Narancsos húsvéti répatorta


Narancsos húsvéti répatorta

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 1,5 bögre (4,5 dl) cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 bögre liszt
  • 1,5 bögre reszelt sárgarépa
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1,5 dl sárgarépa-narancs ital vagy narancslé

A töltelékhez és díszítéshez:

  • 20 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl friss narancslé
  • pár csepp narancsaroma
  • 6 db narancs
  • cukrozott tejszínhab (2 dl tejszínből)
  • 1 narancs a díszítéshez
  • a nyuszihoz fehér marcipántömb és kakaópor (vagy készen vásárolható húsvéti marcipánfigura)

Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és 4 evőkanál narancslével habosra keverjük. A tojásfehérjét csipetnyi só hozzáadásával keményre verjük.

A fehérjehabot a cukros tojássárgájához adjuk, majd fakanállal óvatosan belevegyítjük a sütőporos lisztet, a narancslét, majd a finomra reszelt sárgarépát. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, tűpróbáig sütjük. A tortalapot három részre vágjuk (célszerű előző nap megsütni, és csak másnap felvágni).

A krémhez 3 dl tejszínben elkeverünk 20 dkg kristálycukrot, állandóan kevergetve melegítjük, amíg a térfogata a felére csökken. Hozzáadjuk a vajat, állandó kevergetés mellett feloldjuk benne. Levesszük a tűzről, és többször megkevergetve hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, habverővel habosra keverjük, közben apránként beledolgozunk 1 dl frissen facsart narancslét, és pár csepp aromával megfestjük. A krémet hűtőbe tesszük egy órára, majd újra felverjük. A tortalapot ezzel a krémmel kenjük meg.

Az alsó tortalapot vékonyan megkenjük a narancskrémmel, így a narancs nem áztatja el a tésztát. Narancsgerezdekkel gazdagon kirakjuk, és beterítjük a krém egyharmadával. A következő tortalapot rárakjuk, ezt is megkenjük tortakrémmel, majd a harmadik tortalapot rátesszük. A tetejére és az oldalára is vékony réteg krém kerül. A tetejére nyomózsákból cukrozott tejszínt nyomunk, narancsgerezdekkel és a marcipánfigurával díszítjük.

Megjegyzés:

Tippek:

  • Az alsó tortalap köré tesszük a tortakarimát, a narancsokkal kirakjuk, és tortazselét készítünk rá. Ebben az esetben a tortakrém a 2 tortalapra és az oldalára, valamint tetejére kerül.
  • A marcipánfigurát mi házilag készítettük, fehér marcipántömbből, kakaópor hozzáadásával. A szemeit és orrát forró vízben feloldott kakaóporral színeztük.

Forrás:

www.mindmegette.hu


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2011. március 17. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,752 Kategória: Ünnepek » Húsvét
Előző cikk: Mézes-fokhagymás bárány aszalt szilvával Következő cikk: Őrségi babsaláta


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: