Hegyesdi vár


Hegyesdi vár

A tatárjárás után hazatérő IV. Béla király a lovas seregek ellen védelmet nyújtó, kőből készült erődítmények létrehozását szorgalmazta. Az uralkodói akaratnak megfelelően a környék birtokosa, az Atyuz nemzetség felépítette Hegyesd várát, amely a következőkben földesúri birtokközpontként szolgált.,

Az erősséget a 14. század első harmadában Károly Róbert hadai szerezték meg a Dunántúlt uraló Kőszegi családtól. Falai közé királyi várnagy költözött, aki a várbelieken kívül a környékbeli hét jobbágyfalu népeinek is parancsolt. Földesurai a középkor évszázadaiban sűrűn váltották egymást, így a magáénak mondhatták a Pölöskei, a Herczeg majd a Rozgonyi családok is. 

A különben jelentéktelen, kis magánvár 1561 áprilisában került a hadi krónikák lapjaira, amikor egy rajtaütés során váratlanul elfoglalták a törökök. Az új várparancsnok, Pajazit vajda azonnal utasítást adott a megerődítésére, amit a környékről fegyveres erővel összeterelt keresztény jobbágyokkal végeztettek el, vastag cölöpökből egy alsó palánkvárat emelve a Várhegy lábánál. 

Az itt állomásozó 600 oszmán lovas rövidesen a környező vidékek rémévé vált, az általuk jelentett fenyegetéssel a csekély létszámmal őrzött környékbeli magánvárak helyőrségei nem tudtak szembeszállni. A korabeli feljegyzések szerint Pajazit vajda minden eszközzel siettette az újabb védőművek elkészültét: a lassúnak tartott jobbágyok közül húszat a fülénél fogva szegeztetett a palánkhoz. Az elbizakodott Pajazit 1562 márciusában halálos párbajra hívta ki a közeli Csobánc kapitányát, Gyulaffy Lászlót, aki azonban már az első összecsapás során úgy átszúrta kopjájával, hogy azt csak baltával tudták kiverni a holttestből. 

Rövidesen királyi sereg fogta ostrom alá Hegyesd várát, négy tarack szórta rá a lövedékeket, amelyek öt nap alatt nagyrészt lerombolták a vékony külső várfalakat. A török helyőrség ekkor feladta a rommá vált erődítményt, melynek maradékait felrobbantották a hadmérnökök, így előzve meg, hogy az ellenség ismét hatalmába kerítse. Hegyesd vára többé már nem szerepelt a történelemben, maradványai napjainkra erősen lepusztultak, megóvására még nem történtek kezdeményezések.

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. március 5.
Nézettség: 2,298 Kategória: Varaink, kastélyaink
Előző cikk: Hédervári várkastély Következő cikk: Hölgykő vára (Városlőd)

Forrás:
www.magyar-varak.hu


   Tetszik  

Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: