Magyar konyha - Ünnepek - Húsvét

   

Húsvéti ételeink szimbolikája
Húsvéti ételeink szimbolikájával, mágikus misztikus képzetkörével érdemes külön is foglalkoznunk. A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt.
Húsvéti ételek
A katolikusok húsvéti ünnepének évszázadok óta egyik kiemelt mozzanata a jellegzetes húsvéti ételek –kalács, sonka, bárány, tojás, stb.– megszentelése. E húsvéti eledelek jellegzetes régi neve a kókonya, amelynek eredetét nyelvészeink egyelőre még nem tisztázták megnyugtatóan.
Hagyományos húsvéti ételeink
A magyar és az európai keresztény hagyományban az egész húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentőséget kapnak az ünnep egyes szakai alatt fogyasztott ételféleségek. A hamvazószerdától Húsvét vasárnapjáig tartó 40 napos böjt már a 7. századtól szokás, sőt 1091-ben II. Orbán pápa még törvénybe is iktatta.
Húsvéti böjt
A húsvéti böjt hat héttel húsvét előtt kezdődik Húshagyó kedden, és (másnap) Hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart. A Nagyböjtnek vallási és egészségügyi alapjai vannak, egyrészt önfegyelemre és lemondásra tanít, másrészt gyógyítja a szervezetünket..
Készülődés Húsvétra - érdekességek a miseborról
A Biblia szerint Jézus keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap feltámadt. A Húsvét ma a keresztény világ legfontosabb vallási ünnepe, egyben évezredek óta a tavasz eljövetelének ünnepe is. Kivételes alkalom a "két szín alatti áldozás" Húsvét Nagycsütörtökön, ekkor a hívek is isznak a miseborból.
Szentelésre vitt kosár
Lássunk néhány példát arra, mit tartalmazhatott a szentelésre vitt kosár: Göcsejben a századfordulón a szentelésre sonkát, tojást, kalácsot, tormát szoktak kengyeles kosárban küldeni. Hitük szerint a tojás Krisztus keresztfáját, díszítése Krisztus kötelét, a torma a keserűséget jelképezi.
Áfonyás báránygerinc
Hozzávalók: 1 tasak MAGGI Tepsis fortélyok Tejszínes-hagymás csirke alap 1 evőkanál MAGGI Húsvarázs ételízesítő 2 dl tejszín 1 dl száraz vörösbor 1 dl étolaj csipetnyi tárkony csipetnyi tarka bors ízlés szerint só 20 dkg vegyes erdei gomba 1 db báránygerinc 10 dkg vörösáfonya Elkészítés: A báránygerincet kicsontozzuk, sóval és durvára törött borssal megszórjuk.
Aszaltszilva-leves
(őrségi recept) A megmosott, gőzön megpuhított, magozott szilvát 3-4 darabra vágva vízben puhára főzzük, egy darabka fahéjat is teszünk a főzőlébe. Ha a szilva megfőtt, levét tejföllel behabarjuk, sóval, cukorral ízesítve fogyasztjuk. Ugyanígy készítjük aszalt meggyből és aszalt cseresznyéből is.
Báránypogácsák gombás ceruzababbal
Hozzávalók: 1/2 kiskanál koriander 1/2 kiskanál zsálya 1/2 kiskanál örölt babér 1 kiskanál pirospaprika 5 dkg vaj 1 dl húsleves 1/2 dl fehérbor 15 dkg gomba 4 maréknyi ceruzabab 2 gerezd fokhagyma őrölt bors só 1 vöröshagyma étolaj 60 dkg darált bárányhús 1/2 kiskanál kakukkfű Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy kevés olajon megfonnyasztjuk.
Báránypörkölt recept
Hozzávalók: 1 kg csontos bárányhús 0,6 dl olaj 10 dkg vöröshagyma 1 dkg fűszerpaprika 8 g só 8 dkg zöldpaprika 3 dkg paradicsom 24 dkg laskatészta Elkészítés: A húst kicsontozzuk, és felkockázzuk, a hagymát, paprikát és a paradicsomot felaprítjuk. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a húst és a csontot, majd párolni kezdjük. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot.

51 cikk | 1 / 6 oldal