Hírek - Szerbia

   

Saját Rovat
hétfő, 2015. március 2. 10:57
A Mensa Szerbia egyesület intelligencia-felmérése szerint Pancsova Szerbia „legintelligensebb városa”.
Saját Rovat » VajdaságMa
Saját Rovat
hétfő, 2015. március 2. 10:41
A határtalan szerelemről szólt a Békéscsabai Jókai Színház Visszajössz hozzám Te még, ha jön a nyár… – Szécsi Pál-dalestje, amelyet az érdeklődők pénteken este láthattak a szabadkai Népkör MMK-ban, a Winteretno fesztiválon. Komáromi Anett és Nagy Róbert telt ház előtt zajló előadását vastapssal jutalmazta a közönség. Az est folyamán élőben hangoztak el Szécsi Pál legismertebb slágerei.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Külföld
hétfő, 2015. március 2. 10:23
 Jogerőssé vált a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután a vasárnap 16 órai határidőig nem érkezett jogorvoslati kérelem. Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról. A voksolást Kész Zoltán, baloldali pártok és civil szervezetek által támogatott független jelölt nyerte. A választás eredményét a külképviseleti szavazatok összeszámlálását követően, a szavazóköri jegyzőkönyvek összesítése alapján csütörtökön állapította meg az egyéni választókerületi választási bizottság. A választási bizottság csütörtöki, eredménymegállapító határozata ellen vasárnap 16 óráig lehetett jogorvoslati kérelmet benyújtani, ilyen azonban nem érkezett, így az eredmény jogerőssé vált. Kész Zoltán várhatóan kedden veszi át megbízólevelét az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságtól, majd - miután letette esküjét - beülhet a függetlenek közé az Országgyűlésben. Kész Zoltánra a február 22-ei szavazáson 14 012 szavazat érkezett. Némedi Lajos (Fidesz-KDNP) 11 113, Varga-Damm Andrea (Jobbik) 4642, Gerstmár Ferenc (LMP) 1504, a többi induló 300-nál is kevesebb szavazatot kapott.
Külföld » MagyarSzo.com
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 09:22
Véget ért Szabadkán a Winteretno, a Magyar Teátrumi Társaság és a Népkör Magyar Művelődési Központ közös szervezésében immár harmadik alkalommal életre hívott téli kulturális színházi fesztivál.
Kultúra » VajdaságMa
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 08:14
A hétvégén a budapesti Operettszínház adott otthont a mindössze egyetlen alkalommal látható, reprezentatív, színházi műsornak, melyen az elmúlt év legkiemelkedőbb néptáncegyüttesei, alkotói, legjobb koreográfiái szerepelnek. A topolyai néptáncosok tizedik alkalommal jutottak a reprezentatív válogatásba, és harmadik alkalommal érdemelték ki a nívódíj elismerést, amelyet Savelin László és Kisimre Árpád, a Cirkalom művészeti vezetői a Néptáncantológia műsor keretében vettek át Diószegi Lászlókoreográfustól, a Martin György Néptáncszövetség elnökétől, a műsor rendezőjétől.
Kultúra » MagyarSzo.com
Kultúra
hétfő, 2015. március 2. 00:50
Romhányi Ibi színésznőre emlékeztek a Törökkanizsai Tavasz nyitórendezvényén, pénteken a helyi könyvtár dísztermében.
Kultúra » VajdaságMa
Belföld
vasárnap, 2015. március 1. 21:35
Sok csapadékkal és erős, olykor viharos széllel kezdődik a meteorológiai tavasz első hete. Eső lesz a jellemző, de többfelé hózápor, havazás is lehet. A hét elején még 10 Celsius-fok körüli meleg lesz, a hétvégén viszont néhol csak plusz 2 fokig melegszik a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az országos, középtávú előrejelzés szerint hétfőn többnyire borult lesz az ég, főként délután többfelé várható eső, zápor. Sokfelé a szél is megerősödik, a Dél-Dunántúlon időnként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet plusz 1-6, a legmagasabb hőmérséklet 9-14 fok között alakul. Kedden az ország nagy részén napos idő várható, északkeleten viszont néhol zápor is előfordulhat. A szél - a délnyugati területeket kivéve - többfelé erős, helyenként viharos lesz, majd délután fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 4 fok között, nappal plusz 7-11 fok között alakul a hőmérséklet. Szerdán kezdetben fátyolfelhős, napos időre lehet számítani, majd délután délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Délutántól a déli és nyugati határvidéken és kissé beljebb szórványosan valószínű kisebb eső, zápor. Többfelé megélénkülhet a légmozgás. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a maximumhőmérséklet plusz 7-11 fok között valószínű. Csütörtökön északon, északnyugaton lehet némi napsütés. A többi területen erősen felhős, borult idő várható, délen, délkeleten csapadék is valószínű. Többnyire eső várható, de főként a nap második felében helyenként havas eső, havazás is lehet. Többfelé megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon viharossá is fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet plusz 3-9 fok között alakul. Pénteken keleten szórványosan valószínű eső, havas eső, hó. A középső és nyugati országrészben helyenként alakul ki zápor, hózápor. Sokfelé erős széllökésekre is készülni kell. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 fok között valószínű. A nappali maximumok plusz 2-7 fok között alakulnak. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése hasonló adatokat mutat, ennek értelmében a hét vége felé lehűlés várható, csütörtökön és pénteken 1 és 5 Celsius-fok közötti csúcshőmérséklet várható, havazással, havas esővel kísérve.
Belföld » MagyarSzo.com
Tudomány
vasárnap, 2015. március 1. 16:20
Akkora, mint egy pendrive, de van benne egy mini számítógép és simán felokosít bármilyen butatévét.
Tudomány » VajdaságMa
Saját Rovat
vasárnap, 2015. március 1. 11:50
Tízmillió forint értékű gyorssegélyt küld Kárpátaljára a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a nehéz helyzetben lévő családok és egyedülálló idős emberek megsegítésére - tájékoztatta az MKPK az vasárnap az MTI-t.
Saját Rovat » VajdaságMa
Saját Rovat
vasárnap, 2015. március 1. 11:33
A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a délvidéki magyarság kálváriájával ismerkedhettek meg az érdeklődők február 27-én Nagyváradon a Szerbiából érkezett meghívottak előadása nyomán.
Saját Rovat » VajdaságMa
Saját Rovat
vasárnap, 2015. március 1. 09:56
Szabadkára látogatott szombaton Vojislav Šešelj a Szerb Radikális Párt elnöke, aki a városi pártbizottsággal folytatott megbeszélést, majd lakossági fórumot is tartott az Új városházán. A rendezvényen bemutatták Šešelj új könyveit is. A megjelentek éltették Šešeljt, mint hőst, aki szerintük legyőzte a hágai törvényszéket. A gyűlés célja, amelyet több városban is megszerveznek, az előrehozott választások kikényszerítése volt, de, mint mondják az országos és tartományi médiában uralkodó cenzúra miatt ez az egyetlen lehetőségük, hogy szóljanak a néphez. Šešeljt viharos taps fogadta, majd sorban felszólaltak a párt vezetői. A fő témák a haladó párt áruló rezsimje, a cenzúra, a diktatúra és a rossz gazdasági helyzet voltak. A pártelnök legtöbbet Tomislav Nikolić államfőt kritizálta.  
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Saját Rovat
vasárnap, 2015. március 1. 09:54
Időben és határozottan reagáltak a szabadkai tűzoltók szombat éjjel, amikor egy gépkocsi kigyulladt a Prozivka lakótelepen lévő Tempo bevásárlóközpont előtti parkolóban. A gyors reakciónak köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a tűz a többi ott parkoló autóra is átterjedjen. Ahogy a subotica.com hírportál közölte, szombat este, valamivel 8 óra után lettek figyelmesek a Joó Lajos utca lakói arra, hogy az ott parkoló Opel Suza típusú autóból sűrű füst tör elő. Azonnal értesítették a tűzoltókat, akik a szemtanúk szerint 3 perc alatt a helyszínre értek és sikerült biztosítani a helyszínt és visszaszorítani a nagyobb tüzet, amely bármikor átterjedhetett volna a többi autóra. A nem hivatalos értesülések szerint nem gyújtogatás volt, hanem öngyulladás. A kigyulladt autón minimális anyagi kár keletkezett, a mellette parkoló gépkocsik pedig érintetlenek maradtak.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 09:06
Márciusban 6100 közfoglalkoztatottal indul a harmadik kulturális közfoglalkoztatási program – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. Mint felidézték, február 20-án Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a harmadik programról tartott sajtótájékoztatón kiemelte: „értékalapú közösségszervező munkálatokat szeretnének életre hívni, és a kultúra terjesztésével egy minőségibb életszínvonalat biztosítani azok számára is, akik eddig nem fértek hozzá a kulturális javakhoz vagy közösségekhez”. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak számának 6100 főre emelésével a települések kétharmadára jut majd szakember. Az Emmi közleményében azt írta: a kulturális közfoglalkoztatottak részt vesznek a települési értékek feltárásában, a helyi rendezvények megvalósításában, a helytörténeti gyűjtemények bővítésében, a közösségi élet újraszervezésében, valamint a kulturális alapellátás bővítésében új módszerekkel, tevékenységekkel. A programot koordináló Nemzeti Művelődési Intézet adatai szerint a program iránt évről évre nő az igény: az első két évben tapasztalt, átlagosan kétezer önkormányzat, civil szervezet és intézmény igényéhez képest most az Emmi által meghirdetett regisztráción 3500 partnerszervezet jelezte részvételi szándékát. A szervezetek között a legnagyobb mértékben az önkormányzatok száma nőtt: számuk meghaladja az 1600-at, de a részvevő kulturális intézmények, civil szervezetek, közhasznú társaságok, egyházak és egyházi szervezetek száma is egyre nagyobb – fejtették ki. Az Emmi szerint a kulturális közfoglalkoztatás sikerességét bizonyítja, hogy az első szakaszban részt vevők 22 százaléka, vagyis csaknem negyede el tudott helyezkedni a program alatt, vagy azt követően. A még folyamatban levő második programban pedig az első négy hónapban a közfoglalkoztatottak tíz százaléka tért vissza az elsődleges munkaerőpiacra. A harmadik kulturális közfoglalkoztatási program várhatóan 2016. február 29-éig tart. A program feltételeit, így a kulturális közfoglalkoztatás keretszámát is a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási támogatási programja biztosítja – olvasható az Emmi közleményében.
Kultúra » MagyarSzo.com
Belföld
vasárnap, 2015. március 1. 09:03
Az Európai Unióban a cseh, a litván, a román és a bolgár minimálbér alacsonyabb, mint a magyar – derül ki az Eurostat nemrég frissített, a tagállamok minimálbéreire vonatkozó adataiból. Az uniós statisztikai hivatal adatai szerint a 2015 első félévében (és így az egész év során) érvényes magyar minimálbér 332,76 euró, ami az ötödik legalacsonyabbnak számít azon tagállamok körében, ahol van rendelettel meghatározott kötelezően adandó legkisebb bér. Az Európai Unióban a bolgárok kapják a legkisebb minimális bért, ami az ő esetükben 184 euró. Szerbiában ennél 10 euróval kisebb a minimálbér. A legmagasabb minimális fizetést Luxemburgban osztják, ahol 1923 euró alatt nem keres senki sem. Ez az összeg 11-szerese a bolgárnak... Szerbiában 2012 áprilisa és a 2014-es év vége közötti időszakban 115 dinár volt egy munkaóra ára, s az idén januártól decemberig az állam döntése értelmében a munkaóra 121 dinár. Januárban Szerbiában 21 296 dinár volt a minimálbér, amit 176 munkaóra után fizettek a munkáltatók, míg februárban a 160 munkaóráért 19 360 dinár volt a fizetés. Ebből is következik, hogy Szerbiában a munkaóra 1 eurót ér, Luxemburgban 11-et, Franciaországban 8,28-at. Érdekesség, hogy az Eurostat kimutatásán Szerbia neve mellett 235,05 eurós minimálbért tüntettek fel a statisztikusok. Az Eurostat szerint hat ország – az említett Luxemburgon kívül Belgium, Hollandia, Írország, Franciaország, Egyesült Királyság – rendelkezik 1400 eurót meghaladó vagy elérő minimálbérrel, négy országban – Spanyolország, Málta, Görögország, Szlovénia – 800-600 euró körüli az összeg (Szlovéniában 790 euró). A kelet-európai tagállamok sorát mintegy 600 euróval Lengyelország nyitja meg, majd csökkenő sorrendben Horvátország (395 euró), Észtország, Szlovákia, Lettország, Magyarország, Csehország, Litvánia következik (ez utóbbi 350 euró körüli átlaggal), a sor utolsó előtti helyén pedig Románia, a legvégén Bulgária szerepel, 200 eurónál kisebb minimálbérrel. Annak ellenére, hogy Magyarországon az idén 101 500 forintról 105 ezerre nőtt a minimálbér, a rangsorban rosszabbul áll az ország, mint egy évvel korábban, amikor 341,70 euró szerepelt az Eurostat számaiban. A németországi minimálbér 1473, Albániában pedig 156,99 euró. Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban 1035 eurónak megfelelő dollár volt a minimálbér.
Belföld » MagyarSzo.com
Külföld
szombat, 2015. február 28. 21:53
Kárpátalján a helyzet stabil, a megyében nincs úgynevezett magyar probléma, ahogy nem létezik román, lengyel vagy szlovák probléma sem – nyilatkozta Viktor Baloga, az ukrán parlament képviselője, Kárpátalja legbefolyásosabbnak tartott politikusa szombaton a Fakty.ictv.ua ukrán internetes hírportálnak. Az orgánum azzal a pénteki budapesti bejelentéssel kapcsolatban kérdezte az ukrajnai megye volt kormányzóját, egykori ukrán katasztrófavédelmi minisztert, hogy eddig 94 ezer kárpátaljai lakos kapott magyar állampolgárságot. A hírportál az interjú felvezetésében a többi között megállapította, az internet valósággal felbolydult a hírtől, hogy hányan kaptak Kárpátalján magyar útlevelet, azt is állítva, hogy Ukrajnának a nyugati határainál is vannak "nem túlságosan megbízható szomszédai”. Az írás szerint Kárpátalja multikulturális terület, ám a legfontosabb, hogy itt él „Ukrajna alighanem legszervezettebb nemzeti kisebbsége”. A probléma nem az – olvasható a cikkben –, hogy „az emberek magyarul énekelnek, vagy nemzeti viseletben járnak, hanem hogy az ukrán függetlenség két évtizede alatt nem asszimilálódtak”, nem értenek ukránul, az állami hivatalok épületein magyar zászlók lobognak, és gyakorlatilag nyitott a határ az Európai Unió felé, aminek a következménye a 94 ezer kárpátaljai magyar állampolgár.
Külföld » MagyarSzo.com
Külföld
szombat, 2015. február 28. 20:50
Sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozás indult a Buda-Cash-ügyben, a brókerház vezetőit még nem hallgatta ki a rendőrség - közölte a Buda-Cash vezérigazgatóját, Tölgyesi Pétert védő Bánáti János szombaton a Hír TV-vel. Az ügyvéd előző nap az MTI-nek azt mondta: nem menekültek külföldre a Buda-Cash vezetői, az országban vannak, és a hatóságok rendelkezésére állnak. Az ügyről annyit közölt, hogy védence a hétfői razzia előtt meghallgatást kért az Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőitől, és feltárta a cégcsoport 100 milliárd forinttal "köszönő viszonyban" álló hiányát. Bánáti János szombaton a Hír TV-nek úgy nyilatkozott - miként a csatorna honlapján olvasható -, hogy "történtek a nyomozó hatóság részéről kényszercselekmények, tehát például házkutatás és lefoglalás, erről jegyzőkönyvek állnak rendelkezésre, és erről hivatalos tudomása van a Buda-Cash vezetőinek. Ismeretlen tettes ellen sikkasztás bűncselekményének a gyanúja miatt indult meg a nyomozás".
Külföld » MagyarSzo.com
Saját Rovat
szombat, 2015. február 28. 18:51
Kárpátalján a helyzet stabil, a megyében nincs úgynevezett magyar probléma, ahogy nem létezik román, lengyel vagy szlovák probléma sem – nyilatkozta Viktor Baloga, az ukrán parlament képviselője, Kárpátalja legbefolyásosabbnak tartott politikusa szombaton a Fakty.
Saját Rovat » VajdaságMa
Magazin
szombat, 2015. február 28. 16:17
Nagyszabású környezetvédelmi akciót tartottak ma délelőtt Moholon, ahol a Péterréve felé vezető út mentén közel négyszáz facsemetét ültettek el.
Magazin » VajdaságMa
Saját Rovat
szombat, 2015. február 28. 13:09
Az elmúlt négy évben folyamatosan csökken Szabadkán a foglalkoztatottak, de a munkaképes lakosság száma is a Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint. Csökkent azonban a munkanélküliek száma is, legalábbis a statisztikai adatok ezt mutatják, 2014 decemberével bezárólag a munkanélküliek száma összesen 10 089 fő volt, több mint ezerrel, vagyis tizenegy százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Ez az ellentmondásos adat arra enged következtetni, amiről az elmúlt időszakban sokat beszéltünk: az elvándorlásra és arra, hogy nagyon sokan egyedül, alkalmi munkával kénytelenek megteremteni maguknak a betevő falatot. Hétfőn kerül a városi képviselő-testület elé a 2015-ös évre vonatkozó helyi foglalkoztatási akcióterv. Tavaly összesen 113 személy jutott munkához az önkormányzat programjainak, elsősorban a közmunkaprogramnak köszönhetően. Az idén valamennyivel kevesebb személy alkalmazására jut pénz, és csak közmunkaprogram valósul majd meg. Tavaly a közmunkaprogram keretében mintegy kilencvenen dolgozhattak öt hónapon keresztül átlagban 23 000 dinárért – tudtuk meg Kern Sólya Máriától, a Foglalkoztatási Bizottság elnökétől.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Magazin
szombat, 2015. február 28. 11:51
Néhány nappal ezelőtt brutális állatkínzásra utaló fotó jelent meg a legnépszerűbb közösségi oldalon.
Magazin » VajdaságMa

197 cikk | 9 / 10 oldal