Kultúra hírek

   

Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 10:21
A budapesti Katona József Színház sajnálattal tájékoztatja közönségét, hogy 2015 márciusában, áprilisában sorozatos megbetegedések miatt változik a színház műsora.   Március 28-án este 7 órai kezdettel a Kamrában A mi osztályunk helyett a Rükverc kerül színre. A megváltott jegyek érvényesek, vagy a Katona és a Kamra jegypénztárában  visszaválthatók az előadás kezdetéig.   Április 29-én elmarad a Sufniban a Csendet akarok. A megváltott jegyek érvényesek a május 7-i este 1/4 8-kor kezdődő előadásra, vagy visszaválthatók a színház jegypénztárában május 6-ig.     Elmarad az Oszlopos Simeon március 26-ra tervezett bemutatója és a márciusra és áprilisra tervezett előadásai. A jegyek visszaválthatók a Katona jegypénztárában május 5-ig. A produkció bemutatóját terveik szerint később tartják meg. Ugyancsak elmarad a darab március 14-re meghirdetett nyílt próbája.   A kiadott márciusi és április műsortól eltérően a következő pótelőadásokat hirdetik meg: március 23. este 7 Top Dogsmárcius 30. este 1/2 8 Abigail bulijaáprilis 8. este 1/2 8 Abigail bulijaáprilis 16. este 1/2 8 Abigail bulijaáprilis 23. este 1/2 8 Hosszú út az éjszakába (a kecskeméti Katona József Színház vendégjátéka)április 25. este 1/2 8 Abigail bulijaáprilis 27. este 1/2 8 Abigail bulija   A fenti előadásokra az értékesítés március 10-én, kedden 11 órakor kezdődik, a májusi jegyelővétellel egy időben. Az Oszlopos Simeon jegyek a pótelőadásokra nem érvényesek, viszont azokra az Oszlopos Simeon jegytulajdonosok március 6-9. között elővásárlási jogosultsággal rendelkeznek a Katona jegypénztárában.   A Katona József Színház igazgatósága elnézést kér az okozott kellemetlenségért és köszöni a megértést!   Forrás: Katona József Színház    
Kultúra » Színház.hu
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 10:02
A hátborzongató történet helyett a mű eredeti mondanivalóját igyekszik a középpontba állítani a Mary Shelley Frankenstein című regénye alapján készült színdarab, melyet Hollós Gábor rendezésében pénteken mutatnak be a Szegedi Nemzeti Színházban.
Kultúra » Stop.hu
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 09:59
Az eddig véltnél mintegy 400-500 ezer évvel korábban, 2,8 millió évvel ezelőtt is élhettek már emberek egy Etiópiában nemrég talált lelet szerint.
Kultúra » Múlt-kor
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 09:53
Újra egy legendás regény zenés adaptációját állítja a Dóm tér színpadára Somogyi Szilárd rendező: Szabó Magda Abigéljét.
Kultúra » Népszabadság Online
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 09:38
A 2015-ös év európai fája versenyben második lett a tatai nagy platán, a győztes 60 ezer szavazattal Észtország fája, egy focipálya közepén álló tölgy, a harmadik helyezett egy nyárfa lett Spanyolországból - közölte az MTI-vel az Ökotárs Alapítvány.
Kultúra » Inforadio.hu
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 09:20
Elindult az Iskolai Konfliktus Tudásközpont online felülete, az ISKON, melynek célja, hogy segítse az iskolai konfliktusok sikeres kezelését. Az oldalon megoldási javaslatok, gyakorlatok és kutatási anyagok is helyt kapnak.
Kultúra » EduLine.hu
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 09:07
A 33 éves malajziai születésű Guy Sebastian képviseli Ausztráliát az Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Bécsben - jelentette be az ausztráli közszolgálati tévé, az SBS Sydneyben.
Kultúra » HVG.hu
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 09:05
Kubiláj kán kínai ezüstbányászata következtében a 13-14. században jóval nagyobb volt a nehézfém okozta környezetszennyezés, mint az ipari forradalom utáni időkben, állapították meg geológusok.
Kultúra » Múlt-kor
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 09:02
Nem adott engedélyt A szürke ötven árnyalata című film bemutatására Indiában az illetékes hatóság. A források szerint a cenzoroknak nem tetszett a párbeszédek egy része és sokallották az erotikus jeleneteket.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 08:48
Aki Violetta-plakátokkal találkozik a városban, és nincs 11 éves lánya, húga, unokája vagy unokahúga, annak jóllehet fogalma sincs arról, hogy ez az argentin lány most a legkeresettebb tinisztár a világon. Hannah Montana lezüllése óta ő a Disney csatorna új üdvöskéje, és idén először Budapestre is ellátogat.
Kultúra » HVG.hu
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 08:42
Rembrandt halála után alaposan átdolgozták a holland mester Zsuzsanna és a vének című alkotását - fedezték fel a festményt őrző berlini Gemäldegalerie szakértői egy kiállítás előkészületeikor.
Kultúra » Népszabadság Online
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 08:30
A törvény értelmében a színházaknak március 1-ig közölniük kell dolgozóikkal, ha szerződést bontanak, március 31-ig pedig az alkalmazottak kötelesek beadni esetleges felmondásukat.
