Régiók - Magyarország

   

 
A Magyar Királyság vármegyéi
                    Verőce vármegye közigazgatási egység volt a Magyar Királyság déli részében. Jelenleg Horvátország része.FöldrajzA vármegye területe nagyrészt síkság, csak délen nyúlnak be hegységek a vármegye területére. Legfontosabb folyója a Dráva.
 
A Magyar Királyság vármegyéi
                            Veszprém vármegye  közigazgatási egység volt a Magyar Királyság középső részén. Jelenleg is Magyarország része.Földrajz A vármegye középső része hegység, északnyugaton és délkeleten pedig síkság. Középső részén fekszik a Bakony hegység, ettől délre és északra pedig a Kisalföld feküdt.
 
A Magyar Királyság vármegyéi
                                 Zágráb vármegye  közigazgatási egység volt a Magyar Királyság déli részében. Jelenleg Horvátország része.Földrajz A vármegye területe nagyérszt dombság, csak északkeleten található síkság. Legfontosabb folyója a Száva.
 
A Magyar Királyság vármegyéi
                           Zala vármegye  közigazgatási egység volt a Magyar Királyság nyugati részén. Területe Magyarország, Horvátország és Szlovénia között van felosztva.Földrajz A vármegye domborzata vegyes, a síkságba ékelődnek dombok és keleten a Bakony déli lába is érintette a vármegye területét. Legfontosabb folyói a Zala és a Mura.
 
A Magyar Királyság vármegyéi
                          Zemplén vármegye  közigazgatási egység volt a Magyar Királyság északi részén. Területét Szlovákia és Magyarország között osztották fel.Földrajz A vármegye területe északi és nyugati része hegyes, délen és keleten síkság volt. Északi részén a Keleti-Beszkidek, nyugati részén az Eperjesi-hegység emelkedett.
 
A Magyar Királyság vármegyéi
                     Zólyom vármegye  közigazgatási egység volt a Magyar Királyság északi részében. Jelenleg Szlovákia része.Földrajz A vármegye területe nagyrészt hegység. Északon az Alacsony-Tátra, nyugaton a Nagy-Fátra, a kettő között pedig a Garam völgye található. Legfontosabb folyói a Garam, és a Szalatna.

196 cikk | 20 / 20 oldal