Magyar konyha - Ünnepek

   

- Vallási ünnepek étkezése -
A vallási ünnepeknek meg van a sajátos hangulatuk, kialakultak az ünnepi szokások, ünnepi ételek és az egyes ünnepeknek a hagyományos étrendjei is. Az ünnepi örömök között fontos helyen szerepel mindaz, amit a fehér asztal nyújthat ilyen alkalmakra. Itt nem csupán az étkezések bőségéről van szó.
-Szilveszter
Újév
Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak.
Csörögefánk
Újév
Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt,  5 darab tojássárgája,  1 evőkanál méz,  4 cl rum,  fél dl tejföl,  só,  vaníliás cukor,  olaj Elkészítés: Az átszitált lisztet, mézet, tojássárgáját, rumot, tejfölt, sót összekeverjük, jól kidolgozzuk és egy negyedórát pihentetjük.
Fogasrudak, fehérboros rákraguval
Újév
Hozzávalók: 60 dkg fogasfilé, 4 darab zalai rák,  5 dkg vöröshagyma,  10 dkg gomba,  2 dl tejszín,  2 dl fehérbor,  kapor,  só,  liszt,  zöldség Elkészítés: A vastag csíkokra vágott fogasfilét megsózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban ropogósra, pirosra sütjük.
Lencseleves füstölt sajttal
Újév
Hozzávalók: 25 dkg lencse,  10 dkg füstölt sajt,  fél dl olaj,  5 dkg vöröshagyma,  2 dl tejszín,  2 evőkanál mustár,  fokhagyma,  só,  babérlevél Elkészítés: Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük.
Húsvéti ételeink szimbolikája
Húsvét
Húsvéti ételeink szimbolikájával, mágikus misztikus képzetkörével érdemes külön is foglalkoznunk. A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt.
Húsvéti ételek
Húsvét
A katolikusok húsvéti ünnepének évszázadok óta egyik kiemelt mozzanata a jellegzetes húsvéti ételek –kalács, sonka, bárány, tojás, stb.– megszentelése. E húsvéti eledelek jellegzetes régi neve a kókonya, amelynek eredetét nyelvészeink egyelőre még nem tisztázták megnyugtatóan.
Hagyományos húsvéti ételeink
Húsvét
A magyar és az európai keresztény hagyományban az egész húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentőséget kapnak az ünnep egyes szakai alatt fogyasztott ételféleségek. A hamvazószerdától Húsvét vasárnapjáig tartó 40 napos böjt már a 7. századtól szokás, sőt 1091-ben II. Orbán pápa még törvénybe is iktatta.
Húsvéti böjt
Húsvét
A húsvéti böjt hat héttel húsvét előtt kezdődik Húshagyó kedden, és (másnap) Hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart. A Nagyböjtnek vallási és egészségügyi alapjai vannak, egyrészt önfegyelemre és lemondásra tanít, másrészt gyógyítja a szervezetünket..
Készülődés Húsvétra - érdekességek a miseborról
Húsvét
A Biblia szerint Jézus keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap feltámadt. A Húsvét ma a keresztény világ legfontosabb vallási ünnepe, egyben évezredek óta a tavasz eljövetelének ünnepe is. Kivételes alkalom a "két szín alatti áldozás" Húsvét Nagycsütörtökön, ekkor a hívek is isznak a miseborból.

99 cikk | 1 / 10 oldal