Fényfestészet

Fényfestészet

21 videó
Az 1920-as években Moholy-Nagy László már foglalkozott a fény által történő térmódosítás lehetőségével, erejével. 1931-ben alkotta meg a Fény-Tér-Modulátor kinetikus installációt, amelyben összegzi a fény alakítási lehetőségeit. Mint az bizonyos vázlatokból, rajzokból kiderül, Moholy szívesen vetített volna épületekre úgy, hogy bizonyos részeit „eltüntesse”. Az 1970-es évekre, a nagy teljesítményű diavetítők elterjedésével már nagyon komoly, nagyméretű vetítéseket hoztak létre főként koncertek, megnyitó ünnepségek háttereként szolgáló vizuális élményt. Egyik legnagyobb méretű diavetítés a NASA 20. évfordulója alkalmából megtartott Jean Michel Jarre koncerthez készült. A műfaj elterjedt, sok művész használta ezt a technológiát, terek, épületek bevetítésére. Hazai képviselői a műfajnak a Raypainting volt. (Matáv székház, Deák Tér, Erzsébet Híd stb.).

Az állókép viszont egyre inkább kevésnek bizonyult a dinamikus életvitelünk, dinamikus tartalmakat kívánt és innentől, már csak a technikát kellett bevárni, hogy a videóprojektorok fényereje „felnőjön” a diavetítők fényerejéhez, alkalmassá téve a kültéri videóvetítést.

A formabontó videóvetítéseket Vj-k (Visual Jockey-k) kezdték el, amikor unalmassá vált a vászonra való vetítés, így elkezdtek különböző formákra vetíteni. Az új felületen a vetített kép „szétesett”, izgalmassá téve a látványt és kizökkentve a nézőt a megszokott (passzív) szemlélő státuszából, ezúttal részt kell vegyen a képek értelmezésében.

A 3d animáció, mint művészek által használt eszköz, lehetővé tette az architekturális vetítés, mint műfaj komolyabb alkalmazását és napjainkban már olyan komplex vetítéseket készítenek, ahol már a néző nehezen érzékeli a valódi és a virtuális határvonalát. Ezt úgy érik el, hogy a valódi teret megépítik 3d-ben és azt majd visszavetítik a valódi épületre. A virtuális 3d animáció visszavetítése a valódi 3d-s térre és a kettő kombinálásából adódó játék értelmezését a néző már nem tudja a hagyományos módszerekkel értelmezni, az érzékei cserben hagyják (hiszen a vetített kép módosítja a vetített felületet), tehát a nézőt kizökkenti az érzékelés hagyományos, eddig megszokott észlelési és értelmezési sémákból, a nézőt új értelmezési folyamatra készteti.

"Stars" - 3d projection mapping on Skyway'12 - official video
3D projection mapping - Audi factory in Győr.
3d Projection Mapping + Buildings
Визуальное 4D шоу в Лионе
AMAZING DUBAI PROJECTION
China-top 3d Projection Mapping,3d outdoor stereographic projection,4d transform projection!
Darmstadt unter Strom Panorama Projection
Fényfestészet - Art projection by Limelight, Pécs, Barbakán - Örökség Fesztivál 2009
Fényfestészet - Art projection by Limelight, Pécs 2009 - long version
Fényfestészet - Projection mapping - Örökség Fesztivál 2010
Fényfestészet látványterv - Örökség Fesztivál 2010 - Projection preview
Helios - 3D projection mapping in Skyway 2011 - preview
Helios - 3d projection mapping by limelightprojection.com on Skyway '11 - official video
Lightevolution - Outdoor exhibition of Dóra Berkes organised by limelightprojection.com
Limelight - projection mappings 2010.
Limelight épületvetítés a Pécsi Tavaszi Fesztiválon - beharangozó
Mapping projection on the Christ Rio by Fernando Salis
PALNOISE - 3D Projection Mapping in Figueres / Proyección Arquitectónica
Pécs Cantat 2010 opening- projection mapping by Limelight
Skyway'12 - 3D projection mapping - TRAILER
The sunny side of jazz - 3d projection mapping by Limelight Projections and Mrs. Columbo

 
   

"Stars" - 3d projection mapping on Skyway'12 - official videoA videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: péntek, 2012. szeptember 21. Nézettség: 1,342

Tetszik