Kultúra » Népszabadság Online
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 08:15
Megvolt ez a cseresznyevirágzás valamelyik távoli tavaszon, és szemlélted már hanyatt dőlve a lombokat így. Megvolt, de lefotózni nem lehet az ilyesmit, az nem idéz illatokat így sosem.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 08:07
A Wilcót Magyarországon kevesen ismerik, holott a chicagói alternatív rock csapat éppen húsz éve készít jobbnál jobb lemezeket. Jeff Tweedy zenekarától a jubileumra két válogatás is megjelent: az érdekesebb az Alpha Mike Foxtrot című, négy CD-t tartalmazó doboz, amely ritkaságokat, néhol igazi gyöngyszemeket tartalmaz.
Kultúra » Stop.hu
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 08:02
Rembrandt halála után alaposan átdolgozták a holland mester Zsuzsanna és a vének című alkotását - fedezték fel a festményt őrző berlini Gemäldegalerie szakértői egy kiállítás előkészületeikor.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 07:36
Aki kisgyermekként eldobja játékait, ha érdekesen beszélgető emberekkel találkozik, vagy szereti szép, elgondolkodtató történetekkel bolondítani a környezetét, az jó úton jár, hogy mesemondó legyen.
Kultúra » Erdély.Ma
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 07:33
A Reflex3 fesztiválon bemutatkozó közép- és kelet-európai produkciók érzékenyen reagálnak a kortárs törekvésekre, Oskaras Koršunovas figyelme is kiemelten a jelenkor társadalmi-kulturális helyzete felé fordul.
Kultúra » Erdély.Ma
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 07:32
Az Oscar-díjas Oliver Stone jelenleg is forgatja az Edward Snowden-filmjét, amiben Joseph Gordon-Levitt alakítja majd a szivárogtatót - meg is érkezett az első kép a filmből.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 07:24
Kompetenciateszt alapján dőlhet el a jövőben, hogy az általános iskolás diákok hol folytathatják a tanulmányaikat - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.
Kultúra » EduLine.hu
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 07:01
A Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagját a Képmás magazin kérdezte.   A Képmás cikkéből: "Kállai Feri bácsi volt a színészmesterség tanárom, és amikor végeztem 21 évesen, azt mondta, Nusikám, magából negyvenévesen lesz igazán jó színész. Hát, nem mondom, hogy frissen végzett színészként túlságosan feldobott, hogy majd húsz év múlva jó leszek. De azt hiszem, tényleg így történt. Persze voltak nagyon nekem való szerepek, Az üvegcipő Irmája például nagyon eltalált, mert akkor a valóságban is Irma voltam, naiv, állandóan szerelmes, teljesen másképp közlekedtem a világban, mint a többi ember, és nem értettem, hogy mindez miért mulatságos. Nagyon szerettem a Csehov szerelmeiben is játszani, életem egyik legnagyobb élménye volt, Kulka Jánossal nagyon közel kerültünk egymáshoz. A színész az idegrendszerével dolgozik, ki van szolgáltatva a másiknak a színpadon és közben nagyon sokat megtud róla. Érzem, hogy mostanában ért össze a külsőm és a belsőm, anya lettem, mellettem halt meg az édesapám, ma már mást gondolok életről és halálról. A vágy villamosa is jókor jött, megértem Blanche szerepére" - sorolta Györgyi Anna.   Fotó: Bujdos Tibor, boon.hu   A Lyukasóra c. műsorral kapcsolatban elmondta, először nem is nagyon merte elvállalni, mert úgy véli, a versinterpretáció a színészet esszenciája. "Nagy kihívás, de nagyon jól érzem magam a forgatásokon, jó kicsit kiszakadni a színpadról és látni, hogy a költők és írók, akikről azt gondolod, hogy elvonulnak az élettől, mennyire élettel és humorral teli emberek. Ők még nem tudják, de ők lesznek a nagy klasszikusok, Lator László, Szabó T. Anna, Váradi Szabolcs, Lackfi János" - mondta Györgyi Anna.   A színésznő arra a kérdésre, hogy mennyire változtatják meg a szerepek, elárulta, előhozzák a benne lappangó tulajdonságokat. "Például én otthon tréningruhás típus vagyok, de ha nagyon nőies nőt játszom, a szerep előcsalogatja ezt az énemet is, ha pedig bolondosat, akkor többet viccelődök. Móricz Tündérkertjében Károlyi Zsuzsannát, egy puritán, okos, kritikus nőt játszom, és néha otthon is észreveszem, hogy osztani kezdem az észt. Máskor meg nehéz gonosznak lenni, mert az ember jónak és kedvesnek szereti látni magát" - tette hozzá. A felvetésre, volt-e konfliktusa abból, hogy a Miskolci Nemzeti Színházban férje, Kiss Csaba a direktor, Györgyi Anna így felelt: "Ha lehetne, nem ragaszkodnék ehhez a direktor oldalbordája szerephez. Ez egy nagy intézmény balettkarral, opera-előadásokkal, négy-öt játszóhellyel, én mindennap közöttük vagyok, és az emberek nem diszkrétek, az öltözőben sok mindent meghallok. Ezek többnyire férfi harcok, egymásnak feszülések. Mindenhol megvannak, csak egy társulatban minden egymás előtt zajlik. Általában nyelek egyet vagy hazamegyek pityeregni. Egyszer mondtam meg a magamét. Nem tudom, hogy jól tettem-e."   A teljes interjú a Képmás magazinban olvasható.    
Kultúra » Színház.hu

385 cikk | 6 / 20 oldal