étel. Ezen ételek feltálalása büszkeséggel töltötték el az úri népet és beszéd témát is adott a vadászat újra felelevenítéséhez.
Erdélyi fejedelmi konyha - Az szárnyasokrúl
Az Ősmagyarok konyhája
                                                           Madarakrúl   Szárnyas ételeket szintén szelíd és vadon élő elejtett állatokból vegyesen készítettek, szinte bármilyen madarat amit eltudtak fogni az az asztalra került, legyen az sas, túzok, pulyka, fajd, havasityúk, fácán, vadlúd, szelíd lúd, vadréce, kappan, tyúk, csirke, gyöngyös = mogyorótyúk, fogoly, galamb, fürj, h...
Erdélyi fejedelmi konyha - Az halakrúl
Az Ősmagyarok konyhája
                                                                                                                  Halakrúl   A különböző halak beszerzése mint: viza, dick, stern, harcsa, potyka, enken, pozsár, márna, angolna, kérész, sügér, csík, hering vagy a halaknál értékesebb és különlegesebb rák, csiga, teknős és béka beszerzése mindig a sáfár feladata volt.
Erdélyi fejedelmi konyha - Ételszaporítók
Az Ősmagyarok konyhája
                                                                           Mindenféle ételek szaporításához    Bármi ide tartozik, ami nem hús, vagyis a zöldség és gyümölcssalátáktól kezdve a tésztafélékig, tortákig.
Erdélyi fejedelmi konyha - Kulcsár mesterség
Az Ősmagyarok konyhája
                                                                Kulcsár mesterség    Erdélyben a XVI. században a borászat hanyatlásnak indul a XVII századi török betörések pedig még jobban tönkretették azt.
Az Ősmagyarok konyhája - 1. rész
Az Ősmagyarok konyhája
Azt, hogy az étkezés mennyire befolyásolja az egészséghez fűződő viszonyunkat, azt már agyonragoztuk. (Részben és elkerülhetetlenül) az vagy, amit megeszel, és kész. Meg lehet közelíteni éghajlati szempontból, (pl. mediterrán konyha), ideológiai szempontból (pl. vegetáriánizmus), vagy a tudomány szempontjából (beltartalom). Utóbbit körvonalazták talán a legjobban.
Az Ősmagyarok konyhája - 2. rész (Istenhit)
Az Ősmagyarok konyhája
A magyarok ősvallásának kutatásáról (szó szerinti átvételek Kiszely Istvántól)   Az ősi magyarság istenhite Őstörténetünk egyetlen részével sem foglalkoztak annyit, mint ősi hiedelemvilágunkkal és ősvallásunkkal.
Az Ősmagyarok konyhája - 3. rész (szer-etet)
Az Ősmagyarok konyhája
A szer-etet Ebben az egy szóban benne van minden: a családi tűzhely melege, a családanya jelképe, az összetartozás. A család tagjai akkor tartózkodnak szívesen otthon, ha melegséget, szeretetet, találnak. A tűz táplálásából megmaradt nekünk a tűzhely, az étkezés összetartó ereje.

40 cikk | 1 / 4 oldal