Belföld hírek

   

Belföld
hétfő, 2015. március 2. 13:34
Jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság Serban Bradisteanu főorvost, amiért 2012-ben akadályozta a korrupcióért letöltendő börtönbüntetésre ítélt Nastase rabosítását.
Belföld » Erdély.Ma
Belföld
hétfő, 2015. március 2. 09:21
A Háromszéki Képviselők Tanácsa (HKT) Kelemen Hunort támogatja, hogy újabb szövetségi elnöki mandátumot nyerjen az RMDSZ élén. A testület kijelölte az RMDSZ kongresszusára utazó küldöttség tagjait is.
Belföld » Erdély.Ma
Belföld
hétfő, 2015. március 2. 07:54
Az utóbbi években minden hazai politikus lopott a közpénzekből, a korrupcióellenes hatóság pedig azért dolgozik, hogy ezt a jelenséget visszaszorítsa – jelentette ki Monica Macovei.
Belföld » Erdély.Ma
Belföld
hétfő, 2015. március 2. 07:45
A II. világháború előtt született felmenőik halotti bizonyítványát kutatják, remélve, hogy az iratok birtokában ők is részesülhetnek a világégésben deportált romáknak járó kárpótlásban és túlélői nyugdíjban.
Belföld » Erdély.Ma
Belföld
vasárnap, 2015. március 1. 21:35
Sok csapadékkal és erős, olykor viharos széllel kezdődik a meteorológiai tavasz első hete. Eső lesz a jellemző, de többfelé hózápor, havazás is lehet. A hét elején még 10 Celsius-fok körüli meleg lesz, a hétvégén viszont néhol csak plusz 2 fokig melegszik a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az országos, középtávú előrejelzés szerint hétfőn többnyire borult lesz az ég, főként délután többfelé várható eső, zápor. Sokfelé a szél is megerősödik, a Dél-Dunántúlon időnként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet plusz 1-6, a legmagasabb hőmérséklet 9-14 fok között alakul. Kedden az ország nagy részén napos idő várható, északkeleten viszont néhol zápor is előfordulhat. A szél - a délnyugati területeket kivéve - többfelé erős, helyenként viharos lesz, majd délután fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 4 fok között, nappal plusz 7-11 fok között alakul a hőmérséklet. Szerdán kezdetben fátyolfelhős, napos időre lehet számítani, majd délután délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Délutántól a déli és nyugati határvidéken és kissé beljebb szórványosan valószínű kisebb eső, zápor. Többfelé megélénkülhet a légmozgás. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a maximumhőmérséklet plusz 7-11 fok között valószínű. Csütörtökön északon, északnyugaton lehet némi napsütés. A többi területen erősen felhős, borult idő várható, délen, délkeleten csapadék is valószínű. Többnyire eső várható, de főként a nap második felében helyenként havas eső, havazás is lehet. Többfelé megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon viharossá is fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet plusz 3-9 fok között alakul. Pénteken keleten szórványosan valószínű eső, havas eső, hó. A középső és nyugati országrészben helyenként alakul ki zápor, hózápor. Sokfelé erős széllökésekre is készülni kell. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 fok között valószínű. A nappali maximumok plusz 2-7 fok között alakulnak. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése hasonló adatokat mutat, ennek értelmében a hét vége felé lehűlés várható, csütörtökön és pénteken 1 és 5 Celsius-fok közötti csúcshőmérséklet várható, havazással, havas esővel kísérve.
Belföld » MagyarSzo.com
Belföld
vasárnap, 2015. március 1. 12:19
A kilencvenes évek második felétől a nyugat-európai államokban számottevővé duzzadt orvoshiány a második világháborút követően, az 1950-es évek elején bekövetkezett bébiboommal magyarázható.
Belföld » Erdély.Ma
Belföld
vasárnap, 2015. március 1. 09:03
Az Európai Unióban a cseh, a litván, a román és a bolgár minimálbér alacsonyabb, mint a magyar – derül ki az Eurostat nemrég frissített, a tagállamok minimálbéreire vonatkozó adataiból. Az uniós statisztikai hivatal adatai szerint a 2015 első félévében (és így az egész év során) érvényes magyar minimálbér 332,76 euró, ami az ötödik legalacsonyabbnak számít azon tagállamok körében, ahol van rendelettel meghatározott kötelezően adandó legkisebb bér. Az Európai Unióban a bolgárok kapják a legkisebb minimális bért, ami az ő esetükben 184 euró. Szerbiában ennél 10 euróval kisebb a minimálbér. A legmagasabb minimális fizetést Luxemburgban osztják, ahol 1923 euró alatt nem keres senki sem. Ez az összeg 11-szerese a bolgárnak... Szerbiában 2012 áprilisa és a 2014-es év vége közötti időszakban 115 dinár volt egy munkaóra ára, s az idén januártól decemberig az állam döntése értelmében a munkaóra 121 dinár. Januárban Szerbiában 21 296 dinár volt a minimálbér, amit 176 munkaóra után fizettek a munkáltatók, míg februárban a 160 munkaóráért 19 360 dinár volt a fizetés. Ebből is következik, hogy Szerbiában a munkaóra 1 eurót ér, Luxemburgban 11-et, Franciaországban 8,28-at. Érdekesség, hogy az Eurostat kimutatásán Szerbia neve mellett 235,05 eurós minimálbért tüntettek fel a statisztikusok. Az Eurostat szerint hat ország – az említett Luxemburgon kívül Belgium, Hollandia, Írország, Franciaország, Egyesült Királyság – rendelkezik 1400 eurót meghaladó vagy elérő minimálbérrel, négy országban – Spanyolország, Málta, Görögország, Szlovénia – 800-600 euró körüli az összeg (Szlovéniában 790 euró). A kelet-európai tagállamok sorát mintegy 600 euróval Lengyelország nyitja meg, majd csökkenő sorrendben Horvátország (395 euró), Észtország, Szlovákia, Lettország, Magyarország, Csehország, Litvánia következik (ez utóbbi 350 euró körüli átlaggal), a sor utolsó előtti helyén pedig Románia, a legvégén Bulgária szerepel, 200 eurónál kisebb minimálbérrel. Annak ellenére, hogy Magyarországon az idén 101 500 forintról 105 ezerre nőtt a minimálbér, a rangsorban rosszabbul áll az ország, mint egy évvel korábban, amikor 341,70 euró szerepelt az Eurostat számaiban. A németországi minimálbér 1473, Albániában pedig 156,99 euró. Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban 1035 eurónak megfelelő dollár volt a minimálbér.
Belföld » MagyarSzo.com
Belföld
péntek, 2015. február 27. 21:34
A Tartományi Közbiztonsági Tanács pénteken megtartott ülésén megjelent Nebojša Stefanović belügyminiszter és Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója is. Az ülést Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke vezette. Megvitatták a Vajdaság közbiztonsági helyzetéről szóló tavalyi évre vonatkozó jelentést, melyet a miniszter vázolt fel a testület tagjai előtt. Pásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre kevés a nemzeti kisebbségekhez tartozó szerbiai rendőr, s hogy a nemzeti kisebbségeknek nagyobb arányban kell képviseltetniük magukat, mint most. 
Belföld » MagyarSzo.com
Belföld
péntek, 2015. február 27. 21:33
Nem mindennapi felvétel került fel az internetre – egy személygépkocsi a Belgrádon keresztül vezető autóúton a jobb első kereke nélkül tett meg pár kilométert! A sérült Opel Omega sofőrje nemcsak a saját, hanem a többi sofőr életét is veszélyeztette azzal, hogy az autó elejének jobb oldala folyamatosan „súrolta” az aszfaltot. A LiveLeak által közzétett felvételen jól látszik, hogy a személygépkocsi az autóút jobb oldali sávjában halad Šid felé, egészen az újvidéki kijáratig, ahol utolérte a rendőrség.
Belföld » MagyarSzo.com
Belföld
péntek, 2015. február 27. 17:10
Képzeljék el a következő helyzetet: sötétedés után egy magányos nő – vagy éppen férfi – bandukol egy elhagyatott utcán. Egyszer csak rátámadnak, megpróbálják kirabolni, leteperni az aszfaltra, megerőszakolni, vagyis bántalmazzák. Ha a megtámadott például gázspray-t, elektrosokkolót vagy egyéb önvédelmi eszközt tart magánál, és azt alkalmazza is támadója ellen, a vonatkozó törvény értelmében büntetőjogilag felelősségre vonható – öt év fegyházelzárás a maximális büntetés.
Belföld » MagyarSzo.com

190 cikk | 10 / 10 oldal