ISTj - Maxim Gorkij, Az Ellenőr


ISTj - Maxim Gorkij, Az Ellenőr

Logikai-érzékelő introvertált (racionális)

Önbecsülés, önismeret, önkontroll csakis ez a három adja az életnek a szuverén hatalmat — Alfred Lord Tennyson.

1. Egy következetes szakértő. A rendelkezésre álló rendszerek és dogmák közül képes racionálisan és megfelelően kiválasztani a legjobbat és képes a megvalósításáért arcátlanság határáig is elmenve kompromisszumok nélkül harcol. Minden olyan dolgot kategorikusan elutasít, ami nem illik a rendszerbe, és a rendszert az ideális állapotáig tökéletesíti. A rendszer megvalósításában rendkívül következetes, még akkor is, amikor az változékonyságot hordoz. Ezzel a módszerrel Talleyrandnak sikerült a Bourbon-ok alatt a legmagasabb pozíciókat is elfoglalnia, Kolostor, Direktórium, Napóleon, és megint a Bourbonok, majd végül jómódban és gazdagon halt meg, amire mindig is törekedett.

2. A józan realista. Soha nem esik kétségbe, vagy nem dől be egy illúziónak, mindig egyformán stabil, nyugodt és logikus. Nem szokott fantáziálni, és más emberek értelmetlen időtöltéseik iránti szenvedélyeit sem szereti.

3. A kutató. Hajlamos jól behatárolt problémák beható analízisére, igényesen alapozva a korábban megtanultakkal való összefüggésekre. Tudja, hogy hogyan kell figyelni, gyakran képes egyidejűleg két beszélgető társra is figyelni. A magányossági szintje magas. Nem sokat olvas, inkább mérlegelni szeret – ez az ő kedvenc állapota. Azok, akik a problémát nem értik oly részleteiben, mint ő, azokkal szemben a viselkedése paradox és megjósolhatatlan. Gyakran ott találja meg a megoldást, ahol mások más “túl szemérmesek” keresni.

4. Tapintat és vállalkozó kedv keveréke. A világtól nagyon elvonuló és zárkózott. Középpontban nem szeret lenni. A kommunikációban, főleg a távoliban, szimpatikus és nem kellemetlenkedő. Egyidejűleg, hallgatókra van szüksége. A saját rendszerének kivitelezéséhez a saját eltökéltségével nyer meg embereket. Ha ő ért valamit, amit mások nem, akkor agresszívvá válik. Makacs és kompromisszum képtelen, mint menedzser hajlamos erőszakot is alkalmazni. Diszkrét és szimpatikus az embereknek, azonban őket inkább eszközöknek tekinti. A személyes érzései, szimpátiái és ellenérzései nem zavarják meg, a számára legfontosabb a végeredmény. Az etika a logika alá van rendelve (Sztálin). Nem tűri, ha más emberek az ő dolgait megmozdítják, ezt súlyos inzultusnak tekintik. Az agresszív embereket nehezen viseli el, bár nem igyekszik vitatkozni velük.

5. Sztoikus. Erős és igazságos, a felesleges megfeleléssel nemigen törődik. A valódi érzelmeit szereti elrejteni, éhség, kimerültség, fájdalom és félelem – „egy beteg gyerek nem panaszkodik, hogy ezzel fájdalmat okozzon az anyjának”

6. Zárt baráti kör. A vonzerejét más emberek elől nem rejti el, sőt, néha úgy tűnik, mintha kifejezetten mutatni is akarná. A másik nembeliek egyikének sem marad észrevétlen. Azonban az emberek érzéseiből csak a külső megnyilatkozásaik alapján tud következtetni, pl. az emberek hogyan néznek rá, hogy beszélnek vele. Ezért a partnere valódi érzéseit könnyen össze tudja keverni azzal a vágyával, hogy őt szeressék. Ennek tudatában van, ezért bizalmatlan és gyanakvó.

A típus duálja (a pszichológiailag kiegészítő típus): Hamlet, A Mentor (etikai-intuitív extravertált).


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. március 8. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 4,679 Kategória: Személyiség » Személyiségtípusok
Előző cikk: ISFp - Dumas, A Közvetítő Következő cikk: ISTp - Jean Gabin, Az Iparos


   
Megjegyzések

Bugariu Katalin Eva
vasárnap, 2011. október 9. 16:48
Szerintem,en is ide tartozom.

Kovács Enikő
kedd, 2012. február 28. 10:55
:)
Varga Erzsebet
vasárnap, 2012. április 29. 17:01
HAT EN IS ITT VAGYOK, SZIASZTOK!!
Neumann Tibor
vasárnap, 2012. május 20. 12:59
???

Biró István
szombat, 2012. december 29. 17:45
BIRO ILDIKO
nagyon jelemzo
hétfő, 2013. január 7. 14:13
Hát ... igen !
péntek, 2013. március 15. 23:58
Egyek vagyunk. :)
Vigh Attila
péntek, 2014. május 16. 22:00
Meglehetősen találó. Kivéve a negatívumokat, amiket nem ismerek el, bár valószínűleg igazak azok is.
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: