A kolerikus személyiségtípus


A kolerikus személyiségtípus

Jelmondat: „Tudom, ki vagyok, és mit akarok!”

Az őselemek közül a kolerikus a tűz típus. Ennek a személyiségtípusnak már a megjelenése is tetterőt sugároz: tekintete nyílt, testtartása határozott. Küzd, mint egy lovag, tekintélyes, mint egy király. „Férfi a talpán!” vagy „Céltudatos nő!” – mondják rá nemtől függően. Ő az, akire bármilyen körülmények között nyugodtan rábízhatjuk magunkat...

Amikor a kolerikus személyiségtípusú ember komolyan kezébe veszi a dolgokat, biztosak lehetünk benne, hogy célt ér. Vagy legalábbis megteszi, ami tőle telik, mert nem fogja vissza az energiáit.

E személyiségtípus dinamizmusát heves, tartós, mély érzelmek táplálják. Amikor viszont rossz passzban van, indulatai könnyen elragadják. A nyugodtabb személyiségípusok szemszögéből nézve a kolerikus ilyenkor kifejezetten ingerlékenynek látszik, mert a legkisebb bosszúságokon is felcsattan: hajlamos erősen túlreagálni az eseményeket, és előjön belőle az öntudatos oroszlán.

Személyiségének izzása a körülötte élők szempontjából egyaránt lehet motiváló és kellemetlen is...

A legtöbb helyzetben a kolerikus személyiségtípus a kezdeményező, és fontos számára, hogy vezető lehessen. Ebben segíti, hogy kitartó, – amit elhatároz, azt mindenáron véghez is viszi. Mint az összefoglaló táblázatban látjuk: teljesítményorientált, kifelé forduló. Ez abban figyelhető meg, hogy egyrészt sok kolerikusnak a céljai legalább olyan fontosak – olykor fontosabbak –, mint a kapcsolatai, másrészt ez a személyiségtípus állandó kontaktusban van a külvilággal. Gyakran kiegyensúlyozatlan, keresi a „kalandokat" és érzékenyen reagál a rá ható ingerekre...

A kolerikus személyiségtípus vezetési tehetsége számos pozitív adottság összességeként jelentkezik. Felfogása egy hajszálnyival lassabb ugyan, mint a szangvinikus személyiségtípusé, viszont megfigyelő képessége, gondolkodása alaposabb és pontosabb. Elméje kombinatív, figyelme a lényegre irányuló. Ez a személyiségtípus lényegesen kitartóbb, mint a szalmaláng szangvinikus. Nem veszik el a részletekben, és nem sértődik meg, mint a melankolikus. Erős akaratú, céltudatos, érvényesülésre törekvő – szemben a flegmatikus személyiségtípussal. A változékonyság, az optimizmus és az állandó aktivitás jellemzi...

Ez a személyiségtípus a rá jellemző nyíltságával könnyen konfrontálódik. A kolerikus személyiségtípus ugyanis nem szeret meghunyászkodni, egyenes gerinccel kiáll az elvei mellett. Ez mindaddig hasznos, amíg nem okoz károkat másokban a magatartása. A versengő kolerikus ugyanis jó eséllyel indul el a céljai felé vezető úton, szélsőséges esetekben viszont mindenkit versenytársnak lát. Nem egyszer a barátain is szeretne túltenni.

A kolerikus személyiségtípus másik kapcsolatromboló hibája, hogy a gyengéi zöméről nem is tud. Pontosabban előfordul, hogy a saját gyengeségeit is mások hibájának tulajdonítja.

A kolerikus erélyes fellépése sokszor előreviszi a dolgokat. Egy jó nevelést kapott kolerikus nem hisztizik, nem viselkedik érzelgős vagy szeleburdi módon. Következetes fellépése és kisugárzása miatt az emberek rögtön hallgatnak rá és elfogadják, amit mond. (Például nincs senki, aki úgy tudna kezelni egy vészhelyzetet, mint ő.)


Szerkesztés dátuma: péntek, 2011. március 11. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 11,150 Kategória: Személyiség » Vérmérséklet
Előző cikk: A szangvinikus személyiségtípus Következő cikk: A melankolikus személyiségtípus


   
Megjegyzések

Csáki Margit
vasárnap, 2011. szeptember 18. 19:59
Szuper,hogy ilyen tesztet is lehet itt találni.Bevallom tudom milyen tipus vagyok,és eléggé kétkedő voltam amikor elkezdtem a tesztet,és csodák csodája épp olyan eredmény jött ki ,amit eddig is tudtam.Gratulálok az egész oldalhoz ,úgy ahogy van,ebben rengeteg munka rejtőzik,de megéri.
Turjanica Erika
péntek, 2012. január 6. 22:04
klasz
Horváth Ferencné Magdolna
csütörtök, 2012. március 22. 13:41
Bár most már számolok, mielőtt megszólalok, de van benne sok igazság.
Mészáros Ilona
péntek, 2012. április 13. 18:45
A vészhelyzeteket valóban jól kezelem.... :)
Patay Tiborné Éva
szerda, 2012. október 10. 17:47
Kolerikus személyiség - tetszik, kár,hogy nem tartozok közéjük,erős személyiség, egyéniségek,ez csak jó lehet...na majd legközelebb..
szerda, 2013. február 13. 18:26
Nahát! Nem is gondoltam volna. Vagy mégis? :-)
Tankó Erika
péntek, 2013. március 29. 22:08
Ez tetszik :) Kolerikus személyiség ,igen ez vagyok Én
Ercsei Mária
szerda, 2013. április 3. 19:45
Szuper minden úgy van amilyen vagyok
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: