Kultúra hírek

   

Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 13:01
Életének 96. évében elhunyt Pál István, az utolsó magyar dudás- adta hírül a Folkrádió. A pásztorcsaládból származott zenész énekes is volt és furulyán is játszott, ő volt az utolsó tagja annak a pásztornemzedéknek, amely a dudát és a furulyát még mint a pásztorélet természetes tartozékait örökölte elődeitől.
Kultúra » 168 óra Online
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 12:36
Marno János nagyszabású költészete teljesen egyedi minőséget képvisel a kortárs magyar líra mezőnyében. A személyiség belső tájai, a lélek rezdülései, a psziché mélyéről felszínre hozott költői tartalmak, valamint az álmok e költészet legfontosabb inspirációs forrásai. Közreműködők: Béres Márta (színművész),Pletl Zoltán (színművész), Cserna Ildikó (operaénekes), Sándor Szabolcs (zongoraművész), Jánossy Lajos (műsorvezető-házigazda)
Kultúra » Litera
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 12:32
A magyarkanizsai község nyolc művelődési egyesülete valamint a ludasi és törökkanizsai műkedvelők részvételével került sor az oromhegyesi Faluházban a Gazdag Ág hagyományápoló népművészeti szemlére, amelynek témája ezúttal a Fűben-fában orvosság, azaz eleink népi gyógyászati módszerei voltak.
Kultúra » VajdaságMa
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 12:25
Felhívjuk a figyelmet, hogy Lengyelországból, az előzetesen beharangozott produkció helyett a gdanski kortárs táncszínház, a Dada von Bzdülöw Színház Invisible Duets című előadása vesz részt a fesztiválon.
Kultúra » Erdély.Ma
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 12:19
Magyar nótákat énekel március 3-án, este fél 8-tól a Rózsavölgyi Szalonban a nyelvész, költő, műfordító Nádasdy Ádám és lánya, Nádasdy Vilma – a Családban marad sorozatban.
Kultúra » Népszabadság Online
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 12:17
Vidám szabadságharcos est a Művészetek Palotájában több művészeti ág képviselőjének részvételével. A meghívottak: Dragomán György (író), Németh Gábor (író), Csákányi Eszter (színművész), Kovács Márton (hegedű), Márkos Alber (cselló) Ágoston Béla (szaxofon).
Kultúra » Litera
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 12:14
A mintegy kétmilliárd forintból felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház munkálatai 2013-ban kezdődtek, miután 2011-ben életveszélyessé vált és lezárták a látogatók elől. Az építést az Európai Unió 1,3 milliárd forinttal támogatta, a soproni önkormányzat 245 millió forintról 317 millió forintra növelte önrészét, a kormány pedig 402 millió forinttal járult hozzá a felújítás költségeihez – írja a Hír24.
Kultúra » Népszabadság Online
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 12:02
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 2015. március 5-én, csütörtökön 18 órától bemutatják Fehér János művészettörténész tanulmánykötetét. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
Kultúra » Erdély.Ma
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 12:02
A Jeong Ga Ak Hoe koreai együttes ad ingyenes koncertet Játék címmel március 11-én, 19 órától a budapesti Duna Palotában.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 11:47
Előző írásunkban szemelvényeket közöltünk Jókai Mór irodalmi munkásságának finnugor vonatkozásaiból. Láttuk, hogy a finnekkel szimpatizált, a lappokat viszont az evolúció zsákutcájának tartotta. A nyelvrokonság lehetősége kifejezetten bosszantotta. A...
Kultúra » Nyelv és Tudomány
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 11:44
A prózakötetek megjelenésének is megvan a maga dinamikája. Másként viszonyul saját műveihez az az író, aki néhány hónapja vehette kézbe legújabb könyvét, s megint másként, aki az idei Könyvhétre megjelenő regényének világában él. Leültetni egymás mellé őket egy beszélgetéshez jár némi rizikóval. A Frissítő februári délutánján azonban Potozky László és Szalay Zoltán, valamint a házigazda, Gaborják Ádám is könnyedén vették ezt az akadályt. 
Kultúra » Prae.hu
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 11:40
A gyerekéhezés ellen indult Minimum nevű civil kampány szakmai beszélgetéssorozata március 4-én, este hét órakor folytatódik a Kaptárban (1065 Révay köz 4.).
Kultúra » Népszabadság Online
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 11:32
Hamarosan megjelenik a Blur új albuma, amelyen a brit indie négyesfogat alapító tagjai játszanak. Damon Albarn, Graham Coxon, Dave Rowntree és Alex James a londoni kínai negyed egyik éttermében jelentette be a hírt.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 11:30
Markó Bélával és Elek Tiborral Tarján Tamás beszélget az Írók Boltjában.
Kultúra » Litera
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 11:29
A magyar független kortárs előadó-művészeti szemlét – a dunaPart és a Hungarian Showcase egyesítésével – 2015. március 2. és 8. között rendezi a Trafó, a Független Előadó-művészeti Szövetség és a Színházi Kritikusok Céhe. A szakmai kuratórium válogatta produkciók kilenc helyszínen láthatók, napközben pedig szakmai beszélgetésre várják a külföldi vendégeket és a magyar alkotókat.
Kultúra » Népszabadság Online
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 10:05
Dsida a Nagycsütörtökkel újra kopogtatott, nem akárhogyan; a versben lidércfény lobog, ismerős lázálom kék lángjai pislognak mindenfele. Melyikünk nem ült már elhagyott pályaudvaron, lekésve vonatot? És a késés mögött nem derűs szenvedélyű búcsú emlékképének dőlhettünk. - A hét versét, Dsida Jenő Nagycsütörtök című költeményét Jánossy Lajos választotta.
Kultúra » Litera
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 10:03
Hogyan szerkeszthetünk meg és állíthatunk össze egy focilabdát papírból? – Ezt is meg lehet tudni a Kézműves Matematika című program keretében.
Kultúra » Nyelv és Tudomány
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 09:33
Több mint kétszáz csontvázat találták tömegsírokban régészek egy belvárosi áruház alatt Párizsban. A gondosan elrendezett maradványok arra utalnak, hogy egykor kórházi temető lehetett a helyszínen, de a tömeges halálozás okát még vizsgálják.
Kultúra » Múlt-kor
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 09:32
A Focus - A látszat csal című film mögött a Colin Firth főszereplésével forgatott Kingsman: A titkos szolgálat című thriller jön, A szürke ötven árnyalata már csak negyedik Észak-Amerikában.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 09:22
Véget ért Szabadkán a Winteretno, a Magyar Teátrumi Társaság és a Népkör Magyar Művelődési Központ közös szervezésében immár harmadik alkalommal életre hívott téli kulturális színházi fesztivál.
Kultúra » VajdaságMa

385 cikk | 15 / 20 oldal