Lélekbuvár - Személyiség - Személyiségtípusok

   

 
A Myers–Briggs-típuselmélet pszichológiai típuselmélet. A Myers–Briggs-típusindikátor (MBTI) nevű személyiségteszt alapján dolgozták ki; ez utóbbi tesztet a második világháború éveiben állította össze Carl Gustav Jung munkásságát is felhasználva Katherine Briggs és lánya, Isabel Myers.
ENFj - Hamlet, A Mentor
Etikai-intuitív extravertált (racionális)Az érzelem visszafordul önmagába, a gondolat és a cselekedet irányítása nélkül, ez az őrület éltető eleme. –John Sterling.Hamlet, dán királyfi - William Shakespeare tragédiájának hőse.1. Lenni vagy nem lenni? Egy komoly ember a globális problémákkal foglalkozik. A világot drámai, sőt tragikus színekben látja. Mindenféle csapásra számít.
ENFp - Tom Sawyer, a Pszichológus
Intuitív-etikai extravertált (irracionális)Aki látja a saját Énjében az összes kezdetet, és az összes kezdetben az ő saját Énjét, az az összes félelmét elveszíti – Isza Upanisad.Tom SAWYER - Mark Twain könyvének hőse. 1. A lángoló lelkesedő. Alapvetően lelki beállítottságú, művészi egyéniség.
ENTj - Jack London, A Vállalkozó
Logikai-intuitív extravertált (racionális)Jack London - amerikai író, költő1. „Az idő nem vár!”. Fáradhatatlan a munkában, a tudományban, vagy bármi olyanban, ami a jövőben objektív eredményeket hoz. Mindent nagyon gyorsan csinál, szinte ég a keze alatt a munka. Még a járása is nagyon különleges, pattogó, és ha teheti, a futást részesíti előnyben.
ENTp - Don Quijote, A Kereső
Intuitív-logikai extravertált (irracionális)Az elképzelések tapasztalat nélkül értéktelenek; a tapasztalat elképzelések nélkül vak – Albert Einstein.Don Quijote - a világ leghíresebb irodalmi munkájának hőse (szerző: Miguel Cervantes , Spain).1. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Ő gyakran inkább a túzokot választja.
ESFj - Victor Hugo, A Bonviván
Etikai-érzékelő extravertált (racionális)A szeretet szeretetet kelt. Ez a gyötrelem az élvezetem.- Theodore Roethke.Victor Hugo – A híres francia író.1. A szenvedélyes. Az erős szenvedélyek széles spektrumával rendelkezik. Képes arra, hogy egész életben hű maradjon a gyerekkori álmokhoz.
ESFp - Caesar, A Politikus
Érzékelő-etikai extravertált (irracionális)Semmi sem válik addig valósággá, amíg azt meg nem tapasztaltuk, még a közmondás sem közmondás addig, amíg az élet nem példálózott vele. - John Keats.Caius Julius Caesar – Az első Római Császár.1. A kedvesség hatalom. Büszke arra, hogy hatni tud az emberekre, az érzéseikre és kapcsolataikra, a saját népszerűségére, örömmel vezet másokat.
ESTj - Holmes, Az Igazgató
Logikai-érzékelő extravertált (racionális)Semmi más dolog nincs, amely oly nagy valószínűséggel képes a békét elhozni, mint az ellenséggel való találkozásra történő alapos felkészülés — George Washington.Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle detektív történeteinek hőse.1. Gyors, tisztán látó, józan gondolkodású. Tudja, hogy hogyan kell intelligens és logikus módon cselekedni.
ESTp - Zsukov, A Légionárius
Érzékelő-logikai extravertált (irracionális)Az üzletben mindenki a szerzésre, küzdésre és a nyerésre törekszik. Vagy fölül vagy, vagy alul. Csak rajtad áll, hogy a csúcson légy — Alice Foote MacDougall.Georgij Zsukov – A Szovjetunió marsallja, a II: Világháború híres parancsnoka1. A végeredmény. Ez az egyedüli dolog, ami érdekli.
INFj - Dosztojevszkij, A Humanista
Etikai-intuitív introvertált (racionális)A Mindenható kedveltjei: a gazdagok, aki a szegények alázatosságával bírnak, és a szegények, aki a gazdagok nagylelkűségével bírnak.— Szaadi.Fedor Dosztojevszkij – híres orosz író.1. A csendes önvizsgálat hordozója, az érzelmek rejtett tengere.

17 cikk | 1 / 2 oldal